MUST READ

Πώς γίνεται ο Ευκλείδης, ο Αρχιμήδης, ο Αρύαμπατα και ένας Κινέζος μαθηματικός να βρήκαν το ίδιο πράγμα σε τρεις διαφορετικούς αιώνες;

Ο τύπος για το εμβαδόν τριγώνου είναι τόσο παγκόσμιος, που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, την Ινδία και την Κίνα από διαφορετικούς ανθρώπους που δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον.
Πώς γίνεται ο Ευκλείδης, ο Αρχιμήδης, ο Αρύαμπατα και ένας Κινέζος μαθηματικός να βρήκαν το ίδιο πράγμα σε τρεις διαφορετικούς αιώνες;

Ο Ευκλείδης, ο Αρύαμπατα, ο Αρχιμήδης και ο Τσιν Τζιουσάο δεν είχαν ποτέ την παραμικρή επαφή μεταξύ τους. Ο ένας δίδασκε στην Αλεξάνδρεια, ο άλλος στο Πάταλιπουτρα της Ινδίας, ο τρίτος στη Συρακούσα και ο τέταρτος στην Κίνα του 13ου αιώνα. Κι όμως, όλοι τους απέδειξαν με ακρίβεια το ίδιο θεώρημα: ότι το εμβαδόν ενός τριγώνου ισούται με τη βάση επί το ύψος διά δύο.

Στην πραγματικότητα, η γεωμετρία ήταν το πρώτο κοινό “παγκόσμιο λεξιλόγιο”. Πολύ πριν από την Google Translate ή το αγγλικό αλφάβητο, οι μαθηματικοί των αρχαίων πολιτισμών μιλούσαν την ίδια γλώσσα χωρίς να το ξέρουν. Και η απλή αυτή εξίσωση – τόσο αυτονόητη σήμερα – ήταν για αιώνες ένα θαύμα ανακάλυψης.

Το 300 π.Χ., ο Ευκλείδης απέδειξε στο «Στοιχεία» ότι το τρίγωνο είναι το μισό του παραλληλογράμμου. Δεν το υποπτευόταν, το απέδειξε με γραμμές, γωνίες και λογικά βήματα που κάνουν τον σημερινό μαθητή να βαριανασαίνει. Όμως, αυτή η απόδειξη έθεσε τα θεμέλια ολόκληρης της δυτικής μαθηματικής σκέψης.

Στην Ινδία, ο Αρύαμπατα, μόλις 23 ετών, κατέγραψε την ίδια αλήθεια το 499 μ.Χ. στο έργο «Αρυαμπατία». Το έκανε χωρίς γνώση του Ευκλείδη, και σίγουρα χωρίς τη βοήθεια κάποιου Google Scholar. Η διατύπωση ήταν διαφορετική, αλλά το νόημα ίδιο: το τρίγωνο είναι μισό προϊόν βάσης και ύψους.

Πίσω στη Μεσόγειο, ο Αρχιμήδης είχε ήδη εντοπίσει τον τύπο, ίσως και πριν τον Ευκλείδη, αφού οι υπολογισμοί του στη «Μέθοδο» προϋποθέτουν γνώση του εμβαδού. Δεν τον ενδιαφέρει να το πει απλώς, αλλά να το χρησιμοποιήσει για να προσεγγίσει το εμβαδόν του κύκλου. Όλα τα σχήματα έπρεπε να συνδεθούν. Όλα έπρεπε να γίνουν μηχανή λογικής.

Και στην Κίνα, το 1247, ο Τσιν Τζιουσάο έγραψε το “Shushu Jiuzhang”, έναν θησαυρό μαθηματικών γνώσεων που περιλαμβάνει και το αντίστοιχο του τύπου του Ηρώνα για το εμβαδόν τριγώνου όταν είναι γνωστές οι πλευρές. Χωρίς καν να έχει ακούσει το όνομα του Αρχιμήδη, ο Κινέζος μαθηματικός προσέγγισε την ίδια έννοια — μέσα από άλλη διαδρομή, άλλη γλώσσα, άλλη φιλοσοφία.

Δεν είναι σύμπτωση. Όταν οι άνθρωποι κοιτάζουν τις ίδιες σκιές στον τοίχο, ανακαλύπτουν τα ίδια σχήματα. Το τρίγωνο είναι παντού: στη γη, στις στέγες, στους δρόμους, στα σχέδια πολέμου. Και η ερώτηση «πόσο χώρο πιάνει» είναι ερώτηση που τίθεται παντού. Το εντυπωσιακό είναι ότι η απάντηση ήρθε, ανεξάρτητα, από τόσα διαφορετικά μυαλά.

Ο κόσμος μπορεί να μη συμφωνεί σε τίποτα. Αλλά όταν πρόκειται για τρίγωνα, φαίνεται ότι όλοι σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read
Must Read: Τον έλεγαν τρελό γιατί δίδασκε φυσική στα ελληνικά. Το έργο του χάθηκε και ξαναβρέθηκε σε χειρόγραφα αιώνες μετά

Τον έλεγαν τρελό γιατί δίδασκε φυσική στα ελληνικά. Το έργο του χάθηκε και ξαναβρέθηκε σε χειρόγραφα αιώνες μετά

Γεννημένος στην Κεφαλονιά του 1700, ο Δαμοδός θέλησε να φέρει τον Καρτέσιο στην ελληνική γλώσσα.

Must Read