ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ BC

Τα έκανε… (Μιλ)άνω – κατω

Ο Παναθηναϊκός έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι κατάφερε να «αλώσει» στην παράταση το Μιλάνο με 96-95 (87-87κ.α.) και να κλείσει με θετικό πρόσημο την κανονική διάρκεια της Ευρωλίγκα
Τα έκανε… (Μιλ)άνω – κατω

Ο Παναθηναϊκός για ένα ημίχρονο «έπαιξε» με τη φωτιά, όμως στο δεύτερο μισό αφυπνίστηκε και με μπροστάρηδες τους Γκιστ, Καλάθη και Τζέιμς μπόρεσε να βρει ρυθμό στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση όπου με «λυτρωτή» τον τελευταίο πήρε το διπλό με 96-95. Με αυτό το αποτέλεσμα αποφεύγεται ο ελληνικός «εμφύλιος» στα πλέι οφ, ενώ οι «πράσινοι» διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες τους για το πλεονέκτημα έδρας! Το «τριφύλλι» είχε στο πλευρό του και περίπου 100 φιλάθλους του.

Τα πιθανά σενάρια κατάταξης του Παναθηναϊκού

Πράσινη εξέδρα στο Μιλάνο

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα όντας εμφανώς εκτός ρυθμού. Η άμυνα έδωσε δικαιώματα στους Ιταλούς να βρουν ελεύθερα σουτ κάτι που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο με τον Κουζμίνσκας να πετυχαίνει 12 πόντους σε δέκα λεπτά. Από την πλευρά τους οι Ιταλοί μπόρεσαν να ελέγξουν εκτός από το ρυθμό του αγώνα και τη μάχη των ριμπάουντ (10-3) βρίσκοντας αρκετές δεύτερες ευκαιρίες για να σκοράρουν.

Η δεύτερη περίοδος βρήκε τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει να ψάχνει τα πατήματα του εν αντιθέσει με την Αρμάνι που είχε ρυθμό και τρέχοντας στον αιφνιδιασμό μπόρεσε να τρέξει ένα σερί 8-0 (από 29-23 σε 37-23 στο 14’). Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η «πράσινη» άμυνα να δεχτεί 40 πόντους μέσα σε μόλις 14 λεπτά (40-26)! Η αγωνιστική άνοδος των Γκιστ – Σίγκλετον σε συνδυασμό με κάποιες καλές άμυνες έδωσαν το δικαίωμα στο «τριφύλλι» να μην αφήσει την ψαλίδα στο σκορ να ανοίξει ακόμα περισσότερο κι έτσι το ημίχρονο έκλεισε με το σκορ στο 55-42.

Δείτε την εξέλιξη του παιχνιδιού

Τα λάθη του πρώτου ημιχρόνου φάνηκε να γίνονται μάθημα στους παίκτες του Παναθηναϊκού, οι οποίοι «έσφιξαν» την άμυνα, βελτίωσαν τις επιστροφές τους και με τον Αντετοκούνμπο να σκοράρει έξι συνεχόμενους πόντους μείωσαν έπειτα από ώρα σε μονοψήφια επίπεδα (60-52 στο 24’). Το εντυπωσιακό από την πλευρά των γηπεδούχων ήταν το ποσοστό που είχαν στα δίποντα, καθώς με 17/22 «τιμωρούσαν» σε κάθε ευκαιρία την ολιγωρία των παικτών του Πασκουάλ. Τελικά η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να έχει καταφέρει να μπει και πάλι στη διεκδίκηση της νίκης (69-61).

Με.. φόρα μπήκαν οι «πράσινοι» στο τελευταίο δεκάλεπτο και με τους Καλάθη – Πέιν να βγαίνουν μπροστά, το «τριφύλλι» έτρεξε επιμέρους 9-4 μειώνοντας σε 73-70 (στο 33′) και μπαίνοντας για τα καλά στο… κόλπο. Πλέον, ο Παναθηναϊκός έβρισκε μεγάλα σουτ ακόμα κι από παίκτες που έρχονταν από τον πάγκο, όπως ο Ντένμον κι έτσι οι δύο ομάδες μπήκαν στα τελευταία δύο λεπτά του ματς με τη διαφορά στον πόντο 82-81. Ο Παναθηναϊκός στα 14 δευτερόλεπτα με καλάθι του Γκιστ κατάφερε να περάσει έπειτα από αρκετή ώρα μπροστά στο σκορ, ενώ η Αρμάνι στην τελευταία της επίθεση δεν μπόρεσε να σκοράρει με τον Γκάουντλοκ να χάνει το ντράιβ. Στη συνέχεια με δύο βολές ο Ντένμον έκανε το 84-87, ενώ στα 2,4 δευτερόλεπτα ο Σίγκλετον έκανε φάουλ πάνω σε προσπάθεια για τρίποντο του Μπέρτανς. Ο Λετονός με 3/3 βολές ισοφάρισε κι έτσι ο Παναθηναϊκός είχε την τελευταία επίθεση του ματς, όμως ο Ντένμον δεν μπόρεσε να βρει σουτ στον χρόνο που απέμενε.

Στο έξτρα πεντάλεπτο οι δύο ομάδες μπήκαν κάνοντας ένα… κρεσέντο λαθών, καθώς για περίπου δύο λεπτά κανείς δεν έβρισκε τον δρόμο για το αντίπαλο καλάθι. Τελικά ο Πέιν ήταν αυτός που έλυσε πρώτος τον… γόρδιο δεσμό για να ακολουθήσει ο Γκουντάιτις (89-89 στο 43′). Ένα μακρινό σουτ του Γκάουντλοκ ήταν αυτό που έβαλε την Αρμάνι μπροστά με 93-91 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό της παράτασης. Στα 26 δευτερόλεπτα ο Καλάθης με απίστευτη ασίστ βρήκε τον Γκιστ και με καλάθι και φάουλ έκανε το 93-94. Ο Γκάουντλοκ ήταν αυτός που πήρε την κρίσιμη ιταλική επίθεση πάνω του και έχοντας απέναντι του τον Αντετοκούνμπο κατάφερε να κερδίσει λίγα μέτρα και να σκοράρει για το 95-94 με τον φωτεινό πίνακα να δείχνει 7 δευτερόλεπτα για το φινάλε. Στο χρόνο που απέμενε ο Τζέιμς έκανε το ντράιβ και με τη βοήθεια του Μ’Μπαγιέ σκόραρε για να γράψει το τελικό 95-96.

MVP: Οι Γκιστ, Καλάθης και Τζέιμς ήταν οι αιχμές του «πράσινου» δόρατος έχοντας από 18 πόντους, όμως ο τίτλος πάει στον τελευταίο, καθώς πήρε πάνω του την τελευταία επίθεση και δικαιώθηκε σκοράροντας το νικητήριο καλάθι.

UP: Η αντίδραση στο δεύτερο ημίχρονο του Παναθηναϊκού. Το «τριφύλλι» ακόμα και σε ένα βράδυ που έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό, μπόρεσε να βρει λύσεις και απαντήσεις κόντρα σε μία ομάδα που έπαιζε χωρίς άγχος. Στην ίδια κατηγορία μπαίνουν και τα ποσοστά των δύο ομάδων από τη γραμμή των βολών. Το 34/37 της Αρμάνι και το 19/22 του Παναθηναϊκού είναι εντυπωσιακό.

DOWN: Το πρώτο ημίχρονο του Παναθηναϊκού. Η άμυνα του έδειχνε να… μπάζει και η Αρμάνι είχε αρχίσει να νιώθει αρκετά άνετα. Η Ιταλική επίθεση μέτρησε 27 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο και 28 πόντους στο δεύτερο.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Η αλήθεια είναι ότι οι άμυνες δεν ήταν τέτοιες που να δυσκολέψουν ιδιαίτερα την τριάδα των Ιερεθουέλο, Μάικιτς, Ντιφαλά, όμως και πάλι κατάφεραν να κάνουν αρκετά λάθη. Σε γενικές γραμμές δεν είναι μία διαιτησία που θα θέλουν να θυμούνται. Τρανό παράδειγμα η ανισορροπία στις βολές μεταξύ των δύο ομάδων.

Πασκουάλ: «Απαράδεκτο αυτό που συνέβη στο πρώτο ημίχρονο»

Τα δεκάλεπτα: 27-18, 55-42, 69-61, 87-87, 95-96

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ (Σ. Πιανιτζάνι): Γκάουντλοκ 13 (1), Πάσκολο 11, Ταρτσέφσκι 8 (9ριμπ.), Κουζμίνσκας 16 (1), Τσιντσαρίνι 6, Αμπάς 2, Εμπαγιέ 9 (2), Μπερτάνς 5, Τζέρελς 7 (1), Γκουντάιτις 18 (10ριμπ.).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσ. Πασκουάλ): Σίνγκλετον 10 (1), Τζέιμς 18, Πέιν 4, Παππάς 7, Ντένμον 12 (2), Γκιστ 18, Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους, Γκάμπριελ 3 (1), Λοτζέσκι, Καλάθης 18 (3), Αντετοκούνμπο 6 (1).

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα έκανε… (Μιλ)άνω – κατω», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αναστάσης Καραμουσαδάκης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.