MUST READ

Μπέρδεψαν μια πόλη και νόμιζαν οτι ήταν στρατηγός. Του έγραψαν τραγούδι, του έφτιαξαν μπύρα και πήγαν να τον παρασημοφορήσουν

Τον έκαναν θρύλο, του αφιέρωσαν μπύρες και τραγούδια. Κι όταν πήγαν να τον παρασημοφορήσουν, έμαθαν την αλήθεια: ο στρατηγός Χάρκοφ δεν υπήρχε.
Μπέρδεψαν μια πόλη και νόμιζαν οτι ήταν στρατηγός. Του έγραψαν τραγούδι, του έφτιαξαν μπύρα και πήγαν να τον παρασημοφορήσουν

Ήταν Απρίλιος του 1919. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει, αλλά στη Ρωσία, ο εμφύλιος μεταξύ Μπολσεβίκων και Λευκών Μαχητών μαινόταν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ, φανατικός αντιμπολσεβίκος, εκφωνεί έναν πύρινο λόγο για τη σημασία της συμμαχίας με τον Λευκό Στρατό. Αναφέρεται με θέρμη στον στρατηγό Ντενίκιν, στον ναύαρχο Κόλτσακ, και κυρίως στον ηρωικό στρατηγό Χάρκοφ.

Τα λόγια του ταξιδεύουν στις εφημερίδες όλης της Ευρώπης. Μέσα σε μέρες, ο στρατηγός Χάρκοφ γίνεται σύμβολο αντίστασης. Το όνομά του μπαίνει σε καφέδες, μπύρες, τραγούδια, γυναικεία καπέλα, αντρικές τιράντες, ακόμη και σε ξυραφάκια. Πολλοί πιστεύουν πως πρόκειται για τον μεγαλύτερο αντίπαλο του μπολσεβικισμού. Τόσο πολύ, που ο βασιλιάς Γεώργιος Ε’ αποφασίζει να του απονείμει τον Σταυρό του Αγίου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου.

Στις 31 Αυγούστου 1919, μια βρετανική αντιπροσωπεία ταξιδεύει με τιμές στην έδρα του Λευκού Στρατού στη νότια Ρωσία. Εκεί τους υποδέχεται ο στρατηγός Ντενίκιν. Ο μεταφραστής τού εξηγεί τον λόγο της επίσκεψης: έχουν έρθει να παρασημοφορήσουν τον στρατηγό Χάρκοφ. Ο Ντενίκιν παγώνει. Δεν υπάρχει κανένας Χάρκοφ. Ούτε στον στρατό του. Ούτε καν στη Ρωσία.

Η αμηχανία είναι τεράστια. Ψάχνουν στα έγγραφα, στις αναφορές, στα αρχεία. Τίποτα. Ο “στρατηγός” Χάρκοφ δεν είναι πρόσωπο. Είναι η πόλη Χάρκοβο, απ’ όπου προέρχονταν οι πολεμικές ανταποκρίσεις. Το όνομα είχε εμφανιστεί τόσες φορές σε ρεπορτάζ, που κάποιοι Άγγλοι δημοσιογράφοι θεώρησαν πως πρόκειται για ηγετική φυσιογνωμία.

Η αποστολή δεν μπορεί να επιστρέψει άπραγη. Το μετάλλιο πρέπει να δοθεί. Έτσι αποφασίζουν να το απονείμουν στον στρατηγό Βλαντίμιρ Μέι-Μαγιέφσκι, που βρισκόταν στην ίδια περιοχή και ήταν όντως υπαρκτό πρόσωπο. Δεν ήταν “ήρωας του λαού” όπως ο Χάρκοφ — αλλά τουλάχιστον υπήρχε.

Το περιστατικό έμεινε κρυφό για χρόνια, αλλά όταν διέρρευσε, έγινε ένα από τα πιο αμήχανα επεισόδια της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής. Μια υπερδύναμη είχε παρασημοφορήσει… ένα τοπωνύμιο. Η πόλη Χάρκοβο είχε γίνει, έστω για λίγο, ήρωας. Και όλοι είχαν πιστέψει πως ήταν άνθρωπος.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Όταν τελειώνει το ματς και πέφτει το ρεύμα. Το αόρατο άθλημα των Βρετανών με τους βραστήρες

Όταν τελειώνει το ματς και πέφτει το ρεύμα. Το αόρατο άθλημα των Βρετανών με τους βραστήρες

Το αποκαλούν “TV pickup” και συμβαίνει μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο: μαζική αύξηση ζήτησης ρεύματος μέσα σε λίγα λεπτά, όταν τελειώνει ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση.

Must Read
Must Read: Το cheerleading ξεκίνησε αποκλειστικά από άντρες αλλά ανέλαβαν οι γυναίκες όταν εκείνοι πήγαν στον πόλεμο

Το cheerleading ξεκίνησε αποκλειστικά από άντρες αλλά ανέλαβαν οι γυναίκες όταν εκείνοι πήγαν στον πόλεμο

Το cheerleading δεν ήταν ποτέ ένα “γυναικείο” άθλημα. Ξεκίνησε από άντρες, αγνοήθηκε ως σπορ, και μεταμορφώθηκε σε κάτι άλλο όταν οι γυναίκες μπήκαν στο παιχνίδι.

Must Read
Must Read: Το παπούτσι που απαγορεύτηκε γιατί έσπαγε τα ρεκόρ. Το Alphafly και το τεχνολογικό ντόπινγκ

Το παπούτσι που απαγορεύτηκε γιατί έσπαγε τα ρεκόρ. Το Alphafly και το τεχνολογικό ντόπινγκ

Ένα παπούτσι που έτρεχε πιο γρήγορα απ’ τον άνθρωπο. Το Nike Alphafly μπήκε στην ιστορία όχι μόνο για την ταχύτητά του, αλλά γιατί θεωρήθηκε «παράνομο».

Must Read
Must Read: Ο αμερικανός στρατιώτης που μετέφερε το μπέιζμπολ στον κόσμο, κι έτσι ξεκίνησε ένα άθλημα χωρίς σύνορα

Ο αμερικανός στρατιώτης που μετέφερε το μπέιζμπολ στον κόσμο, κι έτσι ξεκίνησε ένα άθλημα χωρίς σύνορα

Δεν ήταν προπονητής, ούτε διάσημος παίκτης. Ήταν ένας στρατιώτης. Κι όμως, χάρη σε αυτόν, το μπέιζμπολ έγινε παγκόσμιο.

Must Read
Must Read: Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κούβα αποκάλυψε την ύπαρξη σοβιετικής βάσης και πυροδότησε κρίση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Must Read
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read