Και πάλι τα αποτελέσματα που βγαίνουν για προτεραιότητα σε Έλληνες ή ξένους παίκτες δεν είναι θετικά στην Basket League. Υπάρχουν κι εξαιρέσεις. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Ποια ήταν η συμμετοχή των Ελλήνων και των ξένων στην Basket League και μετά το τέλος της Κανονικής Περιόδου;

Τα αποτελέσματα που εξάγονται απ’ όσα είδαμε στην Basket League έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.  Και σίγουρα εξάγεται ένα μήνυμα: Αν πραγματικά θέλουμε να τονώσουμε το ελληνικό στοιχείο τότε σίγουρα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας.

Σε ένα πρωτάθλημα αγωνίστηκαν περισσότεροι ξένοι παρά Έλληνες. Και βέβαια δε μιλάμε (στη συντριπτική πλειοψηφία) για ξένους υψηλού επιπέδου. Σίγουρα κάτι πρέπει να γίνει αν και υπήρξαν φωτεινές εξαιρέσεις.

Ας πάμε στην έρευνα και στο πρώτο της μέρος (έχουμε κι άλλα, μην ανησυχείτε)

Ο πρώτος πίνακας έχει να κάνει με τον αριθμό των ξένων και την Ελλήνων παικτών που χρησιμοποιήθηκαν στην Basket League. Από τους 124 Έλληνες, πάντως, πρέπει να αφαιρέσετε έξι που αγωνίστηκαν σε δύο ομάδες μέσα στη σεζόν. Άρα οι ξένοι αυτόματα γίνονται περισσότεροι.

Οι Μπόγρης (ΑΕΚ και Απόλλωνας Πάτρας), Κουζέλογλου (Ηρακλής και ΑΕΚ), Γιάννης Αγραβάνης (Ηρακλής και Προμηθέας Πάτρας), Χουγκάζ (Ιωνικός Νίκαιας και Παναθηναϊκός), Βασίλης Χρηστίδης (Ολυμπιακός και Περιστέρι), Χάρης Γιαννόπουλος (Προμηθέας Πάτρας και Περιστέρι) αγωνίστηκαν σε δύο ομάδες μέσα στη σεζόν

Basket League, μερίδιο πόντων: Θραύση από Ολυμπιακό και Ιωνικό στους Έλληνες

Όπως μπορείτε να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, ο Ολυμπιακός και ο Ιωνικός Νίκαιας πήραν πολύ μεγάλο μερίδιο πόντων από τους Έλληνες παίκτες τους. Οι Πειραιώτες στο 63% (σχεδόν τα 2/3) και οι Νικαιώτες πάνω από τους μισούς. Πολύ καλοί αριθμοί και για το Λαύριο όπως και για τον Απόλλωνα Πάτρας αλλά πολύ άσχημοι (για τους Έλληνες) στον Κολοσσό και τον Άρη.

Και προχωράμε με το μερίδιο προσπαθειών μεταξύ Ελλήνων και ξένων παικτών στο πρωτάθλημα

Κι εδώ βλέπουμε ότι ο Ιωνικός και ο Ολυμπιακός είναι οι δύο ομάδες που ξεχωρίζουν και με διαφορά μάλιστα ενώ το Λαύριο και ο Απόλλωνας Πάτρας έχουν επίσης πολύ καλά στοιχεία για τους Έλληνες. Για τον Ηρακλή από ένα σημείο και μετά έγινε ανάγκη!

Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση η Λάρισα, ο Κολοσσός και ο Άρης παρά το γεγονός ότι έκαναν εξαιρετική πορεία στην Basket League.

Στο μερίδιο χρόνου συμμετοχής στην Basket League βρίσκουμε επίσης ενδιαφέροντα αποτελέσματα

Κι εδώ ο Απόλλωνας Πάτρας πιστοποιεί τον πολύ σημαντικό ρόλο που είχαν οι Έλληνες παίκτες στην υπόθεση παραμονής του. Είναι η ομάδα που έδωσε περισσότερο χρόνο στους Έλληνες από οποιαδήποτε άλλη ενώ ξεχωρίζουν κι εδώ ο Ολυμπιακός και ο Ιωνικός Νίκαιας.

Ιδού ο σχετικός πίνακας

Ο Ιωνικός πάντως κάνει θραύση σε μια άλλη κατηγορία.

Συγκεκριμένα η ομάδα της Νίκαιας παρουσιάζει τέσσερις Έλληνες παίκτες μέσα στη δεκάδα με το μεγαλύτερο μέσο όρο συμμετοχής στη φετινή Basket League.

Πρώτος παρουσιάζεται ο Γιάννης Αγραβάνης από την περίοδο που αγωνιζόταν στον Ηρακλή ενώ στη συνέχεια συναντάμε τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη και τον εκπληκτικό Γιώργο Τσαλμπούρη.