ΚΟΣΜΟΣ

Σανγκάη: Συμβαίνει κάτι που δεν μας λένε; Δηλώσεις βόμβα για το σκληρό lockdown

Το πρωτοφανές lockdown στη Σανγκάη προκαλεί φόβο: Μήπως οι Κινέζοι κρύβουν κάτι σχετικά με μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού;
Σανγκάη: Συμβαίνει κάτι που δεν μας λένε; Δηλώσεις βόμβα για το σκληρό lockdown

Πρωτοφανείς, ακραίες, έως αδιανόητες εικόνες μας έρχονται από τη Σανγκάη το τελευταίο διάστημα, καθώς επιβάλλεται ένα εκτός ορίων lockdown. Στόχος σύμφωνα με τις αρχές στην Κίνα υποτίθεται ότι είναι ο περιορισμός μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον του Covid-19.

Τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται όμως στη Σανγκάη κάνουν τους επιστήμονες της Δύσης να αναρωτιούνται αν οι Κινέζοι μας κρύβουν κάτι άλλο. Μια άλλη μετάλλαξη, μια άλλη πανδημία, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ως τώρα καθώς είναι γνωστό ότι η Κίνα δεν είναι και η πιο δημοκρατική χώρα.

Άλλωστε οι φωτογραφίες και τα βίντεο που φθάνουν από την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας αποκαλύπτουν έως και αποχωρισμό παιδιών από τους γονείς τους για μέρες μόνο και μόνο επειδή βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό!

Είναι χαρακτηριστικό ότι άτομα θετικά στον κορονοϊό πιάνονται με δαγκάνες για να μεταφερθούν σε κέντρα καραντίνας, ρομποτικά σκυλιά κυκλοφορούν στους δρόμους, ενώ πολίτες υψώνουν κραυγή αγωνίας διότι δεν έχουν φάρμακα ή φαγητό

Οι κινεζικές αρχές ισχυρίζονται ότι παρά τις χιλιάδες κρουσμάτων, δεν έχουν ούτε έναν νεκρό από το νέο κύμα του κορονοϊού, πράγμα που Δυτικοί λοιμωξιολόγοι αμφισβητούν ευλόγως.

Γαλιάτσος: «Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σανγκάη»

Τον προβληματισμό για το πρωτόγνωρης σκληρότητας απαγορευτικό στη Σανγκάη εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο Παναγής Γαλιατσάτος – πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, στη σκιά της… διαταγής που δόθηκε για μηδενικά κρούσματα στην πόλη έως την Τετάρτη.

«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα» δήλωσε ο καταξιωμένος πνευμονολόγος.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, «έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον Covid».

«Είναι ο πολιτισμός τους ή μήπως κάτι χειρότερο θα βγει; Δε θέλω να πιστεύω ότι πάλι μας κρύβουν, για δεύτερη φορά σε δυο χρόνια, κάποιο άλλο μυστικό. Αυτό ελπίζω» σημείωσε ο κ. Γαλιατσάτος.

Έλληνας στην Σανγκάη: «Δεν μπορούσαμε να βγούμε για 40 ώρες γιατί είχαμε ένα κρούσμα»

Σημαντική για τα όσα γίνονται στη Σανγκάη, είναι η μαρτυρία ενός Έλληνα κατοίκου του της πόλης, με τα αρχικά  Γ.Μ. Σε δηλώσεις που έκανε το πρωί της Δευτέρας (18/4/2022) στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού σχετίζεται με το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρχαν κρούσματα.

«Από την 1η Απριλίου είμαστε κλεισμένοι στο διαμέρισμα, δεν μπορούσαμε να βγούμε από το διαμέρισμα για 40 ώρες, επειδή είχαμε ένα κρούσμα, μέχρι να το απομακρύνουν», είπε ο ΓΜ, περιγράφοντας τις συνθήκες καραντίνας στην Σανγκάη.

Ως προς την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού που ακολουθείται αυτή τη στιγμή από τις Αρχές της Κίνας, εξήγησε ότι «όταν εδώ και δύο χρόνια δεν έχεις κρούσματα και από τα 0 όταν πας στο 25.000 είναι πολλά κρούσματα».

Ερωτηθείς για τις εικόνες που κυκλοφορούν από την Σανγκάη, εξήγησε πως, «κάποιες εικόνες ήταν στην αρχή, υπάρχει μεταξύ κουλτούρας διαφορά», προσθέτοντας πως, «είναι  πολύ συνηθισμένη η χρήση του ρομπότ εδώ».

Επισήμανε δε, ότι «Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό εδώ πέρα, ειδικά οι ηλικιωμένοι είναι ανεμβολίαστοι», εξήγησε και σημείωσε ότι, «σχεδόν όλα τα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά, προσπαθούν να κρατήσουν το μηδέν κρούσματα, το zero policy».

Ματίνα Παγώνη για τη Σανγκάη: «Αμφιβολίες και ερωτηματικά, που μας ανησυχούν όλους»

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, εξέφρασε επίσης ανησυχίες και φόβους για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα: «Μηδέν κρούσματα (σ.σ. που ισχυρίζονται ότι στοχεύουν οι Κινέζοι) δεν μπορείς να κάνεις με τέτοιον πληθυσμό, όσο και τέλειο να είναι το σύστημα. Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ερωτηματικά, που μας ανησυχούν όλους».

«Μας ανησυχεί γιατί υπάρχει και το σκεπτικό μήπως κρύβουν κάποια μετάλλαξη (…). Οι Κινέζοι γενικά στο θέμα το επιστημονικό που αφορά τη χώρα τους κρύβουν κάποια μυστικότητα και το έχετε δει τον τελευταίο καιρό» πρόσθεσε απλό πλευράς της η κα Παγώνη.

Αναφορικά με το να κρύβουν μία νέα μετάλλαξη, η ίδια δήλωσε επίσης ότι «Εγώ δεν το αποκλείω. Το έχουμε πει από την αρχή και η επιστημονική κοινότητα το σκέφτεται. Όμως δεν μπορούμε να αποδείξουμε πράγματα και είναι μόνο στη σκέψη μας. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε τι συμβαίνει γιατί τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα».

Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «τις μεταλλάξεις τις περιμένουμε, από την αρχή. Απλώς προσπαθούμε με τις μελέτες και τα δεδομένα να τις αντιμετωπίσουμε (…). Το καλύτερο θα ήταν ένα εμβόλιο που να καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις και γενικά όλους τους κορονοϊούς».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σανγκάη: Συμβαίνει κάτι που δεν μας λένε; Δηλώσεις βόμβα για το σκληρό lockdown», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.