Στις 21 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία καθιερώθηκε έπειτα από εισήγηση του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα εν έτει 1997.

Στις 21 Μαρτίου εορτάζεται η Π.Η.Π., η οποία καθιερώθηκε έπειτα από εισήγηση του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα εν έτει 1997.

Στις 21 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, η οποία καθιερώθηκε έπειτα από εισήγηση του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα εν έτει 1997.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, αλλά όπως θα δείτε παρακάτω, οι Απαράδεκτοι και οι Τρεις Χάριτες είχαν φροντίσει να την τιμήσουν προτού καν καθιερωθεί. Με τον τρόπο τους βεβαίως-βεβαίως. Στις μίζερες εποχές που ζούμε, το γέλιο είναι σωτήριο!

Καταρχάς, αξίζει να αναφερθεί ότι η εισήγηση του Μήτρα έφτασε στον πρόεδρο τότε της Εταιρείας Συγγραφέων και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλο, ενώ η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, ανημέρα της εαρινής ισημερίας.

Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.

Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Θυμηθείτε πώς την είχαν… γιορτάσει οι Απαράδεκτοι και οι Τρεις Χάριτες: