ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι 56 του ΔΗΚΟ οργανώνονται υπέρ ισότητας και κατά παρενόχλησης

Οι 56 του ΔΗΚΟ οργανώνονται: Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά, που όλοι υποψήφιοι του ίδιου κόμματος συνυπογράφουν ανακοίνωση.
Οι 56 του ΔΗΚΟ οργανώνονται υπέρ ισότητας και κατά παρενόχλησης

Οι 56 του ΔΗΚΟ οργανώνονται: Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά, που όλοι υποψήφιοι του ίδιου κόμματος οργανώνονται και συνυπογράφουν ανακοίνωση

Λένε -και σίγουρα έχει δόση αλήθειας- ότι, κατά την προεκλογική περίοδο, ο βασικός αντίπαλος του υποψήφιου βουλευτή, δεν είναι αυτός του απέναντι κόμματος, αλλά ο συνυποψήφιος του στο ίδιο ψηφοδέλτιο, με τον οποίο πολεμούν για τον σταυρό. Φαίνεται, όμως, ότι στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν άλλη άποψη.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά, που όλοι -και οι 56- υποψήφιοι του ίδιου κόμματος οργανώνονται και συνυπογράφουν ανακοίνωση, όχι κομματική, αλλά δική τους, για ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό: την πραγματική ισότητα στο χώρο εργασίας και στην οικογένεια, καθώς και τη στήριξη των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αφορμή για την πρωτοβουλία που συνυπογράφεται από το σύνολο των υποψηφίων βουλευτών του ΔΗΚΟ, γυναικών και ανδρών, αποτέλεσε η δημοσιοποίηση έρευνας της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, στην οποία καταγράφεται σειρά από ανησυχητικά αποτελέσματα:

Εννιά στους δέκα εργαζόμενους και το σύνολο των εργοδοτών αναγνωρίζουν την ύπαρξη έμφυλης ανισότητας στην αγορά εργασίας στην Κύπρο.
Δύο στις δέκα εργαζόμενες αισθάνονται ότι έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, αλλά το 78% δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία.
Ένας στους τέσσερις (24%) θεωρεί ότι το πιο συνηθισμένο στερεότυπο για το γυναικείο φύλλο είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα οικιακά.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα κινητοποίησαν την ομάδα των 56 υποψηφίων του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite- οργανώθηκαν μέσω Whatsapp και κατέληξαν ομόφωνα στην ακόλουθη ανακοίνωση:

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Οι γυναίκες και οι άνδρες υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος με αφορμή έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας για τη θέση της γυναίκας στο χώρο εργασίας στέλνουν το μήνυμα ότι ο αγώνας για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων είναι υπόθεση όλων μας.

Έχουμε μελετήσει με ιδιαίτερη ανησυχία τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που φανερώνει προβληματικές και αρνητικές νοοτροπίες σε ότι αφορά την πρόσβαση, την ανέλιξη και την πορεία των γυναικών στον χώρο εργασίας αλλά και σε ότι αφορά τις παρενοχλήσεις.

Μας ανησυχεί το εύρημα ότι το 80% των γυναικών που νιώθουν ότι έχουν παρενοχληθεί στο χώρο εργασίας τους, δεν έχουν υποβάλει καταγγελία.

Ως ομάδα των υποψηφίων βουλευτριών και βουλευτών του ΔΗΚΟ στέλνουμε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε τέτοια περιστατικά από όπου και εάν προέρχονται και ενθαρρύνουμε τα θύματα να προχωρούν σε καταγγελίες.

Προβληματισμό εκφράζουμε, παράλληλα, για το ποσοστό ύψους 24% που δήλωσε ότι οι γυναίκες πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα οικιακά.

Το ότι στην ευρωπαϊκή Κύπρο του 2021 εξακολουθούν να συντηρούνται έστω και σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια, τέτοιες νοοτροπίες είναι ενδεικτικό του ότι έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας για τη διασφάλιση πραγματικής ισότητας των φύλων και ίσων ευκαιριών εργοδότησης και ανέλιξης.

Τα ευρήματα θα μας απασχολήσουν ως Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να εντείνουμε και να ενισχύσουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες με στόχο την αλλαγή κουλτούρας.

1875 νέες εγγραφές ψηφοφόρων

Αυτή τη στιγμή καταγράφεται στη βάση του τελευταίου εκλογικού καταλόγου μικρή αύξηση των ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Συγκεκριμένα από 542.915 αυξήθηκαν στους 543.804 ενώ εκκρεμούν οι εγγραφές του τελευταίου τριμήνουν που ολοκληρώνονται στις 2 Απριλίου.

195 χιλιάδες πολίτες με δικαίωμα εγγραφής δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Περίπου 43 χιλιάδες εξ αυτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών και η Υπηρεσία Εκλογών θα απευθυνθεί με επιστολές παροτρύνοντας τους πολίτες αυτούς να εγγραφούν.

Η διαδικασία είναι απλή για τους νεαρούς, οι οποίοι μπορούν να κατεβάσουν τη σχετική φόρμα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και να την υποβάλουν συμπληρωμένη είτε στα ΚΕΠ, είτε στα ΚΕΠΟ είτε στα γραφεία των Επάρχων

πηγή: offsite.com.cy

Διονύσης Αντωνέλλος

Δημοσιογράφος με εμπειρία σε blogging, ραδιόφωνο και τηλεόραση. Γράφω και μιλάω για όσα με απασχολούν καθημερινά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύω στις ιστορίες που κάνουν τον άνθρωπο καλύτερο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κυπριακές εκλογές: Κύπρος εκλογές: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που επιχείρησε να μπει στο κυπριακό κοινοβούλιο

Κύπρος εκλογές: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που επιχείρησε να μπει στο κυπριακό κοινοβούλιο

Κύπρος εκλογές: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που επιχείρησε να μπει στο κυπριακό κοινοβούλιο

Κυπριακές εκλογές
Κυπριακές εκλογές: Άθως Κοιρανίδης: Η βελούδινη δικτατορία των τεχνητών αδιεξόδων

Άθως Κοιρανίδης: Η βελούδινη δικτατορία των τεχνητών αδιεξόδων

Άθως Κοιρανίδης: Η βελούδινη δικτατορία των τεχνητών αδιεξόδων

Κυπριακές εκλογές
Κυπριακές εκλογές: Κύπρος εκλογές: Προεκλογικές συγκεντρώσεις με coronapass και υπό προϋποθέσεις

Κύπρος εκλογές: Προεκλογικές συγκεντρώσεις με coronapass και υπό προϋποθέσεις

Άναψε το «πράσινο φως» το Υπουργικό Συμβούλιο, επιτρέποντας τις προεκλογικές συγκεντρώσεις υπό προϋποθέσεις, 20 μέρες πριν τις Βουλευτικές Εκλογές της 30ης Μαΐου.

Κυπριακές εκλογές
Κυπριακές εκλογές: Κύπρος εκλογές: Συνήλθε εκτάκτως το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ μετά την απόσυρση Ταουξιή

Κύπρος εκλογές: Συνήλθε εκτάκτως το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ μετά την απόσυρση Ταουξιή

Κύπρος εκλογές: Συνήλθε εκτάκτως το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ μετά την απόσυρση Ταουξιή

Κυπριακές εκλογές
Κυπριακές εκλογές: Κύπρος εκλογές: 1.150 εκλογικά κέντρα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για τις βουλευτικές Μαΐου

Κύπρος εκλογές: 1.150 εκλογικά κέντρα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για τις βουλευτικές Μαΐου

Κύπρος εκλογές: 1,150 εκλογικά κέντρα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για τις βουλευτικές Μαΐου

Κυπριακές εκλογές
Κυπριακές εκλογές: Κύπρος – Εκλογές: Στις 12 Μαΐου υποβάλλονται οι υποψηφιότητες

Κύπρος – Εκλογές: Στις 12 Μαΐου υποβάλλονται οι υποψηφιότητες

Κύπρος - Εκλογές: Στις 12 Μαΐου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου 2021 στην Κύπρο.

Κυπριακές εκλογές
Κυπριακές εκλογές: Κύπρος – Εκλογές: Στη δημοσιότητα η λίστα με τα κόκκινα δάνεια ΠΕΠ

Κύπρος – Εκλογές: Στη δημοσιότητα η λίστα με τα κόκκινα δάνεια ΠΕΠ

Κύπρος - Εκλογές: Στη δημοσιότητα δόθηκε την Δευτέρα (05/04) στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, η λίστα με τα ονόματα των 22.

Κυπριακές εκλογές
Κυπριακές εκλογές: Κόμμα για τα Ζώα: Υπερπλήρη από εγκαταλελειμμένα ζώα τα καταφύγια

Κόμμα για τα Ζώα: Υπερπλήρη από εγκαταλελειμμένα ζώα τα καταφύγια

Κόμμα για τα Ζώα: Όλα τα καταφύγια στην Κύπρο είναι υπερπλήρη από εγκαταλελειμμένα ζώα και στην πλειοψηφία τους τα σκυλιά.

Κυπριακές εκλογές
Κυπριακές εκλογές: Κύπρος Εκλογές: Καμιά εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς οι νέοι της Κύπρου

Κύπρος Εκλογές: Καμιά εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς οι νέοι της Κύπρου

Κύπρος Εκλογές: Καμιά εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς - Έλλειψη εμπιστοσύνης, δυσπιστία και δυσαρέσκεια από τους νέους της Κύπρου.

Κυπριακές εκλογές