Ξέρεις τι εννοούν τα πλαστικά που λένε ότι είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων;
Δεν λιώνουν, δεν παραμορφώνονται, αλλά ίσως αφήνουν μικροπλαστικά στο φαγητό σου.
Η ένδειξη “microwave-safe” στα πλαστικά δοχεία καθησυχάζει. Δεν θα λιώσει το σκεύος, δεν θα καεί το φαγητό. Αλλά αυτό που δεν λέει, είναι τι άλλο μπορεί να συμβεί. Κι αυτό που μπορεί να συμβεί είναι η απελευθέρωση χημικών ουσιών στο πιάτο που ετοιμάζεσαι να φας. Ειδικά όταν το ζεσταίνεις, με ένταση, για πολλοστή φορά.
Η φράση «κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων» σημαίνει μόνο ότι το δοχείο δεν θα παραμορφωθεί από τη θερμότητα. Δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένο από BPA ή άλλες βιοδραστικές ουσίες. Δεν σημαίνει ότι δεν θα εισχωρήσουν μικροποσότητες πλαστικού στο φαγητό. Η νομοθεσία δεν απαιτεί δοκιμές για διαρροή χημικών όταν αναγράφεται η συγκεκριμένη ένδειξη.
Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα μετανάστευσης ουσιών από το πλαστικό στο φαγητό. Αυτό ισχύει κυρίως με όξινες ή λιπαρές τροφές. Δεν το καταλαβαίνεις. Δεν έχει μυρωδιά. Δεν έχει χρώμα. Αλλά γίνεται. Και οι επιστήμονες γνωρίζουν πια ότι ακόμα και το BPA-free δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν άλλες ουσίες, λιγότερο γνωστές, που μπορεί να κάνουν την ίδια ζημιά.
Οι επιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης έκθεσης είναι ακόμα υπό μελέτη. Ενοχοποιούνται για ορμονικές διαταραχές, αναπτυξιακά προβλήματα και μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ενδοκρινικό σύστημα. Και όμως, τα περισσότερα πλαστικά που κυκλοφορούν στην αγορά, ακόμα και τα «ασφαλή», δεν έχουν περάσει από πλήρεις ελέγχους σε συνθήκες θέρμανσης.
Πρακτικά, το μόνο πράγμα που μπορείς να θεωρείς απολύτως ασφαλές στον φούρνο μικροκυμάτων είναι το γυαλί και η πορσελάνη χωρίς μεταλλικά στοιχεία. Κάθε τι άλλο έχει ένα ρίσκο — μικρό, μερικές φορές, αλλά υπαρκτό. Όσο πιο φθαρμένο το πλαστικό, όσο πιο παλιό το σκεύος, τόσο μεγαλώνει αυτός ο κίνδυνος.
Κανείς δεν θα σε εμποδίσει να βάλεις το πλαστικό σου δοχείο στον φούρνο. Αλλά κανείς δεν σου λέει ακριβώς τι σημαίνει η φράση που αναγράφεται στο κάτω μέρος του. Δεν είναι απαγόρευση. Είναι ένα σημείωμα σε ψιλά γράμματα. Ένα “safe” που σημαίνει «δεν θα λιώσει». Όχι «δεν θα σε βλάψει».