ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

BBC: Αφιέρωμα – «χαστούκι» για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Άπό τη βόμβα στον φούρνο του Κωνσταντινέα μέχρι τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η βρετανική ιστοσελίδα ξεγυμνώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο

BBC: Η βόμβα στον φούρνο του διαιτητή Κωνσταντινέα το 2012 είναι μέσα στα θλιβερά γεγονότα που καταγράφονται
BBC: Η βόμβα στον φούρνο του διαιτητή Κωνσταντινέα το 2012 είναι μέσα στα θλιβερά γεγονότα που καταγράφονται
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τα… κατορθώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία κατέγραψε το βρετανικό BBC σε ένα αφιέρωμα – γροθιά στο στομάχι.

Με τον πλέον καυστικό τίτλο «Το ατελείωτο χάος στο ελληνικό ποδόσφαιρο», το βρετανικό BBC έκανε μια σύντομη καταγραφή/ αναδρομή στα γεγονότα που στιγμάτισαν τη Super League την τελευταία δεκαετία.

Δεν συμβαίνει συχνά μια ξένη ιστοσελίδα να ξεγυμνώνει την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα με τέτοιο τρόπο. Ιδίως από το έγκριτο βρετανικό σάιτ, το οποίο μέσα σε λίγες λέξεις αποτύπωσε τα πιο θλιβερά γεγονότα.

Αφορμή αποτέλεσε η στυγνή δολοφονία του Αλκη Καμπανού, με το timeline των γεγονότων να ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2012 και τη βόμβα στον φούρνο του πρώην διαιτητή, Πέτρου Κωνσταντινέα, στην Καλαμάτα.

Κωνσταντινέας: «Επρεπε να κρύβω τα παιδιά μου…»

Ο τίτλος – ατάκα του Πέτρου Κωνσταντινέα ήταν απολύτος περιγραφικός: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σαν τη Λερναία Υδρα. Κόβεις ένα κεφάλι, πετάγονται άλλα».

«Επέμεναν ότι ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει το παιχνίδι και με απειλούσαν. Αλλά δεν ήμουν ποτέ μέρος του ‘συστήματος’, δεν εξαγοράζομαι. Μετά την έκρηξη στο φούρνο φοβόμουν για την οικογένειά μου, έπρεπε να κρύβω τα παιδιά μου. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι θα φτάναμε σ’ αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, κλήθηκε να καταθέσει τη δική του οπτική, προφανώς με αφορμή τη δολοφονία του Αλκη:

«Σε μια χώρα η οποία βρίσκεται επί δέκα χρόνια σε ύφεση, όπου η ανεργία στους νέους έχει φτάσει το 50%, οι πράξεις βίας θα συνεχιστούν. ‘Εκφράζονται’ μέσω των οπαδών του ποδοσφαίρου διότι εκεί υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, εκεί υπάρχει η χειραγώγηση από οικονομικούς παράγοντες που δεν αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο ως σπορ, αλλά ως προϊόν.

Η κατάσταση – της προσπάθειας να διορθωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο – είναι τόσο τελματωμένη που η κυβέρνηση εξετάζει το πολιτικό κόστος κάθε ενέργειας. Η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί σ’ αυτή τη χώρα. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο απέξω».

Φούσεκ: «Περίπλοκη η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω των ιδιοκτητών των ομάδων»

Στο αφιέρωμα του BBC φιλοξενείται, μάλιστα, η άποψη του πρώην «τοποτηρητή» της ΕΠΟ, Πετρ Φούσεκ, ο οποίος πλέον είναι εδώ και ένα χρόνο πρόεδρος της τσέχικης ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι περίπλοκη λόγω των ιδιοκτητών των ομάδων. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά, μόνο να δημιουργήσεις συνέργειες, να τους φέρεις πιο κοντά και να κρατάς χαμηλά τους τόνους. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ενότητας. Χωρίς ενότητα, δεν μπορείς να πετύχεις στόχους και ο καθένας προσπαθεί να αποκτήσει τη μεγαλύτερη ισχύ».

BBC: Επιθέσεις, έρευνες, θάνατοι, πιστόλι και… Ολιβιέ Καπό!

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται σειρά γεγονότων, δυσφημιστικών για το ελληνικό ποδόσφαιρο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη με πιστόλι στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας το 2018 εναντίον της ΑΕΚ, η επίθεση στον διαιτητή Θανάση Τζήλο την ίδια χρονιά, η έρευνα του εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα για στημένα ματς το 2015, η επίθεση στο πρώην μέλος της ΚΕΔ, Χριστόφορο Ζωγράφο, η διακοπή του Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός λόγω εισβολής οπαδών στο ΟΑΚΑ το 2019 και ασφαλώς ο θάνατος του αδικοχαμένου φίλου του Εθνικού, Κώστα Κατσούλη δύο εβδομάδες μετά τα χτυπήματα που είχε δεχθεί στο ματς Ηρόδοτος – Εθνικός, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Τέλος, ένα ειδική αναφορά γίνεται και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2014 στο sofoot.com o πρώην διεθνής Γάλλος μεσοεπιθετικός του Λεβαδειακού, Ολιβιέ Καπό, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «μαφία, απειλές, μπράβους, «μαύρα» συμβόλαια, διαφθορά, στημένα παιχνίδια, απλήρωτους παίκτες και βία» (και στις οποίες είχαν αντιταχθεί εν Ελλάδι ο Λεβαδειακός και ο εκπρόσωπός του).

 

Exit mobile version