Τι έπαθε ο Αρχαίος Έλληνας που τόλμησε να πει ότι το φεγγάρι δεν είναι Θεός αλλά ένας βράχος;
Ο Αναξαγόρας εξορίστηκε επειδή είπε ότι το φεγγάρι είναι βράχος.
Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το φεγγάρι και ο ήλιος ήταν θεότητες. Όμως, ένας φιλόσοφος ονόματι Αναξαγόρας τόλμησε να πει κάτι ριζοσπαστικό για την εποχή του: ότι το φεγγάρι δεν ήταν θεός, αλλά ένας βράχος, παρόμοιος με τη Γη. Αυτή η σκέψη, όσο αθώα κι αν ακούγεται σήμερα, ήταν αρκετή για να τον οδηγήσει στην εξορία.
Ο Αναξαγόρας έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν ότι το φεγγάρι δεν έχει δικό του φως, αλλά απλώς αντανακλά το φως του ήλιου. Μάλιστα, εξήγησε και τις φάσεις του φεγγαριού, καθώς και τις εκλείψεις, κάτι που απέχει ελάχιστα από τη σύγχρονη επιστημονική κατανόηση. Εκείνη την εποχή, όμως, η ιδέα ότι τα ουράνια σώματα δεν ήταν θεϊκά αλλά φυσικά αντικείμενα ήταν επαναστατική.
Αυτές οι απόψεις δεν άρεσαν καθόλου στους Αθηναίους. Το να αμφισβητείς τους θεούς θεωρούνταν ύβρις και ασέβεια. Ο Αναξαγόρας συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι προσπαθούσε να διαδώσει επικίνδυνες ιδέες. Οδηγήθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε σε εξορία από την Αθήνα. Λέγεται ότι ο μαθητής του, ο Περικλής, που αργότερα έγινε σπουδαίος πολιτικός, προσπάθησε να τον βοηθήσει, αλλά χωρίς επιτυχία.
Παρά το ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Αθήνα, ο Αναξαγόρας άνοιξε τον δρόμο για τη σύγχρονη επιστήμη. Ήταν από τους πρώτους που προσπάθησαν να εξηγήσουν τον κόσμο με βάση τη λογική και την παρατήρηση, και όχι με τη μυθολογία. Οι απόψεις του, αν και τον οδήγησαν στην εξορία, έγιναν θεμέλιο για την αστρονομία και την επιστημονική σκέψη.