MUST READ

Όταν οι Γαλάτες επιτέθηκαν στην Ελλάδα – Τι συνέβη μόλις πήγαν να καταλάβουν τους Δελφούς

Μετά τη νίκη τους στις Θερμοπύλες, οι Γαλάτες κινήθηκαν προς το Ιερό των Δελφών.
Όταν οι Γαλάτες επιτέθηκαν στην Ελλάδα – Τι συνέβη μόλις πήγαν να καταλάβουν τους Δελφούς

Οι επιθέσεις των Γαλατών στην Ελλάδα συνέβησαν στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., κατά την περίοδο της ελληνιστικής εποχής. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εισβολές βαρβαρικών φύλων στον ελλαδικό χώρο και έχει καταγραφεί λεπτομερώς από αρχαίους ιστορικούς όπως ο Παυσανίας και ο Ιουστίνος.

Οι Γαλάτες (γνωστοί ως Κέλτες στη Δυτική Ευρώπη) ήταν νομαδικός λαός που προερχόταν από την Κεντρική Ευρώπη. Περίπου το 279 π.Χ., υπό την ηγεσία του Βρέννου, οι Γαλάτες ξεκίνησαν μια μαζική μετακίνηση προς νότια κατεύθυνση, επιτιθέμενοι σε διάφορες περιοχές της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η εισβολή τους στην Ελλάδα ήταν μέρος αυτής της ευρύτερης κίνησης.

Οι Γαλάτες εισέβαλαν πρώτα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές. Η μακεδονική βασιλεία, αποδυναμωμένη μετά τον θάνατο του Λυσίμαχου, αδυνατούσε να αναχαιτίσει τους εισβολείς. Έτσι, οι Γαλάτες κινήθηκαν προς τον νότο και έφτασαν στις Θερμοπύλες, όπου συνασπίστηκαν ελληνικές πόλεις-κράτη για να τους αντιμετωπίσουν.

Παρά την ηρωική αντίσταση, οι Γαλάτες κατάφεραν να διασπάσουν τις ελληνικές γραμμές, χάρη στην αριθμητική τους υπεροχή και τις σκληροτράχηλες τακτικές τους.

Μετά τη νίκη τους στις Θερμοπύλες, οι Γαλάτες κινήθηκαν προς το Ιερό των Δελφών, επιδιώκοντας να λεηλατήσουν τον πλούτο του μαντείου.

Σύμφωνα με τις πηγές, οι Δελφοί υπερασπίστηκαν σθεναρά το ιερό, ενώ πολλοί Έλληνες από γειτονικές περιοχές έσπευσαν να βοηθήσουν.

Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι οι Γαλάτες υπέστησαν μεγάλες απώλειες, λόγω τόσο της αντίστασης όσο και φυσικών φαινομένων, τα οποία θεωρήθηκαν θεϊκή παρέμβαση. Η εκστρατεία των Γαλατών κατέληξε σε αποτυχία και οι επιζώντες υποχώρησαν ενώ η αντίσταση των Ελλήνων, ιδιαίτερα στους Δελφούς, θεωρήθηκε νίκη της ελληνικής αποφασιστικότητας ενάντια σε έναν βάρβαρο εχθρό. Οι αρχαίοι Έλληνες προώθησαν την εκδοχή ότι οι θεοί βοήθησαν στην υπεράσπιση των Δελφών, προσδίδοντας θρησκευτική διάσταση στη νίκη.

Η παρουσία των Γαλατών στην Ανατολία επηρέασε τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς οι Γαλάτες έγιναν μισθοφόροι σε ελληνιστικά βασίλεια και επέδρασαν στην τοπική πολιτική.

Η εισβολή των Γαλατών υπήρξε ένα γεγονός-σταθμός για τον ελληνικό κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενότητας σε περιόδους κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί ο Οκτώβριος είναι ο 10ος μήνας του χρόνου και όχι ο 8ος; Το ίδιο και για τον Δεκέμβριο, δεν είναι ο 10ος αλλά ο 12ος

Γάλλιο: Όλο το γάλλιο που χρειάζεται η Ευρώπη θα το έχει η Ελλάδα σε δύο χρόνια – Παγκόσμιος παραγωγός η Ελλάδα

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read