Έγραψε 140 μελέτες, δίδαξε σε 3 ηπείρους και αγωνίστηκε για την τιμή της Θεολογίας. Ο Έλληνας που λάτρεψαν Οξφόρδη, Χάρβαρντ και Βηρυτός
Με έργο σε τρεις ηπείρους, 140 επιστημονικές μελέτες και βαθιά εκκλησιαστική συνείδηση, ο Κωνσταντίνος Β. Σκουτέρης τίμησε τη Θεολογία όσο λίγοι.
Ο Κωνσταντίνος Β. Σκουτέρης δεν υπήρξε ένας απλός πανεπιστημιακός. Δεν ήταν απλώς ένας θεολόγος με βαθιές σπουδές. Ήταν μια σπάνια μορφή της σύγχρονης ελληνικής σκέψης που κατάφερε να συνδέσει τη δογματική ακρίβεια με τη διεθνή παρουσία, την εκκλησιαστική ευσέβεια με την επιστημονική καταξίωση.
Γεννημένος το 1939, σπούδασε Θεολογία στην Αθήνα, αλλά πολύ γρήγορα τα ελληνικά σύνορα δεν τον χωρούσαν. Στρασβούργο, Οξφόρδη, Βόννη, Τυβίγγη. Πήρε δύο διδακτορικά, ένα στην Αθήνα και ένα στο Στρασβούργο. Πριν καν συμπληρώσει τα 40 του, ήταν ήδη αυθεντία στην πατερική ανθρωπολογία και τη δογματική ιστορία.
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπηρέτησε με πίστη και ευθύνη. Δίδαξε Ιστορία Δογμάτων, Συμβολική και Οικουμενική Κίνηση. Αλλά η φήμη του ξεπέρασε τη χώρα. Έγινε επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ, δίδαξε για 20 χρόνια στον Λίβανο, στο περίφημο Balamand, ανέπτυξε θεολογικό διάλογο με Κέιμπριτζ, Μόσχα, Παρίσι και Βοστώνη.
Ήταν εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διάλογο με την Αγγλικανική Εκκλησία, συμμετείχε σε δεκάδες επιτροπές βιοηθικής, εκλογής καθηγητών και διεθνών συνεδρίων. Δεν ταξίδευε όμως για προσωπική προβολή. Όπως είπε ο ίδιος: «Όπου κι αν βρέθηκα, αγωνίστηκα για τη Θεολογία και για την τιμή της Σχολής».
Το συγγραφικό του έργο ξεπερνά τα 140 επιστημονικά άρθρα και 11 βιβλία, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν σε 13 γλώσσες. Από την έννοια της θεολογίας στους Έλληνες Πατέρες, ως τη συμβολική ερμηνεία των 39 άρθρων της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η σκέψη του συνδύαζε επιστημονική ακρίβεια και πνευματική ταπείνωση.
Ήταν «Άρχων Πρωτονοτάριος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τιμημένος από Πατριαρχεία και ακαδημίες ανά τον κόσμο. Όμως δεν καυχήθηκε ποτέ. Πίστευε ότι το έργο του θεολόγου δεν είναι προσωπικό επίτευγμα αλλά «διακονία προς δόξαν Θεού και της Εκκλησίας Του».
Πέθανε το 2009, αλλά το πνεύμα του ζει στις σελίδες των βιβλίων του και στα χείλη των φοιτητών που τον έζησαν. Στα αμφιθέατρα της Αθήνας και του Βηρυτού, στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο της Γενεύης και στις βιβλιοθήκες του κόσμου, υπάρχει πάντα μια θέση που λέει: «Ο Σκουτέρης δίδαξε εδώ».