ΣΤΙΒΟΣ

Στίβος- Ολυμπιακοί αγώνες: Οι 10 ones to watch στα σπριντ!

Άλλοι είναι ήδη γνωστοί σταρ, άλλοι είναι φαβορί για τα μετάλλια, άλλοι είναι αουτσάιντερ. Όλοι όμως, την δικιά τους ωραία, ξεχωριστή ιστορία για να φτάσουν να αγωνιστούν στα τέλη Ιουλίου στο Τόκιο. Το Sportime σας παρουσιάζει τους 10 αθλητές και αθλήτριες που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς στην φετινή διοργάνωση, όσον αφορά τα σπριντ. Η γιορτή...
Στίβος- Ολυμπιακοί αγώνες: Οι 10 ones to watch στα σπριντ!

Άλλοι είναι ήδη γνωστοί σταρ, άλλοι είναι φαβορί για τα μετάλλια, άλλοι είναι αουτσάιντερ. Όλοι όμως, την δικιά τους ωραία, ξεχωριστή ιστορία για να φτάσουν να αγωνιστούν στα τέλη Ιουλίου στο Τόκιο. Το Sportime σας παρουσιάζει τους 10 αθλητές και αθλήτριες που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς στην φετινή διοργάνωση, όσον αφορά τα σπριντ.

Η γιορτή του αθλητισμού απέχει λιγότερο από 100 ημέρες όπου να ξεκινήσει στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Έστω και με έναν χρόνο καθυστέρηση εξ αιτίας της πανδημίας του Covid-19 που ταλαιπωρεί παραπάνω από 12 μήνες ολόκληρο τον πλανήτη. Εμείς λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να σας κάνουμε κατάντη σοφότερους, δίνοντας σας κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την επερχόμενη διοργάνωση στο Τόκιο, όσον αφορά φυσικά το άθλημα του στίβου και πιο συγκεκριμένα τα σπριντ.

Δείτε παρακάτω ποιους 10 αθλητές και αθλήτριες αξίζει να παρακολουθήσετε:

1 Μπριτανι Μπράουν(Η.Π.Α.-200): Η 26χρονη Αμερικανίδα Μπρίτανι Μπράουν, ήταν η ευχάριστη έκπληξη του 2019, τερματίζοντας στην de;yterh  θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα στα 200μ μέτρα για να κρεμάσει στο λαιμό της το χάλκινο μετάλλιο. Αξίζει να σημειωθεί, πως η Μπράουν εκείνη την χρονιά λίγο πριν την διεξαγωγή των τράιαλς για το παγκόσμιο, είχε μόλις την 10η επίδοση στις Η.Π.Α. Χρειάστηκε να κάνει μια τεράστια υπέρβαση για τα στάνταρ της, να τερματίσει δεύτερη στα τράιαλς των 200μ για να πάρει το εισιτήριο και να ταξιδέψει με την αποστολή για την Ντόχα. Μέχρι εκείνη την στιγμή η Μπρίτανι Μπράουν δεν είχε καν χορηγό, ενώ, για να ζήσει  έχει χρειαστεί να δουλέψει σαν babysitter, φροντιστής σε άτομα με αλτσχάιμερ κλπ.

2)Κάντας Χιλ Η.Π.Α.-100μ-200μ): Στις μικρές κατηγορίες η Κάντας Χιλ διέπρεπε, έχοντας κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου κάτω των 18 ετών το 2015 και το χρυσό μετάλλιο στην αντίστοιχη διοργάνωση κάτω των 20 ετών έναν χρόνο μετά, το 2016. Ενώ, το 2015 είχε επίσης καταφέρει να κάνει παγκόσμιο ρεκόρ U18 τρέχοντας το κατοστάρι σε 10.98. Επίδοση που της έδωσε τον τίτλο της μικρότερης σε ηλικία αθλήτρια στην ιστορία που έσπασε το φράγμα των 11 δευτερολέπτων.

Κάποιοι τραυματισμοί, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δυσκολεύτηκε με την μετάβαση από το  λύκειο στο κολέγιο, την άφησαν σχετικά πίσω και δεν εξελίχθηκε. Φέτος όμως, φαίνεται να βρίσκει και πάλι τα πατήματα της έχοντας κάνει ατομικό ρεκόρ στα 60μ με 7.16, ενώ έχει τρέξει και ένα 22.43 στα 200μ με ευνοϊκό άνεμο. Ενώ, στα 100μ έχει κάνει την καλύτερη προσωπική επίδοση σε πρώτο αγώνα από το 2016 και έπειτα με 11.13.

3)Τζίνα Μπας (100μ-200μ Γκάμπια) : Το 2019 ήταν η  λεγόμενη breakthrough season για την  Τζίνα Μπας, αφού, κατάφερε να τρέξει τα 100μ σε 11.13 και τα 200μ σε 22.58, να κερδίσει τους παναφρικανικούς αγώνες στα 200μ και να κλείσει την σεζόν με την 6η θέση στα 200μ στον τελικό του παγκοσμίου της Ντόχα.

Το 2020 ήταν μια εξίσου καλή χρονιά για την Γκαμπονέζα σπριντερ, μιας και κατάφερε να κερδίσει και τους έξι αγώνες στους οποίους πήρε μέρος στα 60μ. Συνδυάζοντας τις νίκες της με ένα μεγάλο ατομικό ρεκόρ όπως το 7.11. Το μυστήριο με την ίδια, είναι πως δεν έχει αγωνιστεί από τότε αφού προέκυψε ο Covid-19 και η αναβολή των ολυμπιακών. Αν καταφέρει πάντως, να βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση όπως τις δυο προηγούμενες χρονιές, οι πιθανότητες της να γίνει η πρώτη αθλήτρια από την Γκάμπια -σε οποιοδήποτε σπορ-  που θα αγωνιστεί σε τελικό ολυμπιακών αγώνων είναι αυξημένες.

Όπως και να έχει, η περίπτωση της έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον.

4) Χακίμ-Σανι Μπράουν (Ιαπωνία-100μ-200μ): Ο Γιαπονέζος πρωταθλητής των σπριντ, συστήθηκε στην παγκόσμια στιβική σκηνή έξι χρόνια πριν. Το 2015, όταν σε ηλικία 16 ετών είχε καταφέρει να προκριθεί στον τελικό του παγκοσμίου ανδρών- γυναικών στο Πεκίνο. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο σε 100 και 200μ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου κάτω των 18 ετών στο Κάλι της Κολομβίας.

Το 2017 στο παγκόσμιο του Λονδίνου κατάφερε και πάλι να αγωνιστεί στον τελικό των 200μ. Ενώ,δύο χρόνια αργότερα έκανε δικό του και το ρεκόρ Ιαπωνίας στα 100μ με 9.97. λίγους μήνες νωρίτερα οδήγησε την ομάδα 4χ100 της Ιαπωνίας στην κατάκτηση του ασημένιου  μεταλλίου στο παγκόσμιο της Ντόχα με 37.43. Αυτή η επίδοση μάλιστα, κατατάσσει την Ιαπωνία ως την τέταρτη γρηγορότερη χώρα στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Πίσω μόνο από την Τζαμάικα τις Η.Π.Α. και την Μεγάλη Βρετανία.

5) Άντονι Ζαμπράνο (Κολοβία-400μ): Ο Κολομβιανός, αποτέλεσε ίσως την μεγαλύτερη έκπληξηστ σε ολόκληρο το παγκόσμιο της Ντόχα το 2019, ανεβαίνοντας σε ηλικία 21 ετών,  ουσιαστικά από το… πουθενά στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο αγώνισμα των 400μ των ανδρών. Μάλιστα, με 44.15 που έκανε, έσπασε και το ρεκόρ νότιας Αμερικής στην απόσταση.

Ο Αντονί Ζαμπράνο, έχει καταφέρει ακόμα να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στα 400μ και τα 4χ400μ στους αγώνες Νότιας Αμερικής τόσο το 2018 όσο και το 2019. Ενώ, το ίδιο έχει καταφέρει και στους αντίστοιχους παναμερικανικούς αγώνες του 2019. Ο λατίνος σταρ, έχει υποσχεθεί στον εαυτό του πως θα κερδίσει ολυμπιακό μετάλλιο.

6) Αγια Ντελ Πόντε(Ελβετία-100μ): Η Ελβετίδα σπρίντερ, ήταν αυτή που ξεχώρισε στην σεζόν του ανοιχτού στίβου το  2020 η οποία σημαδεύτηκε από την έξαρση της πανδημίας. Κερδίζοντας αρκετά μίτινγκ του Ντάιαμοντ λίγκ στα 100μ και σημειώνοντας νέο ατομικό ρεκόρ στα επίπεδα του 11:08.

Η Ντελ Πόντε, ξεκίνησε την σεζόν του 2021 εκείο οπού τελείωσε αυτή του 2020. Έχοντας ως highlight την νίκη της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Τορούν στις αρχές Μαρτίου, την οποία συνδύασε με ατομικό ρεκόρ 7.03 στα 60μ.

Μάλιστα, η ομάδα 4χ100 των γυναικών της Ελβετίας, έχει πλέον σοβαρές πιθανότητες για την κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Τόκιο μιας και η Ντελ Πόντε είναι δίχως αμφιβολία πολύ καλύτερη και πιο βελτιωμένη αθλήτρια από ότι ήταν δυο χρόνια πριν, όπου όδηγησε την χώρα της μια ανάσα από το μετάλλιο τερματίζοντας με την 4χ100 στην 4η θέση.

7) Τρειβόν Μπρομέλ (Η.Π.Α.-100μ): Το 2015 και όντας μόλις 20 χρονών εκείνη την περίοδο, κέρδισε το ασημένιο  μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου στα 100μ, και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο, έναν χρόνο αργότερα, το 2016 στο παγκόσμιο κλειστού.  Έπειτα από αυτές  του τις  επιτυχίες όμως, στάθηκε άτυχος, είχε πολλούς τραυματισμούς που τον κράτησαν πίσω και εκτός αγώνων για μερικά χρόνια. Παρόλα αυτά, το 2020 επέστρεψε, σημειώνοντας επίδοση 9.90 και 9.879με ευνοϊκό άνεμο) στα 100μ. Φέτος, ξεκίνησε την χρονιά πολύ δυναμικά έχοντας καλύτερη επίδοση 6.48 στην σεζόν του κλειστού στίβου στα 60μ, δείχνοντας πως αν όλα πάνε καλά θα διεκδικήσει μετάλλιο στο Τόκιο στα 100μ.

8)Σόνι Μίλερ-Ουίμπο(Μπαχάμες-400μ): Η Μίλερ -Ουίμπο, μπορεί να μην έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμα το χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, όμως, είναι μια από τις καλύτερες και πιο κυριαρχικές αθλήτριες  στην ιστορία. Μιας και  βρίσκεται μέσα στο κλειστό κλάμπ των 5 αθλητριών που έχουν καταγράψει επίδοση κάτω από τα 11 δευτερόλεπτα στα 100μ, κάτω από τα 22 στα 200μ και κάτω από τα 49 στα 400μ.

Η Σόνι Μίλερ-Ουίμπο, είναι η χρυσή ολυμπιονίκης στα 400μ των γυναικών από το Ρίο το 2016 και σίγουρα θα επιδιώξει να κάνει το back to back. Φυσικά, είναι στις δυνατότητες της εκτός από το back to back να κάνει και το ντάμπλ στο Τόκιο κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο τόσο στα 200μ όσο και στα 400μ και σίγουρα θα το επιδιώξει.

9) Μάικλ Νόρμαν (Η.Π.Α.-400μ): Ο 23χρονος Αμερικανός, είναι ο μόνος άνθρωπος στην ιστορία που έχει καταφέρει να τρέξει τα 100μ κάτω από 9.90 τα 200μ κάτω από 20 δευτερόλεπτα και τα 400μ κάτω από 44 δευτερόλεπτα. Μολονότι ένας τραυματισμός δεν του έδωσε την δυνατότητα να αγωνιστεί στον τελικό των 400μ στο παγκόσμιο της Ντόχα το 2019, μετά από το παγκόσμιο πάει εξαιρετικά και το μόνο σίγουρο, είναι οτι θα δούμε μια πολύ ωραία μάχη για το χρυσό μετάλλιο μεταξύ Νόρμαν και Βαν Νίκερκ στον τελικό των ολυμπιακών αγώνων. Ο Νόρμαν, ίσως να επιχειρήσει να πάρει μετάλλιο και στα 200μ.

10) Γουέιντ Βαν Νίκερκ (Νότια Αφρική-400μ): Ο Βαν Νίκερκ μετά τον τραυματισμό του που τον κράτησε εκτός για περίπου τρία χρόνια, έχει επιστρέψει και αρχίζει να βρίσκει και πάλι τα πατήματα του. Φέτος μάλιστα, άλλαξε και προπονητή καθώς σταμάτησε την συνεργασία του με την μέχρι πρότινος 79χρονη προπονήτρια του Άνς Μπαθ, για να μετακομίσει από την Νότια Αφρική στις Η.Π.Α.  και πιο συγκεκριμένα στην Φλόριμντα για  να ξεκινήσει προπονήσεις με τον προπονητή που γυμνάζει μεταξύ άλλων και τον παγκόσμιο πρωταθλητή των 200μ Νόα Λάιλς, Λανς Μπράουμαν.

Ο Βαν Νίκερκ στοχεύει όχι μόνο στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 400μ στο Τόκιο αλλά και σε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, θέλοντας να σπάσει το φράγμα των 43ων δευτερολέπτων. Και αυτός, ίσως επιδιώξει την κατάκτηση μεταλλίου και στα 200μ. Φυσικά, είναι και αυτός στο κλειστό κλαμπ των 2 μαζί με τον Μάικλ Νόρμαν,  που έχουν τρέξει τα 100μ κάτω από 10 δευτερόλεπτα, τα 200 κάτω από 20 και τα 400μ κάτω από 44.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στίβος- Ολυμπιακοί αγώνες: Οι 10 ones to watch στα σπριντ!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Τάσος Βουγιουκλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.