ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ BC

Τα… λαχεία που επιχείρησε να πιάσει ο Ολυμπιακός

O Λοτζέσκι, ο Μάρντι Κόλινς, ο Μπέβερλι, ο Κέσελ και άλλοι... λαχνοί που τράβηξαν οι «ερυθρόλευκοι»
Τα… λαχεία που επιχείρησε να πιάσει ο Ολυμπιακός

«Ποιος είναι αυτός;». «Που έχει παίξει;». Τα ερωτήματα είναι αρκετά. Μπορούν να γίνουν και περισσότερα. Αλλά δεν αυτό το θέμα μας.

To «ερυθρόλευκο» πλάνο του Ντέβιντ Μπλατ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Ολυμπιακός έχει ήδη καταγράψει δύο νέα αποκτήματα, τους Νάιτζελ Γουίλιαμς – Γκος και Ζακ ΛεΝτέι. Η απάντηση στις παραπάνω απορίες δεν είναι εύκολη. Απαιτείται η χρήση της τεχνολογίας

Ετσι και αλλιώς, ο Ολυμπιακός τους απέκτησε να παίξουν μπάσκετ.  

Τούτη δεν είναι η πρώτη φορά που οι «ερυθρόλευκοι» επιχειρούν να… ποντάρουν σε έναν παίκτη, ο οποίος δεν είναι αναγνωρίσιμος. Και δεν αποτελεί αυτό που λένε από το… πάνω ράφι. Οσο πιο ψηλάσηκώνεται κάποιος στις μυτες των ποδιών του για να… φτάσει έναν παίκτη, δε σημαίνει πως αγοράζει και την επιτυχία επιτυχία. Το γνωρίζουν (και) αυτό στον Ολυμπιακό. Κανείς δε είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί, προτού η μπάλα σκάσει στο παρκέ.

Μέχρι τότε, μπορούμε να δούμε μερικές από τις περιπτώσεις που ταιριάζουν σε αυτές των Γουίλιαμς – Γκος, ΛεΝτέι και να θυμηθούμε την κατάληξή τους.

Η περίπτωση του Μάρντι Κόλινς

O Αμερικανός γκαρντ αποκτήθηκε στα χρόνια του Γιώργου Μπαρτζώκα (Ιανουάριο 2014). Έπειτα από τέσσερα χρόνια στο ΝΒΑ (από το 2006 έως το 2010), ο Κόλινς γύρισε τον κόσμο: Τουρκία (Μπόρνοβα), Κίνα (Τσιανγκσου Ντράγκονς), ΗΠΑ (D-Fenders, G-League), Ισραήλ (Μακάμπι Ασόντ), Βενεζουέλα (Γκουάρος Ντε Λάρα) και Ιταλία (Μοντεγκρανάρο). Προτού ο Μπαρτζώκας δώσει το ΟΚ για να φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Η παρουσία του δεν συνοδεύτηκε από την κατάκτηση τίτλων, τα στατιστικά του ήταν φτωχά και ο κόσμος εκτίμησε περισσότερο τον τσαμπουκά του (ειδικά στα ντέρμπι «αιωνίων») , παρά το μπάσκετ του.

Μετά το Λιμάνι, ο Κόλινς πήγε στην Πολωνία (Τούροφ), τη Γαλλία (Στρασβούργο), ενώ τώρα βγάζει το.. ψωμί του στη Ρωσία και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν.

 Η περίπτωση του Ματ Λοτζέσκι

Ακόμη ένας αθλητής που ήρθε με τις… ευλογίες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Μόνο που αυτός  (σε αντίθεση με τον Κόλινς) πέτυχε το… τζακ ποτ!

Εμεινε στον Ολυμπιακό τέσσερις σεζόν, έγινε ο μακροβιότερος Αμερικάνος στην ιστορία του Ολυμπιακού και αποτέλεσε ένα βασικό μέλος των «ερυθρόλευκων».

Ο προηγούμενος μπασκετικός βίος του κύλησε αποκλειστικά στο Βέλγιο. Με τις Οκάπι Ααλσταρ και Οστάνδη. Η Ελλάδα έγινε το δεύτερο… σπίτι του, αφού πλέον ετοιμάζεται για τη δεύτερη σεζόν του στον Παναθηναϊκό.

Η περίπτωση του Πάτρικ Μπέβερλι

Στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό ήρθε το 2009. Τότε προπονητής των Πειραιωτών ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Τον λάτρεψε! Βλέπετε, ο Μπέβερλι λατρεύει να παίζει άμυνα.

Στη μοναδική χρονιά που έμεινε στην Ελλάδα αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας, με τα νούμερα του να μην είναι… τρελά, αλλά η προσφορά του στο παιχνίδι των Πειραιωτών ήταν μεγάλη.

Προτού φτάσει στον Ολυμπιακό, είχε αγωνιστεί στην Ντνίπρο Ντνιπροπετρόφσκ (Ουκρανία). Μετά τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε για μία σεζόν στη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης και μετά ακολούθησε το ΝΒΑ. Στο Χιούστον έγινε βασικό μέλος της πεντάδας (2013-2017) και αποτέλεσε ένα από τα ανταλλάγματα για την πολύκροτη μεταγραφή του Κρις Πολ από τους Κλίπερς στους Ρόκετς.

Η περίπτωση του Μάρκο Κέσελ

Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς γνώριζε άριστα τη σερβική αγορά. Και επέλεξε να προσθέσει στο ρόστερ του Ολυμπιακού, το 2010, τον 22χρονο (τότε) Μάρκο Κέσελ.

Στα τρία χρόνια που φόρεσε την «ερυθρόλευκη» φανέλα μπορεί να κατέκτησε την Ευρωλίγκα (3.8 πόντους μ.ο. τη σεζόν 2010-2011 και 3.9 πόντους μ.ο. την επόμενη) και το πρωτάθλημα (δις), αλλά ποτέ δεν ήταν κομβικός. Αποτέλεσε μία λύση πολυτελείας από τον πάγκο των Πειραιωτών. Η λήξη του συμβολαίου του, τον οδήγησε στη Βαλένθια. Και από εκεί στις Λε Μαν και Βιλερμπάν. Στη Μέγκα Λεκς, το Λαύριο, την Οστάνδη και ξανά στον Ερυθρό Αστέρα, την τελευταία ομάδα στην οποία είχε αγωνιστεί προτού τον φέρει στην Ελλάδα ο «Ντούντα».

Η περίπτωση του Κεμ Μπιρτς

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Ο Καναδός σέντερ είχε αγωνιστεί μόλις μία σεζόν στην Ευρώπη, στην τουρκική Ουσάκ Σπορτίφ, προτού έλθει στον Ολυμπιακό. Αποτέλεσε μία από τις αποκαλύψεις τη σεζόν, τόσο στον ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρωλίγκα. Στην τελευταία αγωνίστηκε για πρώτη φορά, μετρώντας 7.3 πόντους, 5.6 ριμπάουντ, 0.3 ασίστ, 1 μπλοκ και 0.5 κλεψίματα, σε μία πορεία που έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Στην αναμέτρηση με τη Φενέρ, ο Μπιρτς ήταν πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού (14π.) στην Τρίτη καλύτερη επίδοση της σεζόν αναφορικά με τους πόντους.

Ο Μπιρτς αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του, αφού συμφώνησε με τους Ορλάντο Μάτζικ στο ΝΒΑ.

Η περίπτωση του Ντάριους Οντομ – Τζόνσον

Οσο και αν προσπάθησε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο Οντομ-Τζόνσον δεν απέφερε κανένα κέρδος. Ηρθε στο Λιμάνι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015.

Είχε περάσει από πολλές και διάφορες ομάδες, ωστόσο το άκουσμα του ονόματός του δεν προκάλεσε κανένα χαμόγελο. Η ευρωπαϊκή περιοδεία του ξεκίνησε από τη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, συνεχίστηκε στη Σισουάν Μπλου Γουέιλς (Κίνα) και από εκεί σε μία ακόμη προσπάθεια να μπει στο ΝΒΑ (πρώτα στην Σπρίνγκφιλντ Αρμορ και μετά στους Σίξερς).

Ο δρόμος τον έφερε στην Ιταλία και την Καντού. Μετά στην Τραμπζονσπόρ και κατόπιν στον Ολυμπιακό. Επέστρεψε στην Ιταλία, πρώτα στη Σάσαρι και πέρσι στην Κρεμόνα.

Η περίπτωση του Ντι Τζέι Στρόμπερι

Στον Ολυμπιακό ήρθε με προοπτική. Στην Καρσίγιακα ο Στρόμπερι ήταν ένας από τους κορυφαίους σκόρερ της. Βέβαια, η τουρκική ομάδα ήταν ήδη ο 12ος σταθμός του σε οκτώ χρόνια καριέρας! Αυτή ξεκίνησε από το χαμένο όνειρο του ΝΒΑ στους Φίνιξ Σανς. Ακολούθησε η G-League και οι Αλμπουκέρκι Θάντερμπερντς και από εκεί μπόλικες και διαφορετικές φανέλες: Φορτιτούντο Μπολόνια (Ιταλία), Ρίνο Μπίγκχονς (G-League), Λιέτουβος Ρίτας (Λιθουανία), Χαποέλ Μιγκντάλ (Ισραήλ), Τσιμπόνα (Κροατία) σε δύο περιπτώσεις, Καπιτάνες Ντε Αρεσίμπο (Πουέρτο Ρίκο), Πο Ορτέζ (Γαλλία), Πιράτας Ντε Κουεμπραντίγιας (Πουέρτο Ρίκο).

Στην Ευρωλίγκα, με τον Ολυμπιακό, μέτρησε 6.2 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ σε 23 εμφανίσεις.

Τις δύο τελευταίες σεζόν ο Στρόμπερι αγωνίστηκε στη Μπεσίκτας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα… λαχεία που επιχείρησε να πιάσει ο Ολυμπιακός», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.