MUST READ

Πώς θα ήταν η Ελλάδα αν δεν είχε γίνει ποτέ πρωθυπουργος ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Τι θα γινόταν με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας;
Πώς θα ήταν η Ελλάδα αν δεν είχε γίνει ποτέ πρωθυπουργος ο Ανδρέας Παπανδρέου;

Αν δεν είχε γίνει ποτέ Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου, η πολιτική και οικονομική ιστορία της Ελλάδας θα είχε πάρει διαφορετική πορεία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στην πολιτική ζωή της χώρας από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και τη δεκαετία του 1990. Αν δεν υπήρχε η ηγεσία του, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα είχε ακολουθήσει άλλες πολιτικές κατευθύνσεις με διαφορετικές συνέπειες.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέδειξε και εδραίωσε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα εξουσίας, το οποίο στην αρχή της δεκαετίας του 1980 ανέλαβε τον ρόλο της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Η πολιτική του ρητορική περί «αλλαγής» και κοινωνικής δικαιοσύνης συνέβαλε στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου.

Χωρίς τον Παπανδρέου, είναι πιθανό η Ελλάδα να είχε μείνει με την κυριαρχία της κεντροδεξιάς παράταξης (ΝΔ), με λιγότερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερο συντηρητική πολιτική.

Η οικονομική πολιτική του Παπανδρέου στην αρχή της διακυβέρνησής του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ήταν σημαντικά προοδευτική και επικεντρωμένη στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Εισήγαγε μέτρα όπως η αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες, η εθνικοποίηση ορισμένων κλάδων της οικονομίας και η αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων.

Αν δεν υπήρχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι πιθανό η Ελλάδα να είχε ακολουθήσει μια λιγότερο κρατικιστική οικονομική πολιτική.

Ωστόσο, οι πολιτικές του Παπανδρέου δημιούργησαν και μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και αύξηση του χρέους, το οποίο αποδείχθηκε προβληματικό για τη χώρα σε μεταγενέστερες δεκαετίες. Χωρίς αυτόν, το δημόσιο χρέος ίσως να μην είχε αυξηθεί τόσο γρήγορα, αλλά η Ελλάδα ίσως να είχε αναπτύξει μια λιγότερο δυναμική οικονομία.

Εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε γίνει ποτέ Πρωθυπουργός, το δημοσιονομικό τοπίο της Ελλάδας θα ήταν πιθανότατα διαφορετικό, και κατά συνέπεια το δημόσιο χρέος θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερο.

Η άνοδος των δημοσίων δαπανών σε κοινωνικά επιδόματα και σε εθνικοποιήσεις τομέων της οικονομίας, όπως η ΔΕΗ και οι τράπεζες, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για την αύξηση του χρέους.

Αν δεν υπήρχε ο Παπανδρέου και αν οι κυβερνήσεις είχαν ακολουθήσει πιο αυστηρές οικονομικές πολιτικές, το δημόσιο χρέος πιθανώς να είχε αυξηθεί πιο αργά ή να είχε μείνει χαμηλότερο.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας πιθανώς να ήταν χαμηλότερο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στην αρχή της δεκαετίας του 1990.

Διαβάστε επίσης:

Αν η Ελλάδα δεν έμπαινε στο πρώτο μνημόνιο θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα;

Πόσα περισσότερα θα ήταν τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας αν υιοθετούσε αύριο το μοντέλο των ΗΠΑ; – Πότε θα ξεχρεώναμε το ελληνικό χρέος

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read