MUST READ

Ύβρις και Νέμεσις: Πώς η Αλαζονεία Οδηγούσε στην Τιμωρία στην Αρχαία Ελλάδα

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η ύβρις –η αλαζονική αμφισβήτηση των ορίων του ανθρώπου– οδηγούσε αναπόφευκτα στη νέμεσιν, τη θεϊκή τιμωρία που αποκαθιστούσε την τάξη.
Ύβρις και Νέμεσις: Πώς η Αλαζονεία Οδηγούσε στην Τιμωρία στην Αρχαία Ελλάδα

Στην αρχαία Ελλάδα, η ιστορία δεν ήταν απλώς μια καταγραφή γεγονότων. Ήταν ένα μάθημα για το πώς ο άνθρωπος πρέπει να ζει, πού βρίσκονται τα όριά του και τι τον περιμένει αν τα ξεπεράσει. Ανάμεσα στις πιο ισχυρές έννοιες που καθόριζαν τη σχέση του ανθρώπου με το θείο και το πεπρωμένο, η ύβρις και η νέμεσις ξεχώριζαν ως αλληλένδετες δυνάμεις. Η ύβρις, η αλαζονική πρόκληση απέναντι στους θεούς, ήταν η αρχή της πτώσης. Και η νέμεσις, η θεϊκή τιμωρία, ήταν η αναπόφευκτη κατάληξη.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο κόσμος κυβερνάται από μια τάξη, μια ισορροπία που πρέπει να διατηρείται. Ο άνθρωπος είχε τη θέση του, και οι θεοί τη δική τους. Όποιος ξεπερνούσε τα όρια του, έπεφτε θύμα της ίδιας του της αλαζονείας. Στις τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, η ύβρις είναι το αμάρτημα που οδηγεί σε καταστροφή, και η νέμεσις έρχεται πάντα, είτε με τη μορφή της θείας οργής, είτε μέσα από την ίδια την ανθρώπινη αδυναμία.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο μύθος του βασιλιά Κρέοντα στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή. Ο Κρέων, γεμάτος αλαζονεία, αγνοεί τους θείους νόμους και απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη. Η ύβρις του δεν είναι μόνο απέναντι στους θεούς, αλλά και απέναντι στην ίδια την ηθική τάξη. Η νέμεσις έρχεται αργά αλλά αδυσώπητα: η οικογένειά του καταστρέφεται, και ο ίδιος μένει μόνος, καταρρακωμένος.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Ξέρξης, ο βασιλιάς των Περσών, όπως περιγράφεται στις “Πέρσες” του Αισχύλου. Ο Ξέρξης διαπράττει ύβρη, επιχειρώντας να υποτάξει την Ελλάδα και να διαβεί τον Ελλήσποντο, σαν να μπορεί να δαμάσει τη φύση. Η νέμεσις έρχεται με τη συντριπτική ήττα του στη Σαλαμίνα.

Ακόμη και στον μύθο του Ίκαρου, η ύβρις βρίσκεται στον νεαρό που, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του πατέρα του, πετάει πολύ κοντά στον ήλιο, πιστεύοντας ότι μπορεί να ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια. Η πτώση του στη θάλασσα είναι η νέμεσις που έρχεται ακριβώς τη στιγμή που πιστεύει ότι έχει φτάσει πιο ψηλά από κάθε άλλον άνθρωπο.

Η ύβρις, όμως, δεν τιμωρούνταν πάντα με άμεση θεϊκή παρέμβαση. Συχνά, οι ίδιοι οι άνθρωποι κατέστρεφαν τον εαυτό τους μέσα από την αλαζονεία τους. Ο Οιδίποδας, αγνοώντας την προφητεία και πιστεύοντας ότι μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα του, γίνεται ο ίδιος ο φορέας της καταστροφής του. Η νέμεσις έρχεται όχι από τους θεούς, αλλά από την ίδια την αλήθεια που προσπαθούσε να αποφύγει.

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έβλεπαν την ύβρη και τη νέμεση απλώς ως τιμωρία, αλλά ως έναν αναπόφευκτο νόμο της ζωής. Ο άνθρωπος που δεν σέβεται τα όρια του γίνεται έρμαιο των πράξεών του. Το μήνυμα είναι σαφές: όποιος ξεχνά τη θέση του στο σύμπαν, όποιος πιστεύει ότι μπορεί να σταθεί πάνω από τους άλλους, πάνω από τους θεούς ή τη φύση, είναι καταδικασμένος να πέσει.

Και αυτός ο φόβος της ύβρεως δεν ήταν απλώς ένας μύθος. Ήταν ένας τρόπος να κατανοήσουν οι άνθρωποι την αδυναμία τους μπροστά στο απέραντο και το ανεξέλεγκτο της ζωής. Γιατί, στο τέλος, η ύβρις δεν ήταν ποτέ πραγματικά απέναντι στους θεούς. Ήταν απέναντι στον ίδιο τον άνθρωπο. Και η νέμεσις δεν ήταν εκδίκηση. Ήταν η αποκατάσταση της ισορροπίας.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Δείτε πόσο θα φτάσει η βενζίνη στην Ελλάδα αν πάει το βαρέλι το πετρέλαιο 200 δολαρια λόγω Ιράν

Δείτε πόσο θα φτάσει η βενζίνη στην Ελλάδα αν πάει το βαρέλι το πετρέλαιο 200 δολαρια λόγω Ιράν

Με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής του βαρελιού ακόμα και στα 200 δολάρια το βαρέλι (ακραίο σενάριο) η τιμή βενζίνης στην Ελλάδα θα εκτοξευτεί.

Must Read
Must Read: Το ερωτικό τρίγωνο της Ιταλίδας κόμισσας με δύο Έλληνες ληστές που κατέληξε σε μακελειό

Το ερωτικό τρίγωνο της Ιταλίδας κόμισσας με δύο Έλληνες ληστές που κατέληξε σε μακελειό

Μια «Ιταλίδα κόμισσα» ζητά προστασία από ληστές για να φτάσει στους Δελφούς, κι ο θρύλος τη θέλει να ανάβει ζήλια μέσα στη συμμορία. Το βέβαιο τέλος είναι η αιματηρή συμπλοκή στο Ζεμενό στις 12 Ιουλίου 1856.

Must Read
Must Read: Πώς οι κάρτες Pokémon έγιναν πιο πολύτιμες από τον χρυσό και τώρα τις κυνηγούν συμμορίες κλεφτών

Πώς οι κάρτες Pokémon έγιναν πιο πολύτιμες από τον χρυσό και τώρα τις κυνηγούν συμμορίες κλεφτών

Στη Βρετανία αυξάνονται οι διαρρήξεις με στόχο συλλογές Pokémon, όχι κοσμήματα. Οι κάρτες έγιναν «εύκολο χρήμα» λόγω νοσταλγίας, σπανιότητας και πιστοποίησης, με γρήγορη μεταπώληση.

Must Read
Must Read: Ο άνθρωπος που το επίθετό του έγινε η πιο συνηθισμένη λέξη για βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα

Ο άνθρωπος που το επίθετό του έγινε η πιο συνηθισμένη λέξη για βιβλίο μαγειρικής στην Ελλάδα

Ένα επίθετο που πέρασε στη γλώσσα ως αντικείμενο: «φέρε τον τσελεμεντέ». Η πορεία του Νικόλαου Τσελεμεντέ, η μέθοδος, οι εκδόσεις και η κόντρα που τον κράτησε ζωντανό.

Must Read
Must Read: Αλλαγή ώρας : Όταν ο Benjamin Franklin πρότεινε να ξυπάμε νωρίτερα

Αλλαγή ώρας : Όταν ο Benjamin Franklin πρότεινε να ξυπάμε νωρίτερα

Το 1784 ο Benjamin Franklin έγραψε μια σατιρική πρόταση για να αξιοποιούμε το πρωινό φως—όχι για να αλλάξουν τα ρολόγια. Η θερινή ώρα ήρθε αργότερα, με άλλους ανθρώπους και κυρίως με τον πόλεμο και την ενέργεια.

Must Read
Must Read: Ο Κέκροπας και ο μύθος που έκανε την Αθήνα πόλη της ελιάς

Ο Κέκροπας και ο μύθος που έκανε την Αθήνα πόλη της ελιάς

Ο Κέκροπας, αυτόχθονας και διφυής βασιλιάς, στέκεται ως μάρτυρας στη διαμάχη Αθηνάς–Ποσειδώνα και δένει τον μύθο με την ταυτότητα της πόλης. Από την Κεκροπία ως το Κεκρόπιο, γίνεται σύμβολο κανόνων και συνέχειας.

Must Read
Must Read: Έστειλε με τα μάτια του σε κώδικα Μορς το μήνυμα για τα βασανιστήρια στο Βιετνάμ

Έστειλε με τα μάτια του σε κώδικα Μορς το μήνυμα για τα βασανιστήρια στο Βιετνάμ

Σε μια τηλεοπτική «συνέντευξη» στο Βόρειο Βιετνάμ, ο Jeremiah Denton ανοιγόκλεισε τα μάτια του σε ρυθμό Μορς και έστειλε τη λέξη «TORTURE». Το μήνυμα έγινε ένδειξη για όσα περνούσαν οι

Must Read
Must Read: Τα πανάκριβα φαγητά που κάποτε ήταν το φαγητο του απλού λαου και των φτωχών

Τα πανάκριβα φαγητά που κάποτε ήταν το φαγητο του απλού λαου και των φτωχών

Αστακός, στρείδια, χαβιάρι, πίτσα και άλλα φαγητά που ξεκίνησαν ως λαϊκές λύσεις ανάγκης και κατέληξαν σύμβολα πολυτέλειας και υψηλής γαστρονομίας.

Must Read
Must Read: Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Πως ξεκίνησε ο κρατικός οργανισμός που κρατά χρήματα, εγγυήσεις και αποζημιώσεις για το Δημόσιο και τους πολίτες

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Πως ξεκίνησε ο κρατικός οργανισμός που κρατά χρήματα, εγγυήσεις και αποζημιώσεις για το Δημόσιο και τους πολίτες

Η ιστορία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων από το 1839 μέχρι σήμερα, ο ρόλος του σε αποζημιώσεις, εγγυήσεις, απαλλοτριώσεις και η συμβολή του στη χρηματοδότηση έργων και δήμων.

Must Read