Παναθηναϊκός: Βαράνε κόρνες για τον Αλαφούζο

Η Grant Thornton έδωσε γνώμη με έμφαση θέματος στον Παναθηναϊκό, όσον αφορά τον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2017-2018, με τα προβλήματα οικονομικής φύσης να παραμένουν στο «τριφύλλι» αλλά σε ηπιότερο βαθμό.

Η Grant Thornton έδωσε γνώμη με έμφαση θέματος στον Παναθηναϊκό, όσον αφορά τον ισολογισμό του οικονομικού έτους 2017-2018, με τα προβλήματα οικονομικής φύσης να παραμένουν στο «τριφύλλι» αλλά σε ηπιότερο βαθμό.

Η πρώτη σελίδα οικονομικών καταστάσεων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου, όπως προβλέπεται από τον νόμο, την Τρίτη. Δικαιώνοντας το πόρισμά της το ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης του Sportime πως ο κύριος παράγοντας για ν’ ανοίξει ο φάκελος αδειοδότησης από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκπληρώνεται. Ο ισολογισμός της εταιρείας δεν θα έχει αρνητική γνώμη από τον νομικό ελεγκτή και την ελεγκτική εταιρεία.

Πριν 1 χρόνο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, ο κ. Παναγιώτης Νούλας και η Grant Thornton είχαν δώσει αρνητική γνώμη στην έκθεση οικονομικών δεδομένων του «τριφυλλιού». Προάγγελος της μη αδειοδότησης στη συνέχεια, όπως και συνέβη. Κάτι που φέτος δεν ισχύει, αν και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018 (την τελευταία ημέρα του προηγούμενου οικονομικού έτους), ο Παναθηναϊκός δεν χρηματοδοτήθηκε όπως συμβαίνει έκτοτε. Ωστόσο έκοψε τις δαπάνες και μείωσε τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, ΠΟΥ ΕΦΙΣΤΑ ΠΡΟΣΟΧΗ

Το πρώτο βήμα έγινε. Ουσιαστικά αρνητική γνώμη στον ισολογισμό μίας εταιρείας, σημαίνει πρόταση του αρμόδιου ελεγκτή για την άμεση λύση και εξυγίανσή της. Η γνώμη με έμφαση θέματος αποτελεί, πράγματι, ένα καμπανάκι για τον χρηματοοικονομικό εξορθολογισμό της εταιρείας. Γνώμη με επιφύλαξη έχει δοθεί πρόσφατα σε άλλες αθλητικές εταιρείες (ενδεικτικό παράδειγμα ο ισολογισμός της ΚΑΕ Παναθηναϊκός για το 2017), ωστόσο αν υπάρχει χρηματοδότηση και καλύπτεται το παθητικό δεν πρόκειται για μία ιδιαιτέρως επιβαρυντική κατάσταση.

Το σημαντικό θα είναι όταν δημοσιευτεί, τις επόμενες ημέρες, όλος ο ισολογισμός τι παρατηρήσεις έχει καταγράψει ο κ. Νούλας της Grant Thornton. Ο ορκωτός μπορεί να δώσει γνώμη με έμφαση θέματος ακόμη και σε σύμφωνη (θετική) γνώμη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έχει μεγάλη σημασία να φανεί που έχει επιστήσει την προσοχή των χρηστών των οικονομικών καταστάσεων. Τι αναφέρει, δηλαδή, η παράγραφος έμφασης θέματος.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Όπως έχει γίνει γνωστό νωρίτερα τον Μάρτιο, το σύνολο υποχρεώσεων της εταιρείας την 30ή Ιουνίου 2018 ήταν 49,02 εκατ. ευρώ (συγκεκριμένα 49.016.383 ευρώ) και του Ομίλου 49,9 εκατ. ευρώ (49.885.989 ευρώ). Έκτοτε έχει υπάρχει χρηματοδότηση μέσω Αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου, τις οποίες έχει καταγράψει αναλυτικά το sportime.gr.

Το χρέος θα πρέπει να έχει μειωθεί περίπου στο 50%. Είναι προφανές ότι η ΠΑΕ δεν έχει καμία σχέση φέτος, σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά την οικονομική της κατάσταση. Στα ποσά που έχουν αναφερθεί δεν προσμετρώνται ποσά εκκρεμοδικιών της εταιρείας. Για παράδειγμα και ενδεικτικώς αναφερόμενα οι πρόσφατες υποθέσεις των Ρινάλντι, Στραματσόνι. Ποσά που προστίθενται στο υπάρχον χρέος της εταιρείας, ως μελλοντικές υποχρεώσεις, αλλά δεν μεταβάλλουν κατά πολύ τα δεδομένα.