ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κρις Κινγκ: Ο άνθρωπος που έγινε βασιλιάς (των καρφωμάτων)

O Kρις Κινγκ πάτησε τα ελληνικά παρκέ τη σεζόν 1994-1995. Φορώντας τη φανέλα του Άρη. Στο 3ο ελληνικό All Star Game ήταν ο βασιλιάς των καρφωμάτων. Το Sportime.gr μίλησε με τον Κινγκ για εκείνη την ανάμνηση. Μόνο που η κουβέντα έφερε μπόλικες αναμνήσεις: για τον Άρη, το... φέσι που υπάρχει ακόμη, τον Ντίνο Αγγελίδη, τα ξενύχτια και τις γυναίκες, τον Μάικλ Τζόρνταν και τον Τόνι Πάρκερ!
Κρις Κινγκ: Ο άνθρωπος που έγινε βασιλιάς (των καρφωμάτων)

Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να γίνει βασιλιάς. Για πάντα. Έγινε τελικά για μία ημέρα. Ένα απόγευμα στην Ελλάδα. Στο 3ο All Star Game, τις τελευταίες ημέρες του μακρινού 1994.

Βουτιά στο παρελθόν. Σε καταστάσεις ρετρό. Ο χρόνος γυρίζει πίσω. Και το ρολόι θα σταματήσει στις 22 Δεκεμβρίου 1994. Το 3ο ελληνικό All Star Game, στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαθέταμε ολόκληρο το αμερικάνο… μενού. Γράμμα προς γράμμα: διαγωνισμοί τρίποντων και καρφωμάτων και φυσικά το All Star παιχνίδι.

Στην αναμέτρηση των καρφωμάτων, νικητής αναδείχθηκε ο Κρις Κινγκ! Βασιλιάς (όπως μεταφράζεται το επώνυμό του) όνομα και πράγμα. Μέλος του Άρη εκείνη την περίοδο.

Με προηγούμενη θητεία στο NBA. Σκόρερ ολκής. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν οι 459 σε 27 συμμετοχές με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, στη μικρή θητεία του με τη φανέλα του «Αυτοκράτορα».

Βάλτε σε αυτά 236 ριμπάουντ, 65 ασίστ και 39 κλεψίματα και έχετε έναν ολοκληρωμένο αθλητή.

Η σημερινή ημέρα, λόγω της τέλεσης της φετινής έκδοσης του All Star Game στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για την επιστροφή των αναμνήσεων.

«Θυμάμαι το κάρφωμα που μου έδωσε τη νίκη. Έπρεπε να πηδήξω πάνω από μερικά παιδάκια. Κάρφωσα τη μπάλα και με αυτή την προσπάθεια κέρδισα.

Το δώρο μου ήταν μία τεράστια τηλεόραση (σ.σ.: 46 ιντσών) και ένα χρηματικό ποσό.

Πω πω, φίλε τι θυμήθηκα. Μου είχε κάνει εντύπωση, όταν είχα έρθει στην Αθήνα, πως τα μαγαζιά ήταν συνεχώς ανοικτά.

Την παραμονή του All Star Game είχαμε βγει. Πήγαμε σε ένα μαγαζί. Και όταν βγήκαμε, είχε πια ξημερώσει. Δεν το καταλάβαμε… Απλά αντικρίσαμε τον ήλιο.

Μόνο που δεν μπόρεσα να χαρώ το έπαθλο. Όταν αποφάσισα να φύγω από την Ελλάδα, διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να πάρω την τηλεόραση μαζί μου. Οπότε αποφάσισα να την πουλήσω.

Ο παραλήπτης ήταν ο ατζέντης μου. Μακάρι να μπορούσα να θυμηθώ το όνομά του, αλλά έχουν περάσει πολλά χρόνια. Την αγόρασε για περίπου 800 δολάρια!

Θα ήθελα πολύ να έχω ακόμη στην κατοχή μου το βραβείο που πήρα τότε. Όπως και τις φανέλες από το πέρασμά μου από την Ελλάδα. Δυστυχώς, λόγω του διαζυγίου μου, μετά από 10 χρόνια γάμου, έχασα πολλά πράγματα στην μετακόμιση», εξήγησε στο Sportime.gr ο Κινγκ.

Η λέξη κλειδί ήταν η «Ελλάδα». Επόμενος… σταθμός, ο Άρης και οι ελληνικές αναμνήσεις του. Και πιστέψτε μας, έχει να πει πάρα πολλά.

Ιστορίες επικές. Και μοναδικές.

«Λάτρευα την πόλη της Θεσσαλονίκης. Ήταν τόσο όμορφη. Ο Ντίνος (σ.σ.: μετά από κουβέντα καταλήξαμε πως ήταν ο συμπαίκτης του, Ντίνος Αγγελίδης) είχε αναλάβει τον ρόλο του ξεναγού. Μιλούσε καλά αγγλικά και μαζί γυρίζαμε την πόλη. Η παρουσία μου στην Άρη δεν ολοκληρώθηκε καλά. Χάσαμε τα χρήματα δύο μηνών. Σε εμένα αντιστοιχούσαν 40.000 δολάρια. Ακόμη δεν τα έχω πάρει. Για την ακρίβεια δεν τα διεκδίκησα. Ο ατζέντης μου, μου είχε πει ότι η διαδικασία για να τα εισπράξω θα ήταν μεγάλη σε διάρκεια και αμφίβολη σε αποτέλεσμα, οπότε αποφάσισα ότι δεν χρειάζεται να μπω στον κόπο.

Θυμάμαι είχε συμβεί και κάτι άλλο εκπληκτικό. Ο ιδιοκτήτης (σ.σ.: ο Θεόφιλος Μητρούδης) μας είχε πει ότι δεν υπάρχει ρευστό, αλλά αν θέλαμε, μπορούσαμε να πάμε στην αποθήκη ρούχων που είχε στην κατοχή του και να πάρουμε ό,τι επιθυμούμε, μέχρι να φτάσουμε στο ποσό που μας χρωστούσε!».

Ο Άρης αποτέλεσε μόνο έναν σταθμό στην καριέρα του: Σουπερσόνικς, Μάλαγα, Γκρίζλις, Καντού, Φουενλαμπράδα, Γιούτα, Νανσί, Παρί Σεν Ζερμέν, Λε Μαν, Χαποέλ Τελ Αβίβ, Μακάμπι Ρισόν και άλλες πολλές!

Μόνο που στην Ελλάδα, ο Κινγκ παραλίγο να βρει τον έρωτα της ζωής του. Η ιστορία είναι εκπληκτική.

Και διαθέτει άμεση συνάρτηση με τον Ηρακλή.

«Είχαμε παίξει στην έδρα του Ηρακλή, ένα από τα μεγάλα ντέρμπι εκείνης της εποχής. Είχαμε χάσει. Βγαίνω από το γήπεδο για να μπω στο λεωφορείο και βλέπω από μακριά ένα ψηλό, πανέμορφο κορίτσι. Πήγα να της μιλήσω… Δεν ήξερε αγγλικά και μόνο με κοιτούσε. Με νοήματα κατάφερα να πάρω το τηλέφωνό της σε ένα κομμάτι χαρτί. Πήγα αμέσως στον ατζέντη του και του είπα να την πάρει τηλέφωνο και να της πεις να βρίσκεται στο ίδιο σημείο την επόμενη ημέρα, μετά την προπόνηση.

Όταν μου είπε πως το κανόνισε, δεν μπορούσε να το πιστέψω. «Είσαι σίγουρος;», το  ρώτησα και εκείνος μου απάντησε πως αν θέλω, μπορώ να κάνω την συνεννόηση στα ελληνικά…

Πήγα στο ραντεβού και η κοπέλα ήταν εκεί! Δεν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε, αλλά ήταν η καλύτερη νύχτα της ζωής μου. Μετά από μερικές ημέρες μου γνώρισε την οικογένειά της, περνούσαμε τέλεια. Δυστυχώς όταν έφυγα από την Ελλάδα, χωρίσαμε.

Θα ήθελα να την πάρω μαζί μου, αλλά η εποχή δεν το επέτρεπε. Από την άλλη, ακόμη το σκέφτομαι, πως ήταν τόσο όμορφη, που αν την έφεραν στις ΗΠΑ μαζί μου, όλοι θα ήθελαν να την κατακτήσουν. Τόσο όμορφη ήταν…».

Για τον Κινγκ, η παρουσία του στην Ελλάδα δεν είχε μόνο μπάσκετμπολ. Διέθετε και άλλες απολαύσεις, απαγορευμένες μεν, αλλά μέρος της κουλτούρας των 90’ς δε.

«Έτρωγα με μανία γύρο. Τον έβρισκα παντού σε εκείνα τα μικρά κιόσκια. Τον λάτρευα! Με τον Ντίνο (σ.σ.: Αγγελίδη) γυρίζαμε όλη την πόλη. Εκείνο το περίφημο μπαρ, το Evergreen υπάρχει ακόμη; Εκεί πήγαιναν όλοι οι αθλητές και ο Ντίνος γνώριζε τα πάντα και τους πάντες. Ακόμη θυμάμαι την επιτυχία που είχε στο γυναικείο φύλλο».

Το κεφάλαιο Τζόρνταν και ο Τόνι Πάρκερ

Με τον άλλοτε συμπαίκτη του, Τόνι Πάρκερ στη Σάρλοτ.

Ο Κρις Κινγκ γνωρίζει πολύ καλά τον Μάικλ Τζόρνταν! Τόσο καλά, ώστε κάθε φορά που οι Χόρνετς αγωνίζονται στη Σάρλοτ, ένα ακριβό εισιτήριο περιμένει τον απόφοιτο του Γουέικ Φόρεστ.

«Εδώ και αρκετά χρόνια ο Μάικλ Τζόρνταν και οι συνεργάτες του με φροντίζουν. Μου στέλνουν παπούτσια και αθλητικό υλικό των Χόρνετς.

Εχω να αγοράσω αθλητικά υποδήματα εδώ και 15 χρόνια!

Τον γνωρίζω από τότε που ήμουν πρωτοετής στο κολέγιο. «Πες μου πότε θέλεις να έρχεσαι στα ματς», μου είχε πει για τις αναμετρήσεις των Χόρνετς. Όταν πηγαίνω είναι σε θέσεις VIP. Οι καλύτερες στο γήπεδο!».

Ο Κινγκ δεν γνωρίζει μόνο τον MJ, αλλά και τον Τόνι Πάρκερ. Ο οποίος μετά από μία… ζωή στους Σαν Αντόνιο Σπερς, αγωνίζεται πλέον στη Σάρλοτ.

«Ήμασταν μαζί στην Παρί Σεν Ζερμέν.  Ο Τόνι τότε ήταν 17 ετών και δεν είχε συμβόλαιο. Καθόμασταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου της ομάδας και συνεχώς μου έλεγε πως θέλει να παίξει στο ΝΒΑ. Να ανταγωνιστεί τους καλύτερους και να γίνει ένας από τους κορυφαίους.

Δεν είναι τυχαίο που κατέληξε στη Σάρλοτ. Είναι ο αγαπημένος παίκτης του Τζόρνταν και το αντίθετο».

Οι ημέρες της… σύνταξης!

Οι ημέρες του μπάσκετμπολ έχουν περάσει για τον 49χρονο, πλέον, Κινγκ. Η ενασχόλησή του δεν υπαγορεύει το κουβάλημα μίας μπάλας. Αν και ο ίδιος επιθυμεί κάτι τέτοιο.

«Ασχολούμαι με τις υπηρεσίες σεκιούριτι. Το καλοκαίρι βρίσκονται σε διάφορα Summer Camp που ασχολούνται με το μπάσκετ. Κάτι πρέπει να κάνω, δεν μπορώ να κάθομαι και να περιμένω τον χρόνο να κυλήσει. Το μεγάλο όνειρό μου είναι να γυρίσω στο ΝΒΑ. Ως προπονητής αμυντικής τακτικής. Την περσινή σεζόν ήμουν κοντά να συμφωνήσω με τους Πίστονς. Αλλά δεν έγινε. Πρέπει να βρω μία δουλειά στο ΝΒΑ, έτσι ώστε να συμπληρώσω τέσσερα χρόνια εκεί και να μπορώ να πάρω τη σύνταξή μου!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κρις Κινγκ: Ο άνθρωπος που έγινε βασιλιάς (των καρφωμάτων)», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Γκιουλένογλου

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.