MUST READ

Μόλις 9 ετών, τη χτυπούσαν με βούρδουλα αλλά δεν υπήρχε νόμος για να τη σώσει. Χρησιμοποίησαν τον νόμο για τα άλογα.

Τη χτυπούσαν κάθε μέρα και της έσκισαν το κεφάλι με ψαλίδι. Δεν υπήρχε νόμος για παιδιά. Αλλά υπήρχε για τα ζώα. Και τον χρησιμοποίησαν για να τη σώσουν.
Μόλις 9 ετών, τη χτυπούσαν με βούρδουλα αλλά δεν υπήρχε νόμος για να τη σώσει. Χρησιμοποίησαν τον νόμο για τα άλογα.

Στη Νέα Υόρκη του 1874, ένα κορίτσι εννιά χρονών έζησε μια ζωή χειρότερη κι από τιμωρημένο ζώο. Δεν πήγε ποτέ σχολείο. Δεν της είχαν δώσει ποτέ φιλί. Δεν είχε στρώμα, δεν είχε παπούτσια, δεν είχε δικαίωμα να μιλήσει. Κι όταν το έκανε, την χτυπούσαν. Με βούρδουλα. Με λουρί. Με ψαλίδι.

Η λένε Mary Ellen Wilson. Και έμενε με την θετή της μητέρα, Mary Connolly, σ’ ένα σπίτι στην 41η Οδό. Οι γείτονες έβλεπαν σημάδια. Άκουγαν κραυγές. Αλλά το 1874, δεν υπήρχε κανένας νόμος που να προστατεύει τα παιδιά από την κακοποίηση. Κανείς δεν μπορούσε να κάνει κάτι. Ούτε η αστυνομία. Ούτε το κράτος.

Μια μέρα, μια γυναίκα από την τοπική εκκλησία, η ιεραπόστολος Etta Angell Wheeler, μπήκε στο σπίτι με πρόφαση πως θέλει να γνωρίσει τη γειτονιά. Αυτό που είδε την τράνταξε. Ένα παιδί σκελετωμένο, με πληγές στο κεφάλι, με μάτια χαμηλωμένα από φόβο. Ένα πλάσμα που δεν είχε ακούσει ποτέ τη λέξη «στοργή». Κανένας νόμος δεν την προστάτευε. Αλλά η Etta δεν μπορούσε να φύγει χωρίς να κάνει κάτι.

Απευθύνθηκε σε έναν άνδρα που μέχρι τότε πάλευε μόνο για τα δικαιώματα των ζώων. Ήταν ο Henry Bergh, ιδρυτής της ASPCA – του πρώτου οργανισμού για την προστασία ζώων στην Αμερική. Όταν άκουσε την ιστορία της Mary Ellen, συγκλονίστηκε. Μαζί με έναν δικηγόρο, σκέφτηκε κάτι αδιανόητο: θα την υπερασπίζονταν σαν να ήταν… άλογο.

Στο δικαστήριο, χρησιμοποίησαν τον υπάρχοντα νόμο περί προστασίας ζώων. Δεν υπήρχε τίποτα για τα παιδιά. Καμία πρόβλεψη. Αλλά για τα άλογα, υπήρχε. Και ήταν αρκετό. Η Mary Ellen ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα και, κοιτάζοντας στα μάτια τη γυναίκα που τη βασάνιζε, είπε:

«Δεν ξέρω πόσο χρονών είμαι. Δεν με έχουν φιλήσει ποτέ. Δεν είχα ποτέ κρεβάτι. Όταν μιλούσα, με χτυπούσαν. Με χτυπούσε κάθε μέρα. Με ένα λουρί που άφηνε σημάδια. Τώρα έχω μαυρίλες στο κεφάλι. Και μια πληγή από ψαλίδι. Δεν θέλω να ξαναπάω πίσω. Με χτυπάει.»

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που ένα δικαστήριο άκουγε τέτοια μαρτυρία από παιδί. Η Connolly καταδικάστηκε. Και η Mary Ellen σώθηκε. Την υιοθέτησε η ίδια η Etta Wheeler και της έδωσε τη ζωή που της είχαν στερήσει.

Το 1875, η υπόθεση αυτή οδήγησε στην ίδρυση του New York Society for the Prevention of Cruelty to Children — του πρώτου οργανισμού προστασίας παιδιών στον κόσμο. Όλα ξεκίνησαν από ένα κορίτσι χωρίς φωνή και από μια κοινωνία που θεωρούσε τα ζώα πιο άξια προστασίας από τα παιδιά. Εκείνη όμως έσπασε τη σιωπή.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read