Κύπρος εκλογές: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που επιχείρησε να μπει στο κυπριακό κοινοβούλιο

Κύπρος εκλογές: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που επιχείρησε να μπει στο κυπριακό κοινοβούλιο

Ο αγώνας των γυναικών για να κερδίζουν θέση στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και τα πολιτικά δρώμενα διεθνώς δεν ήταν ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η εκπομπή Alpha Ενημέρωση σε συνεργασία με τον πολιτικό αναλυτή Χριστόφορο Χριστοφόρου, πήγαν πίσω στο χρόνο και μας μίλησαν για τις πρώτες γυναίκες που «τόλμησαν» να ορθώσουν το ανάστημα τους απέναντι στο ανδροκρατούμενο πολιτικό κατεστημένο του νηπιακού κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, διεκδικώντας θέση στο Κοινοβούλιο.

Η Καλλισθένη Μαούνη

Καλλισθένη Μαούνη, δικηγόρος. Το 1960, κόντρα στο κατεστημένο της εποχής, έδωσε τη μάχη της για να μπει στο ψηφοδέλτιο ως Ανεξάρτητη Υποψήφια Βουλεύτρια. Πέντε ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση και κάτω από τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε απέσυρε την υποψηφιότητα της. Ο Χριστόφορος Χριστοφόρου εξηγεί ότι επισκέφθηκε τον τότε Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για να του πει πράγματα αυτονόητα: Ο πληθυσμός των γυναικών είναι πέραν του 50% και άρα θα πρέπει να εκπροσωπούνται στη Βουλή. Υπάρχουν κοινωνικά νομικά και άλλα ζητήματα που επηρεάζουν τις γυναίκες και επομένως μόνο γυναίκες θα μπορούσαν να τα χειριστούν, ή να τα χειριστούν καλύτερη.

«Δεν μπορούμε ως γυναίκες να περιμένουμε να αποκτήσουν πρώτα πείρα στην πολιτική οι άντρες και μετά να έρθουμε εμείς και αυτό το οποίο κάνω σήμερα», είχε δηλώσει όταν κατέθετε την υποψηφιότητα της, τονίζοντας ότι οι Βουλευτές πρέπει να εκλέγονται και όχι να διορίζονται. Μια δήλωση καθόλου τυχαία, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Χριστοφόρου, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ζήτησε όπως όλες οι υποψηφιότητες προέρχονται από τις δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της εποχής, το Πατριωτικό Μέτωπο και το ΑΚΕΛ. Εν τέλει η Καλλισθένη Μαούνη απέσυρε την υποψηφιότητα της, ενώ ο λαός αντέδρασε σε αυτή την προσυνεννόηση απέχοντας σε ποσοστό 36%.

Η πρώτη γυναίκα στη Βουλή

Το 1963 η πρώτη γυναίκα που μπήκε στην κυπριακή Βουλή, ήταν η Τ/κ Αϊλά Χαλίντ Κιαζίν, αγρότισσα στο επάγγελμα και σύζυγος ενός Τ/κ Βουλευτή ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο. Η τ/κ κοινότητα αποφάσισε ομόφωνα όπως της δοθεί η έδρα.

Το 1970 η Τούλα Χαραλάμπους, υποψήφια με την Προοδευτική Παράταξη που ιδρύθηκε το 1969, εκλέγεται Βουλεύτρια στην Επαρχία Λάρνακας. Ήταν η μοναδική γυναίκα υποψήφια.

Η μαυροφορούσα Ρήνα Κατσελλή 

Το 1981 ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση με αρκετές υποψηφιότητες γυναικών στην Κύπρο και η πρώτη αναμέτρηση χωρίς προσυνεννοήσεις. Σε αυτές τις εκλογές η Υποψήφια με το ΔΗΚΟ Ειρήνη Ρήνα Κατσελλή, κατάφερε να εκλεγεί. Προσήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο, ντυμένη στα μαύρα ως πρόσφυγας από την Κερύνεια. Φορούσε το κυπριακό τσιεμπέρι. Κατάφερε να επανεκλεγεί στις εκλογές του 1985.

πηγή: alphanews.live