MUST READ

Δεν πήραν στα σοβαρά τους Βορειοκορεάτες οι Ουκρανοί και τώρα… τρέχουν – Το σχέδιο του Κιμ που δεν κατάλαβε κανείς

Εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους εχθρούς της Βόρειας Κορέας.
Δεν πήραν στα σοβαρά τους Βορειοκορεάτες οι Ουκρανοί και τώρα… τρέχουν – Το σχέδιο του Κιμ που δεν κατάλαβε κανείς

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, οι δυνάμεις της Βόρειας Κορέας που συμμετείχαν στις μάχες στην περιοχή του Κουρσκ, στη Ρωσία, είχαν επιδείξει σημαντική προσαρμογή στις τακτικές τους, σε σχέση με τον αρχικό τρόπο αντιμετώπισης των Βορειοκορεατών των μαχών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο μεγάλος αριθμός των Βορειοκορεατών στρατιωτών, η φυσική τους αντοχή και η προθυμία τους να προχωρούν υπό εχθρικά πυρά συνδυάστηκαν με βελτιωμένη τακτική επίγνωση. Αν και αρχικά οι τακτικές τους θεωρούνταν ξεπερασμένες, με κινήσεις σε μεγάλες ομάδες που τις καθιστούσαν ευάλωτες σε επιθέσεις με drones, οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες προσαρμόστηκαν γρήγορα, υιοθετώντας κινήσεις σε μικρότερες ομάδες. Παράλληλα, υποστηρίχθηκαν από το πλήρες ρωσικό οπλοστάσιο, που περιλάμβανε βόμβες ολίσθησης, πυροβολικό και εκρηκτικά drones, γεγονός που ενίσχυσε την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης.

Η ενσωμάτωσή τους με τις ρωσικές δυνάμεις έγινε πιο στενή, με τους Βορειοκορεάτες να αναλαμβάνουν τις επιθέσεις και τους Ρώσους να καταλαμβάνουν τις θέσεις που εξασφάλιζαν, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Οι αποφασιστικές μάχες στο Κουρσκ, από όπου ο ουκρανικός στρατός έχει πλέον υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, αποδεικνύουν την ικανότητα των Βορειοκορεατών να προσαρμοστούν με εντυπωσιακή ταχύτητα στις απαιτήσεις του μεγαλύτερου πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά, οι Βορειοκορεάτες υπέστησαν βαριές απώλειες λόγω της έλλειψης εμπειρίας τους σε σύγχρονες συνθήκες μάχης, με την Ουκρανία να αναφέρει ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 είχαν χάσει περίπου 4.000 άνδρες, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (CNN, 31 Ιανουαρίου 2025).

Ενώ η Δύση έχει αποκομίσει μαθήματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στρατηγική χρήση σύγχρονου εξοπλισμού όπως τα drones, οι μάχες στο Κουρσκ προσέφεραν στους Βορειοκορεάτες μοναδική εμπειρία στο πεδίο της μάχης. Όπως αναφέρουν πηγές, οι Βορειοκορεάτες κατέγραφαν λεπτομερώς τις εμπειρίες τους, με σκοπό να τις μεταφέρουν πίσω στην πατρίδα τους (The Washington Post, 19 Ιανουαρίου 2025). Αυτές οι δεξιότητες, που περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση drones και τη συνεργασία με προηγμένες ρωσικές τεχνολογίες, μπορούν πλέον να διαδοθούν στον τεράστιο στρατό της Βόρειας Κορέας, ο οποίος αριθμεί περίπου 1,3 εκατομμύρια ενεργούς στρατιώτες (Atlantic Council, 23 Ιανουαρίου 2025).

ΔΕΝ ΞΑΝΑ ΕΓΙΝΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΟΝΟΥΣ

Αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία στους εχθρούς της Βόρειας Κορέας, όπως η Σεούλ και το Τόκιο, που ήδη αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη πυρηνική απειλή της Πιονγκγιάνγκ. Η εμπειρία που αποκτούν οι Βορειοκορεάτες στο Κουρσκ, σε συνδυασμό με την πρόσβαση σε ρωσική στρατιωτική τεχνολογία, όπως αναφέρει η Geopolitical Monitor (21 Μαρτίου 2025), ενισχύει τη στρατιωτική τους ικανότητα, καθιστώντας τους δυνητικά πιο επικίνδυνους σε μελλοντικές συγκρούσεις στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας.

Διαβάστε περισσότερα για τον ρωσοουκρανικό πόλεμο στο geostratigika.gr

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read
Must Read: Τον έλεγαν τρελό γιατί δίδασκε φυσική στα ελληνικά. Το έργο του χάθηκε και ξαναβρέθηκε σε χειρόγραφα αιώνες μετά

Τον έλεγαν τρελό γιατί δίδασκε φυσική στα ελληνικά. Το έργο του χάθηκε και ξαναβρέθηκε σε χειρόγραφα αιώνες μετά

Γεννημένος στην Κεφαλονιά του 1700, ο Δαμοδός θέλησε να φέρει τον Καρτέσιο στην ελληνική γλώσσα.

Must Read