MUST READ

Είδε μια γουρούνα. Είπε πόσα γουρουνάκια θα γεννήσει και πότε,δεν έπεσε ούτε δευτερόλεπτο έξω και ο πιο διάσημος μάντης της εποχής πέθανε απο τη ντροπή του.

Ήξερε τα σύκα στο δέντρο. Ήξερε τα γουρουνάκια στη γουρούνα. Και όταν ήρθε η ώρα, δεν έπεσε ούτε στη στιγμή. Και ο πιο διάσημος μάντης της εποχής πέθανε απ’ τη ντροπή του.
Είδε μια γουρούνα. Είπε πόσα γουρουνάκια θα γεννήσει και πότε,δεν έπεσε ούτε δευτερόλεπτο έξω και ο πιο διάσημος μάντης της εποχής πέθανε απο τη ντροπή του.

Ήταν γιος της Μαντούς, εγγονός του Τειρεσία, και ίσως παιδί του ίδιου του Απόλλωνα. Τον έλεγαν Μόψο. Μάντης, ιερέας, ιδρυτής πόλεων, ημίθεος. Αλλά η πιο διάσημη ιστορία του ξεκίνησε σε ένα χωράφι με μια έγκυο γουρούνα. Εκεί όπου ο πιο διάσημος μάντης της εποχής του —ένας άντρας που ήξερε τα μυστικά της Τροίας— τόλμησε να τον αμφισβητήσει.

Ο αντίπαλός του λεγόταν Κάλχας. Ήταν ο ίδιος που είχε προφητεύσει ότι η Τροία θα πέσει, που είχε πείσει τον Αγαμέμνονα να θυσιάσει την Ιφιγένεια. Όταν, όμως, το πλοίο του ξεβράστηκε στην Κολοφώνα της Μικράς Ασίας, έπεσε πάνω στον Μόψο. Κι εκεί έγινε κάτι απίστευτο: οι δύο μεγαλύτεροι μάντεις της εποχής έβαλαν τις ικανότητές τους σε δοκιμασία.

Ο Κάλχας δείχνει μια συκιά και ρωτάει: «Πόσα σύκα έχει πάνω της;» Ο Μόψος απαντά χωρίς να διστάσει: «Δέκα χιλιάδες, ένα καλάθι και ένα σύκο ακόμη.» Όταν τα μέτρησαν, ήταν ακριβώς όπως είχε πει. Ο Κάλχας ξαφνιάστηκε. Μα τότε ο Μόψος έστρεψε το βλέμμα του στη γουρούνα δίπλα τους και ρώτησε: «Πόσα μικρά έχει στην κοιλιά και πότε θα τα γεννήσει;»

Ο Κάλχας είπε οκτώ. Ο Μόψος απάντησε: «Είναι εννιά, όλα αρσενικά, και θα γεννήσει αύριο, στις έξι το πρωί.»
Και αυτό ακριβώς συνέβη. Ούτε ένα λάθος. Ούτε στη στιγμή.
Ο Κάλχας δεν άντεξε την ήττα. Σύμφωνα με την παράδοση, πέθανε από τη λύπη του. Άλλοι λένε πως αυτοκτόνησε.

Ο Μόψος δεν ήταν ένας απλός μυθικός ήρωας. Ήταν ιδρυτής λαών. Μαζί με τη μητέρα του Μαντώ ίδρυσε τον ναό του Απόλλωνα στον Κλάρο και αργότερα οδήγησε πρόσφυγες από τη Θήβα μέχρι την Παμφυλία και την Κιλικία. Οι ιστορικοί αναφέρουν πως ίδρυσε ή επηρέασε πόλεις όπως η Μοψουεστία, η Μάλλος, η Άδανα και η Άσπενδος. Ολόκληρη η περιοχή της Παμφυλίας ονομαζόταν κάποτε «Μοψοπία».

Αυτό που τον κάνει μοναδικό δεν είναι όμως ο μύθος. Είναι ότι η ύπαρξή του επιβεβαιώνεται από χεττιτικές και φοινικικές επιγραφές. Στο Καρατεπέ της Κιλικίας, ανακαλύφθηκε δίγλωσση επιγραφή που αναφέρει κάποιον “Μουκσούς” ή “Μουψ”, βασιλιά των Δαναών. Το όνομά του συναντάται και σε χεττιτικές πινακίδες, συνδεδεμένο με Έλληνες της εποχής του Τρωικού Πολέμου.

Ήταν Έλληνας. Αλλά η φήμη του έφτασε μέχρι τη Συρία. Έγινε θρύλος στη Φοινίκη, στα βάθη της Ανατολής. Οι Ρωμαίοι τον θυμούνταν ως θεϊκό ήρωα. Στην Ιεράπολη, επί Τραϊανού, κόπηκαν νομίσματα με τη μορφή του. Γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν ήξερε απλώς το μέλλον. Το έλεγε με λεπτομέρεια. Με αριθμούς. Με ακρίβεια που σκότωνε.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read
Must Read: Τον έλεγαν τρελό γιατί δίδασκε φυσική στα ελληνικά. Το έργο του χάθηκε και ξαναβρέθηκε σε χειρόγραφα αιώνες μετά

Τον έλεγαν τρελό γιατί δίδασκε φυσική στα ελληνικά. Το έργο του χάθηκε και ξαναβρέθηκε σε χειρόγραφα αιώνες μετά

Γεννημένος στην Κεφαλονιά του 1700, ο Δαμοδός θέλησε να φέρει τον Καρτέσιο στην ελληνική γλώσσα.

Must Read