MUST READ

Πότε ήρθε το πρώτο τρεχούμενο νερό στην Αθήνα; Πώς το υποδέχτηκαν οι Έλληνες

Δεν το έφερε ούτε ο Όθων, ούτε ο Τρικούπης. Το πρώτο τρεχούμενο νερό ήρθε όταν πια η Αθήνα δεν άντεχε άλλο.
Πότε ήρθε το πρώτο τρεχούμενο νερό στην Αθήνα; Πώς το υποδέχτηκαν οι Έλληνες

Το πρώτο τρεχούμενο νερό στην Αθήνα δεν έφτασε στα σπίτια την εποχή του Όθωνα, ούτε του Τρικούπη. Ήρθε πολύ αργότερα. Ήρθε όταν η Αθήνα είχε πια γίνει μια πόλη διψασμένη, με κάρα, βαρέλια, σταμνιά και χιλιάδες νοικοκυρές να περιμένουν σε δημόσιες βρύσες. Για δεκαετίες, η πρωτεύουσα της Ελλάδας ξεδιψούσε από ένα ρωμαϊκό υδραγωγείο του 2ου αιώνα μ.Χ., το Αδριάνειο. Και ακόμα κι αυτό, όταν το επανέφεραν σε λειτουργία το 1840, δε φτάνει να δώσει τρεχούμενο νερό στο λαό. Ήταν απλώς μια λύση ανάγκης.

Η κατάσταση ήταν τραγική. Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, μόνο ένα στα πέντε σπίτια διέθετε νερό. Οι περισσότεροι πλήρωναν νερουλάδες, που έφερναν νερό με βαρέλια, σε τιμή που για κάποιους ήταν απαγορευτική. Στις φτωχογειτονιές, το νερό ερχόταν με στρογγυλή βάρδια: κάθε γειτονιά είχε την κοινόχρηστη βρύση της. Γυναίκες και παιδιά στήνονταν με τις στάμνες, ακόμα και από τα χαράματα.

Όλα αλλάζουν το 1929, όταν ολοκληρώνεται το Φράγμα του Μαραθώνα. Κατασκευάζεται με τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ, και επενδύεται με Πεντελικό μάρμαρο, ως ένδειξη εθνικής υπερηφάνειας. Δημιουργείται μια τεχνητή λίμνη με 41 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Αυτό ήταν το πρώτο νερό που έφτασε σε μαζική κλίμακα στην Αθήνα – με πίεση, με παροχή, με σωλήνες και βρύσες. Η πόλη άλλαζε σελίδα.

Τον Μάιο του 1931, η Αθήνα επίσημα εγκαινιάζει την παροχή πόσιμου νερού. Πολλοί το βλέπουν σαν θαύμα. Δεν είναι μόνο ότι έχουν πια καθαρό, τρεχούμενο νερό στο σπίτι τους. Είναι ότι δε χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά. Οι κουβάδες, τα σταμνιά και τα πηγάδια αρχίζουν να περνούν στην ιστορία. Οι πιο μεγάλοι, όμως, κρατούν τις παλιές συνήθειες: γεμίζουν καζάνια και βαρέλια για «ασφάλεια», από φόβο μήπως κοπεί.

Ο τρόπος που το υποδέχτηκαν οι Έλληνες ήταν με ανάμεικτα συναισθήματα. Ευγνωμοσύνη, δέος, αλλά και δισταγμό. Κάποιοι φοβόντουσαν τη «δύναμη» του νερού. Άλλοι πίστευαν πως το τρεχούμενο νερό θα τους «αρρώσταινε» επειδή είχε «πολλή πίεση». Δεν ήταν απλό να αλλάξεις μια κουλτούρα αιώνων μέσα σε μια μέρα.

Όμως το νερό κέρδισε. Μετά τον Μαραθώνα, ήρθε ο Μόρνος, ήρθε και η Υλίκη. Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει να οργανώσει το δίκτυο. Και η Αθήνα, από πόλη που άντεχε τη δίψα, γίνεται πόλη που δε συμβιβάζεται με το λίγο. Το πρώτο τρεχούμενο νερό ήταν μια επανάσταση σιωπηλή, που άλλαξε τις ζωές όλων μας.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read