Η Ελλάδα πλησιάζει το όριο χρέους: Μπορεί να αντέξει το βάρος;
Για την... Ιστορία, η επίτευξη του στόχου για χρέος 60% του ΑΕΠ πότε λέτε ότι μπορεί να γίνει;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο όσον αφορά το δημόσιο χρέος της. Παρά τις προσπάθειες μείωσης, το χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, επηρεάζοντας την οικονομική σταθερότητα και την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί σε μελλοντικές προκλήσεις.
Το 2024, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανήλθε στο 150,8% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μείωση από το 162% το 2023. Αυτή η μείωση οφείλεται σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, υψηλό πληθωρισμό και δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο, η χώρα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, με σημαντικές ανάγκες χρηματοδότησης και υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους .
Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια δείχνουν ότι το χρέος θα μειωθεί σταδιακά. Το 2025 αναμένεται να φτάσει το 142,4% του ΑΕΠ και το 2026 το 138,0% . Αν και αυτή η πορεία μείωσης είναι θετική, το χρέος παραμένει υψηλότερο από το όριο του 60% του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους μέσω δημοσιονομικής πειθαρχίας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει περίπου 8 δισ. δολάρια σε διμερή χρέη μεταξύ 2026 και 2028, μειώνοντας το χρέος στο 133,4% του ΑΕΠ μέχρι το 2028.
Για την… Ιστορία, η επίτευξη του στόχου για χρέος 60% του ΑΕΠ μπορεί να γίνει μετά το 2040 ή ακόμα και αργότερα, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και τις πολιτικές αποφάσεις.
Διαβάστε επίσης:
Αδιανόητο: Οι Ρώσοι απειλούν με πολιορκία-ορόσημο
Φλέγονται τα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν: Απειλές για Ισραήλ και χρήση τακτικών πυρηνικών