MUST READ

Τι συμβολίζουν οι παραδοσιακές στολές που φοράνε οι γυναίκες στο video clip του Αστερομάτα για τη Eurovision;

Κάθε λεπτομέρεια της ποντιακής φορεσιάς στο βίντεο κλιπ της «Αστερομάτας» αφηγείται μια ιστορία.
Τι συμβολίζουν οι παραδοσιακές στολές που φοράνε οι γυναίκες στο video clip του Αστερομάτα για τη Eurovision;

Η ποντιακή φορεσιά δεν είναι απλά ένα ένδυμα. Είναι ένα σύμβολο, μια αφήγηση, μια κραυγή μνήμης που αντηχεί μέσα στους αιώνες. Κάθε κλωστή της, κάθε κέντημα και κάθε διακοσμητικό στοιχείο κρύβει μέσα του τον πόνο του ξεριζωμού, την περηφάνια της αντοχής, την ακατάλυτη σύνδεση ενός λαού με τη γη του. Στο βίντεο κλιπ της «Αστερομάτας», οι γυναίκες που εμφανίζονται με αυτές τις φορεσιές δεν είναι απλώς χορεύτριες ή τραγουδίστριες. Είναι φορείς μιας ιερής παράδοσης, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, σαν πολύτιμο φυλακτό.

Το ζωστικό, το μακρύ κυρίως φόρεμα της στολής, είναι φτιαγμένο από βαρύτιμο ύφασμα, συνήθως μπλε ή κόκκινο, χρώματα που παραπέμπουν στη γη και τον ουρανό του Πόντου. Αγκαλιάζει το σώμα με κομψότητα και αυστηρότητα, σαν να κουβαλά πάνω του το βάρος της ιστορίας. Το στήθος στολίζεται με περίτεχνες λεπτομέρειες, που συμβολίζουν την τιμή και την αξιοπρέπεια των γυναικών του Πόντου.

Το ζιπούνι, το κοντό βελούδινο σακάκι, κεντημένο με ασημένια και χρυσά νήματα, είναι έργο τέχνης από μόνο του. Τα μανίκια του, φαρδιά και επιβλητικά, αποπνέουν δύναμη και αρχοντιά. Δεν είναι ένα απλό ένδυμα. Είναι μια πανοπλία μνήμης, που φοριέται με περηφάνια.

Η ποδή, η ζώνη που αγκαλιάζει τη μέση, είναι το στοιχείο που ολοκληρώνει τη φορεσιά, σμιλεύοντας τη θηλυκότητα με τον πιο παραδοσιακό τρόπο. Κάθε κόμπος της θυμίζει τα χέρια των γιαγιάδων που την έδεναν στα νεαρά κορίτσια πριν από τους χορούς, πριν από τους γάμους, πριν από τις στιγμές που η ποντιακή ψυχή φλεγόταν από ζωή.

Και ύστερα, έρχεται το κεφαλόδεσμο, η πιο ιερή λεπτομέρεια της φορεσιάς. Το ασημένιο στέμμα με τα φλουριά δεν είναι διακοσμητικό. Είναι ένα στέμμα μνήμης, ένα παράσημο γυναικείας δύναμης. Τα φλουριά που κρέμονται ελαφρά πάνω στο μέτωπο των γυναικών, δεν είναι απλώς κοσμήματα. Είναι η ηχώ των τραγουδιών που τραγουδήθηκαν στα χωριά του Πόντου, η ηχώ των ευχών που δόθηκαν από μάνα σε κόρη, η ηχώ μιας γλώσσας που αρνήθηκε να σβήσει.

Ο σκηνοθέτης του βίντεο κλιπ δεν επέλεξε τυχαία αυτές τις φορεσιές. Με σεβασμό, με ευλάβεια, τις τοποθέτησε μέσα στο κάδρο σαν ιερά κειμήλια, αποδίδοντας φόρο τιμής σε μια παράδοση που δεν λύγισε ποτέ. Μέσα από τον φακό του, οι ποντιακές φορεσιές δεν είναι απλώς ενδυμασίες. Είναι σημαίες που ανεμίζουν, είναι ρίζες που απλώνονται μέσα στο χρόνο, είναι το σώμα και η ψυχή ενός λαού που δεν ξεχνά.

Και έτσι, η «Αστερομάτα» δεν είναι απλώς ένα τραγούδι. Είναι μια γιορτή της ποντιακής ταυτότητας, μια υπενθύμιση πως η παράδοση δεν είναι μουσειακό αντικείμενο, αλλά ζωντανή, αιώνια, ασίγαστη. Οι γυναίκες με τις ποντιακές φορεσιές στο βίντεο κλιπ δεν είναι φιγούρες ενός μακρινού παρελθόντος. Είναι το παρόν και το μέλλον. Είναι ο Πόντος που αναπνέει ακόμα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read
Must Read: Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Τον αποκεφάλισαν στο ίδιο του το σπίτι. Ήταν ο πιο ισχυρός Έλληνας πριν την Επανάσταση

Είχε χτίσει εκκλησίες, κυνηγήσει αρματολούς και προτείνει συμμαχία με τον Ναπολέοντα. Ήταν ο μοραγιάνης της Πελοποννήσου.

Must Read
Must Read: Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Έγραφε μαθηματικά βιβλία στα ελληνικά για παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Ήταν αρχιεπίσκοπος στη Ρωσία και έγραφε βιβλία γεωμετρίας στα ελληνικά για να μορφωθούν φτωχά παιδιά στην Ουκρανία. Πριν 250 χρόνια.

Must Read
Must Read: Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Ξεκίνησε από χωριό της Κοζάνης και κατέληξε στη Βιέννη, με λεφτά, όπλα και σχέδια που τον έβαλαν στο μάτι της Αυστρίας.

Γεννήθηκε σε χωριό της Κοζάνης. Πλούτισε στο Μελένικο. Κατέληξε στη Βιέννη, πλάι στον Ρήγα.

Must Read
Must Read: Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Αν ζούσε το 1821 θα ήταν ο Κολοκοτρώνης πριν τον Κολοκοτρώνη. Αν ζούσε σήμερα, θα τον λέγανε τρομοκράτη.

Ήταν αρματολός πριν το ’21, αντάρτης χωρίς σημαία, ήρωας χωρίς κράτος. Αν ζούσε σήμερα, θα τον έλεγαν τρομοκράτη.

Must Read