ΣΤΙΒΟΣ

Η Μαρία Πολύζου, η πρωταθλήτρια, η μητέρα, η μέντορας, η μεγάλη περιπέτεια υγείας και η κατάθεση ψυχής

Στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Μην Τα Παρατάς» αναφέρεται στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον πατέρας της από την ηλικία των 11 ετών.
Η Μαρία Πολύζου, η πρωταθλήτρια, η μητέρα, η μέντορας, η μεγάλη περιπέτεια υγείας και η κατάθεση ψυχής

Η Μαρία Πολύζου έχει γράψει τη δική της ιστορία στον ελληνικό στίβο και στο αγαπημένο της αγώνισμα τον Μαραθώνιο, που ασχολείται μέχρι σήμερα.

Είτε στην Επιτροπή του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας ή βοηθώντας μέσω της ομάδας της «Marathon Team Greece», δρομείς να προετοιμαστούν για να τρέξουν μεγάλες αποστάσεις και τον Μαραθώνιο. Στην Επιτροπή Γυναικών της AIMS, όλα συνδέονται με αυτό που αγάπησε, το τρέξιμο, τον Μαραθώνιο.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1968, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ειδικότερα με τους δρόμους αντοχής από τα σχολικά της χρόνια, μετά από παρότρυνση του προπονητή της. Γυμνάζονταν μέχρι που σταμάτησε με τον Απόστολο Μαυρογιάννη. Το 1994 παντρεύτηκαν και απέκτησαν μια κόρη, την Αγάπη.

Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία και έγινε καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Ήταν αθλήτρια του Έσπερου Πάτρας και αργότερα του Πανελληνίου Γ.Σ. Το ατομικό της ρεκόρ που είναι και το πανελλήνιο είναι 2:33.40 από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1998 (23/8) στη Βουδαπέστη. Έχει κερδίσει τους Βαλκανικούς Αγώνες του 1994, ήταν 12η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997 και 13η στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1998.

Ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας από το 1986 μέχρι το 2004. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου το 1988 και το 1994 και έχει εννέα χρυσά μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα στην αντοχή. Κατέχει επίσης, και το ρεκόρ κλασικής διαδρομής με 2:39.10 και το πανελλήνιο ρεκόρ ημιμαραθωνίου με 1:13.31.

Μαρία Πολύζου: Μετά τον πρωταθλητισμό…

Μετά τον πρωταθλητισμό και μετά από κάποια χρόνια και συμμετοχή της σε πάνω από 20 διεθνή συνέδρια με θέμα τον Μαραθώνιο, τιμήθηκε με τον τίτλο της Πρέσβειρας του Μαραθωνίου Δρόμου.

Υπήρξε διευθύντρια του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου και είναι επίτιμος δημότης Μαραθώνα. Έχει μεταφέρει τη Φλόγα του Μαραθωνίου σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο που διοργανώνουν Μαραθωνίους, όπως Βοστώνη, Πράγα, Ξιαμέν και Βομβάη.

Ζει στην Αθήνα, προπονεί δρομείς μεγάλων αποστάσεων και απλούς φιλάθλους που θέλουν να μυηθούν στις ψυχικές και σωματικές αρετές του Μαραθωνίου δρόμου, ενώ είναι και προπονήτρια στο Κολέγιο Αθηνών- Κολέγιο Ψυχικού.

Δραστήρια πάντοτε κατάφερε στη ζωή της να νικήσει πολλές δυσκολίες. Από τις αγωνιστικές, τρέχοντας και τερματίζοντας σε Μαραθωνίους, προσωπικές με την αρρώστια που πέρασε και οικογενειακές. Για το τελευταίο η ίδια μέσα από το τελευταίο βιβλίο της «Μην Τα Παρατάς» αποκαλύπτει τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα της από τα 11 χρόνια της.

Ο προσωπικός της Γολγοθάς

Η Ελληνίδα πρώην πρωταθλήτρια και μέχρι σήμερα κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο Μαραθώνιο, μίλησε για τον προσωπικό της Γολγοθά που πέρασε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Έτσι μου δόθηκε τελικά η ζωή. Όχι μόνο να διανύω τα 42.195 μέτρα, όχι μόνο να τερματίζω τον καρκίνο του μαστού που πέρασα, αλλά κυρίως όμως να καταφέρνω να βγαίνω νικήτρια από την μεγαλύτερη μάχη που έδωσα. Με την κακοποίηση», ανέφερε η Μαρία Πολύζου, η οποία μέσα από το βιβλίο της με τίτλο «Μην τα παρατάς», βρίσκει την ευκαιρία να παρακινήσει κόσμο να μην τα παρατάει.

«Γεννήθηκα στην Πάτρα ο πατέρας μου ήταν ψαράς, δούλευε σκληρά αλλά ήταν πάμπτωχος. Ο πατέρας μου ήταν άγριος στην όψη και στους τρόπους. Δεν ήταν ψηλός, μάλλον μετρίου αναστήματος. Είχε σκούρα επιδερμίδα και το καλοκαίρι μαύριζε περισσότερο λόγω δουλειάς. Είχε μαύρα μαλλιά και μούσια που τον έκαναν ακόμη πιο τρομακτικό. Έπινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος. Μας χτυπούσε και τον τρέμαμε όλοι. Εμένα από την ηλικία των 11-12 ετών με βίαζε» εξομολογήθηκε και ο αθλητισμός ήταν το σωσίβιό της στη «μαυρίλα», όπως χαρακτηρίζει τα όσα πέρασε.

Η Μαρία Πολύζου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα έγινε η πρώτη Ελληνίδα που εκπροσωπούσε τη χώρα στο μαραθώνιο στη διοργάνωση. Επίσης, ήταν η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα που αναβίωσε το 2010 το Φειδιππίδειο άθλο, τρέχοντας από την Αθήνα στην Σπάρτη και στον Τύμβο Μαραθώνα.

Η αυτοβιογραφία της

Η αυτοβιογραφία της Μαρίας Πολύζου κυκλοφορεί από την Key Books.

Η ίδια στο μήνυμά της στους προσωπικούς της λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Ένα βιβλίο κατάθεση ψυχής… ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ! Από την Key Books. Γιατί η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας που πρέπει να διανύεις με υπομονή, επιμονή και πάντα με χαμόγελο.

Ν’ αναφέρουμε ότι πριν από μερικά χρόνια η Μαρία Πολύζου είχε κυκλοφορήσει ένα άλλο βιβλίο με τίτλο «Ψυχή Τε Και Σώματι», όπου είχε και το χρονικό του άθλου της από την Αθήνα στην Σπάρτη και τον Μαραθώνα 524χλμ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η Μαρία Πολύζου, η πρωταθλήτρια, η μητέρα, η μέντορας, η μεγάλη περιπέτεια υγείας και η κατάθεση ψυχής», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Τόλης Λελεκίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.