ΠΑΟΚ

Άγιαξ-Βασιλεία: Εσείς τι θα διαλέγατε;

Τα πάντα για τους δύο υποψήφιους αντιπάλους του ΠΑΟΚ
Άγιαξ-Βασιλεία: Εσείς τι θα διαλέγατε;

Η Ατλέτικο Μαδρίτης με την κατάκτηση του Europa League, έκανε πολύ συγκεκριμένα τα ενδεχόμενα για τον πρώτο φετινό ευρωπαϊκό αντίπαλο του ΠΑΟΚ, στην προσπάθεια των Κυπελλούχων Ελλάδος να κυνηγήσουν την είσοδό τους στους ομίλους του Champions League.

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Δικεφάλου λοιπόν, είναι δύο, με τον γνωστό στους Θεσσαλονικείς… Άγιαξ αλλά και την ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου Βασιλεία να μπαίνουν στην κληρωτίδα της 19ης Ιουνίου.

Τα… πηγαδάκια ήδη έχουν ξεκινήσει στη συμπρωτεύουσα για το ποιος είναι ο ιδανικός αντίπαλος για τον ΠΑΟΚ, με το Γιώργο Σαββίδη, μάλιστα, να διεξάγει… ψηφοφορία για το εάν ο κόσμος του Δικεφάλου, προτιμά Άμστερνταμ ή Βασιλεία σαν πρώτο φετινό ευρωπαϊκό προορισμό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων της ομάδας ψήφισε Άγιαξ, με τους ΠΑΟΚτσήδες όπως όλα δείχνουν, να είναι αποφασισμένοι για την… τρίτη και φαρμακερή επίσκεψη στην Άμστερνταμ Αρένα.

Το Sportime.gr αναλύει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ και επισημαίνει τα δεδομένα σε μία πιθανή κόντρα της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου μαζί τους.

Άγιαξ: Κάπου σε ‘χω δει, κάπου σε ξέρω

Η προϊστορία που έχει δημιουργήσει ο ΠΑΟΚ με τον Αίαντα είναι μοναδική καθώς οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί συνολικά τέσσερις φορές από το 2010 και έπειτα, με τον Άγιαξ να μετρά μόλις μία νίκη καθώς τα υπόλοιπα τρία ματς έληξαν ισόπαλα. Οι Ολλανδοί ωστόσο έχουν προκριθεί και τις δύο φορές που βρέθηκαν στο δρόμο του Δικεφάλου… Φέτος είναι πολύ πιθανό ΠΑΟΚ και Άγιαξ να βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με φόντο την πρόκριση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Τη φετινή σεζόν, ο Άγιαξ έχασε για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν το πρωτάθλημα, αφού η Αϊντχόβεν ήταν κυρίαρχος στην εγχώρια λίγκα. Η ομάδα του Έρικ τεν Χαγκ δεν έχει σίγουρα την αίγλη του 2010 και ποδοσφαιριστές όπως ο Λουίς Σουάρεζ στο ρόστερ της ενώ πλέον δεν έχει ούτε τον ηγέτη και κορυφαίο ποδοσφαιριστή της ομάδας του 2016, Ντέιβι Κλάασεν, ο οποίος με την ποιότητά του χάρισε, τότε με ένα γκολ στην Τούμπα, την πρόκριση στους Ολλανδούς.

Ο ένας εκ των δύο υποψηφίων αντιπάλων του ΠΑΟΚ βασίζεται σε νεαρούς αλλά εξαιρετικά ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, τους οποίους πλαισιώνουν παλιές… καραβάνες του ολλανδικού ποδοσφαίρου όπως ο Χούντελαρ και ο Ντε Γιονγκ.

Την εστία του Αίαντα υπερασπίζεται ο Καμερουνέζος, Αντρέ Ονανά ενώ στην αμυντική γραμμή ξεχωρίζει ο μόλις 18χρονος, αλλά πιο ακριβός και ελπιδοφόρος παίκτης των Ολλανδών, Ματάις ντε Λιγκτ. Για το ύψους 1.88μ. «διαμάντι» του Άγιαξ ενδιαφέρεται η Μπαρτσελόνα, η οποία είναι διατεθειμένη να τον «χρυσώσει» προκειμένου να τον ντύσει στα μπλαουγκράνα, προσφέροντας ένα ποσό γύρω στα 45εκ€ για την απόκτησή του. Φέτος, ο μικρός ήταν ο ηγέτης της ολλανδικής άμυνας με συνολικά 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Στη μεσαία γραμμή για τον Αίαντα ξεχωρίζουν οι Χακίμ Ζιγιέτ, Ντόνι Φαν ντε Μπέεκ και Τζάστιν Κλάιφερτ, όλοι τους εξαιρετικά ποιοτικοί και γρήγοροι ποδοσφαιριστές. Πολύ επικίνδυνος επίσης είναι ο Ντέιβιντ Νέρες, που αγωνίζεται στη θέση του δεξιού εξτρέμ και ήδη απασχολεί κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Φέτος, ο Βραζιλιάνος σε 32 εμφανίσεις σημείωσε 14 γκολ και μοίρασε 13 ασίστ. Στη γραμμή κρούσης της ιστορικότερης ολλανδικής ομάδας αγωνίζεται ο Κάσπερ Ντόλμπεργκ με την εναλλακτική του Κλάας Γιαν Χούντελααρ να ξεχωρίζει.

Ήδη, ο Άγιαξ έχει κάνει δύο μεταγραφές ενόψει της νέας σεζόν. Ο λόγος για τον ικανότατο μεσοεπιθετικό Ζακάρια Λαμπιάντ και τον Αφρικανό εξτρέμ, Χασάν Μπαντέ. Από το ρόστερ έχει αποχωρήσει ο Νικ Βίργκεβερ, ο οποίος μετακόμισε στην πρωταθλήτρια Αϊντχόβεν.

Πέρσι, η μία εκ των δύο υποψηφίων αντιπάλων του ΠΑΟΚ αποκλείστηκε πολύ νωρίς από την Ευρώπη. Αρχικά, η Νις και στη συνέχεια η Ρόζενμποργκ έστειλαν… σπίτι τους τους Ολλανδούς, κάτι που θα επιχειρήσει να κάνει και ο Δικέφαλος φέτος, εάν η κληρωτίδα τον στείλει για τρίτη φορά στην Άμστερνταμ Αρένα.

Βασιλεία: Λάμψη και στρατηγική

H ελβετική ομάδα είναι η ανερχόμενη δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου καθώς με μία διαρκώς ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να εδραιωθεί στις κορυφαίες διοργανώσεις. Αποτελεί έναν πολύ οργανωμένο διοικητικά σύλλογο, ο οποίος λειτουργεί σε επίπεδα μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Μπορεί η ομάδα να άλλαξε διοίκηση πέρσι το καλοκαίρι αλλά συνεχίζει να λειτουργεί υπό άριστες συνθήκες ενώ το ποδοσφαιρικό τμήμα λειτουργεί… ρολόι.

Τη σεζόν που ολοκληρώνεται η Βασιλεία παρ’ ότι χάνει μάλλον… εύκολα το πρωτάθλημα από τη Γιουνγκ Μπόις, πραγματοποίησε μία φανταστική πορεία στους ομίλους του Champions League, κερδίζοντας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1-0) Μπενφίκα (5-0, 0-2) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (0-2). Οι μόλις δύο ήττες από Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ (3-0) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (1-2) δεν της στοίχισαν την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Εκεί, ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό ταξίδι για τους Ελβετούς, οι οποίοι παρ’ ότι ηττήθηκαν με το βαρύ 4-0 στην έδρα τους από τη Μάντσεστερ Σίτι, έκαναν ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα καθώς κέρδισαν μέσα στο Έτιχαντ την μετέπειτα πρωταθλήτρια Αγγλίας με 1-2, γνωρίζοντας ωστόσο τον αποκλεισμό.

Η Βασιλεία έχει δημιουργήσει μία πολύ δυνατή ομάδα, με τον Μάρκο Στρέλερ, παλιό επιθετικό της ομάδας, να είναι το αφεντικό αλλά και ο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ο άλλοτε στράικερ των Ελβετών έχει τη φιλοσοφία να παίρνει νεαρούς παίκτες και στη συνέχεια να τους πουλάει ακριβά ενώ μαζί με το τιμ του έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τα ταλέντα απ’ όλο τον κόσμο και να τα ντύνουν στα «κυανέρυθρα».

Η δεύτερη υποψήφια αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο με μεγάλη χημεία ενώ σε κάθε γραμμή ξεχωρίζουν και κάποιοι παίκτες.

Στην αμυντική γραμμή ξεχωρίζει ο Μίκαελ Λανγκ, ο οποίος είναι ο MVP της ομάδας του τα τελευταία χρόνια. Ο Ιβοριανός Σέρεϊ Ντιέ ξεχωρίζει με την πληθωρική παρουσία του στα χαφ των Ελβετών, εκεί όπου πλαισιώνεται από τους εξίσου ικανούς, Φαμπιάν Φράι, Λούκα Ζούφι και Ταουλάντ Τσάκα. Πολύ δυνατή είναι η Βασιλεία στη γραμμή κρούσης, όπου ο Ρίκι Φαν Βολφσβίνκελ και ο 20χρονος Ελβετογκανέζος, Ντιμίτρι Ομπερλίν αποτελούν κίνδυνο-θάνατο για κάθε άμυνα.

Το αδύνατο σημείο της Βασιλείας είναι στο κέντρο της άμυνάς της. Εκεί, οι Ελβετοί εμφάνισαν αρκετά προβλήματα κατά τη διάρκεια της σεζόν, με τον προπονητή τους, Ράφαελ Βίκι, να δείχνει πως ακόμη… ψάχνεται στις συγκεκριμένες θέσεις.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, είτε βρει τον Άγιαξ είτε τη Βασιλεία στο δρόμο του δεν θα έχει σε καμία περίπτωση εύκολο έργο. Η πρόκληση, όμως, θα είναι τεράστια για τους ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου, οι οποίοι θα παλέψουν για μία σπουδαία πρόκριση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άγιαξ-Βασιλεία: Εσείς τι θα διαλέγατε;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καλτσίδη

Η Μαρία Καλτσίδη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/8/1997. Από παιδί ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Έφτασε μέχρι την Εθνική Νέων Γυναικών και μέχρι σήμερα αγωνίζεται στην Α' Εθνική. Είναι τελειόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και πριν το Sportime εργάστηκε στην εφημερίδα FORZA.