ΣΠΟΡ

Μπάχαλο με δείγματα ντόπινγκ στη WADA

Τα περισσότερα ερωτηματικά προέκυψαν από αγώνες που έγιναν σε Μεξικό και Κίνα
Μπάχαλο με δείγματα ντόπινγκ στη WADA

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) πως δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ακόμη αν τα θετικά δείγματα που βρέθηκαν σε αθλητές στην ουσία κλενμπουτερόλη, προέρχονται από «πειραγμένο» κρέας, ή κανονικό ντόπινγκ. Σε κάποιες διοργανώσεις – κυρίως σε Μεξικό και Κίνα – υπήρξαν πολλά δείγματα θετικά που δεν έβγαζαν νόημα ως προς τον αριθμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου Κ17 στο Μεξικό το 2011, όπου 100 ποδοσφαιριστές (!) βρέθηκαν θετικοί στην συγκεκριμένη απαγορευμένη ουσία, κάτι που ουσιαστικά έφερε την WADA σε δύσκολη θέση καθώς ο αριθμός ήταν εξωπραγματικός για μία διοργάνωση και σε αθλητές μικρής ηλικίας.

Ο τεχνικός διευθυντής του Οργανισμού, Ολιβιέ Ραμπίν, δήλωσε πως θα πρέπει να γίνει έρευνα για το κάθε θετικό δείγμα ξεχωριστά ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

«Γίνονται κάποιες έρευνες για να ξεχωρίσουμε τις περιπτώσεις, αλλά δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μία μαγική λύση για να λυθούν οι απορίες μας. Το μόνο θετικό είναι πως το συγκεκριμένο φαινόμενο παρουσιάζεται σε λίγες χώρες και όχι παντού. Πρέπει να ζητήσουμε έρευνες και από τις Αρχές κάθε χώρας, κάτι που είναι χρονοβόρο», είπε χαρακτηριστικά.

Από τα πιο γνωστά παραδείγματα αθλητών που βρέθηκαν με κλενμπουτερόλη στον οργανισμό τους, είναι ο μποξέρ Κανέλο Αλβάρες, ο κορυφαίος Ισπανός ποδηλάτης Αλμπέρτο Κονταδόρ, αλλά και αρκετοί σπρίντερ της Τζαμάικα που ήταν υπό έρευνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008.

Το βασικότερο εμπόδιο στις έρευνες είναι πως η συγκεκριμένη ουσία δεν φαίνεται στον μεταβολισμό του σώματος, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ανάλυση των δειγμάτων σε κάθε περίπτωση.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μπάχαλο με δείγματα ντόπινγκ στη WADA», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.