ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μαριάν Μιχάιλ: Αναλύει στο Sportime τους Μπόλονι, Νεντελτσεάρου και Γκανέα

Δεν είναι λίγοι οι Ρουμάνοι πια στη Super League 1. Η επιστροφή του Λάσλο Μπόλονι στην Ελλάδα ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Κάπως έτσι επικοινωνήσαμε με τον Μαριάν Μιχάιλ, έναν από τους έμπειρους Ρουμάνους προπονητές. Ο Μαριάν Μιχάιλ ήταν για χρόνια ποδοσφαιριστής στη Σπορτούλ Στουντένσκ Βουκουρεστίου, ενώ έπαιξε και στην Εθνική Ρουμανίας. Στη συνέχεια διετέλεσε...
Μαριάν Μιχάιλ: Αναλύει στο Sportime τους Μπόλονι, Νεντελτσεάρου και Γκανέα

Δεν είναι λίγοι οι Ρουμάνοι πια στη Super League 1. Η επιστροφή του Λάσλο Μπόλονι στην Ελλάδα ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Κάπως έτσι επικοινωνήσαμε με τον Μαριάν Μιχάιλ, έναν από τους έμπειρους Ρουμάνους προπονητές.

Ο Μαριάν Μιχάιλ ήταν για χρόνια ποδοσφαιριστής στη Σπορτούλ Στουντένσκ Βουκουρεστίου, ενώ έπαιξε και στην Εθνική Ρουμανίας. Στη συνέχεια διετέλεσε προπονητής σε πολλές ομάδες τόσο στη χώρα του όσο και σε ΗΑΕ, Συρία και Βιετνάμ. Επιπλέον, ήταν τεχνικός διευθυντής σε Στεάουα Βουκουρεστίου, Αλ Γουάντα και την εθνική Ρουμανίας.

Το Sportime.gr, λοιπόν, ζήτησε την άποψή του τόσο για τον νέο τεχνικό του Παναθηναϊκού όσο και για τις καλοκαιρινές επιλογές της ΑΕΚ και του Άρη. Τα όσα λέει ο Μαριάν Μιχάιλ βοηθούν ώστε να καταλάβει κανείς τόσο τη φιλοσοφία του Μπόλονι όσο και τι στυλ παίκτες είναι οι Ιονούτ Νεντελτσεάρου και Κριστιάν Γκανέα.

Ένα από τα πρόσωπα των ημερών στην Ελλάδα είναι ο Λάσλο Μπόλονι. Ποια είναι η άποψή σας για τον νέο τεχνικό του Παναθηναϊκού;

«Ο Λάσλο Μπόλονι είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του ρουμανικού ποδοσφαίρου. Γνωριζόμαστε χρόνια. Είχαμε καλή σχέση στο διάστημα που παίζαμε ποδόσφαιρο στη Ρουμανία, ειδικά όταν εκείνος ήταν στη Στεάουα Βουκουρεστίου κι εγώ στη Σπορτούλ Στουντεντέσκ Βουκουρεστίου. Ήμασταν και συμπαίκτες στην εθνική ομάδα για περίπου τέσσερα χρόνια, από το 1982 έως το 1986. Μπορώ να πω μόνο καλά λόγια για εκείνον ως προπονητή και ως άνθρωπο. Είναι πολύ έμπειρος, γνώστης του αντικειμένου και επιτυχημένος προπονητής. Έχει πάρει τρόπαια στην καριέρα του. Ο Μπόλονι είναι πολύ απαιτητικός εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Γνωρίζει την κουλτούρα του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη στιγμή που έχει δουλέψει στον ΠΑΟΚ. Πιστεύω πως μπορεί να βελτιώσει τον Παναθηναϊκό».

Μπορείτε να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε τη φιλοσοφία του;

«Οι ομάδες του Μπόλονι έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν την μπάλα με κοντινές πάσες, αλλά ταυτόχρονα μπορούν και με μία μακρινή μπαλιά να βγουν στην αντεπίθεση. Το κλειδί είναι η αμυντική σταθερότητα, όπως και η αποτελεσματικότητα στο πρέσινγκ προκειμένου να χάσει την μπάλα ο αντίπαλος γρήγορα. Επιπλέον, ο Μπόλονι είναι πολύ ικανός τακτικά και οι ομάδες του είναι καλά οργανωμένες τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Έχει τη φήμη πως μπορεί να διαβάζει καλά τους αντιπάλους και να αντιδρά σωστά στη διάρκεια των αγώνων σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Προσέχει και τη λεπτομέρεια. Διαβάζει το παιχνίδι και κάνει τις τακτικές του αλλαγές, εάν χρειαστεί. Ο Μπόλονι πάντα έδινε την ευκαιρία σε νεαρούς παίκτες. Υπάρχουν τα παραδείγματα των Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρικάρντο Κουαρέσμα. Αμφότεροι έκαναν το ντεμπούτο τους στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας με αυτόν το 2002. Του εύχομαι καλή τύχη και ελπίζω να πάει καλά στον Παναθηναϊκό».

Ένας ακόμη Ρουμάνος που βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στο πρωτάθλημά μας είναι ο Ιονούτ Νεντελτσεάρου. Μπορείτε να μας αναλύσετε λίγο τα χαρακτηριστικά του, θετικά και αρνητικά;

«Τον γνωρίζω πολύ καλά και είμαι χαρούμενος για την εξέλιξή του. Πήγε στην ΑΕΚ, μία από τις πιο γνωστές ομάδες στην Ελλάδα. Ο Ιονούτ ήταν σταθερά στις κλήσεις της Ρουμανίας σε όλες τις μικρές βαθμίδες όταν ήμουν τεχνικός διευθυντής από το 2011 έως το 2014. Είναι πολύ καλός παίκτης. Παίζει έξυπνα, έχει τεχνική και την κατάλληλη νοοτροπία. Τις τελευταίες δύο σεζόν αγωνιζόταν στην πρώτη κατηγορία της Ρωσίας. Είναι δυνατός και γρήγορος. Κατά την άποψή μου θα είναι μία πολύ καλή προσθήκη για την ΑΕΚ και θα τη βοηθήσει να πάρει τίτλους. Εάν πρέπει να βρούμε κάτι αρνητικό, θα έλεγα ότι πρέπει να είναι πιο θαρραλέος, πιο επιθετικός και να δείξει πως είναι ηγέτης. Μπορεί να ηγηθεί μίας άμυνας, ήρθε η ώρα να το κάνει».

Δεν ξέρω εάν γνωρίζετε τον Όγκνιεν Βράνιες. Θεωρείτε πως μπορεί να καλύψει το κενό του;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πλήρη άποψη για τον Βράνιες. Ξέρω ότι πήγε στην Άντερλεχτ και είχε κάποια προβλήματα στην προσωπική του ζωή. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος πως ο Νεντελτσεάρου θα είναι άξιος αντικαταστάτης του. Είναι νεαρός, έχει τρομερές προδιαγραφές και ταυτόχρονα είναι πολύ καλό παιδί. Δεν θα είναι εύκολο για εκείνον, αλλά έχει το πακέτο για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ΑΕΚ».

Είναι για εκείνον ένα βήμα παραπάνω η ΑΕΚ;

«Είναι δύσκολο να κάνουμε σύγκριση ανάμεσα στο ρωσικό πρωτάθλημα και το ελληνικό για το πιο είναι το καλύτερο. Ωστόσο, σίγουρα η ΑΕΚ είναι ένας σύλλογος με υψηλότερους στόχους από την Ούφα. Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα με μεγάλη παράδοση, η οποία κυνηγάει κάθε χρόνο τους τίτλους. Γι’ αυτό κατά τη γνώμη μου είναι βήμα παραπάνω και ενδεχομένως ένα σκαλοπάτι για να πάει ακόμα ψηλότερα στο μέλλον».

Ίσως ήταν το καλοκαίρι των Ρουμάνων το φετινό. Ένας ακόμη που ήρθε στα μέρη μας ήταν ο Κριστιάν Γκανέα. Ποια είναι η άποψή σας;

«Αρχικά, είναι ωραίο που βλέπω μερικούς Ρουμάνους να παίζουν στην πρώτη κατηγορία στην Ελλάδα. Η ΑΕΛ έχει τους Γκάμπι Τόρζε και Στελιάνο Φίλιπ. Ο δεύτερος ήταν επίσης στις μικρές εθνικές ομάδες, όταν ήμουν υπεύθυνος. Ήταν εξτρέμ και στη συνέχεια μετατράπηκε σε φουλ μπακ. Όσο για τον Γκανέα, δεν τον γνωρίζω προσωπικά, αλλά τον έχω δει να αγωνίζεται. Eιδικά στις Κραϊόβα και Βιτορούλ, όπου ο άλλοτε συμπαίκτης μου, Γκεόργκι Χάτζι, είναι ο ιδιοκτήτης και της ομάδας και μέχρι πρότινος ο προπονητής. Είναι ένας ταλαντούχος παίκτης, πολύ γρήγορος, ικανός με την μπάλα και με αντοχή. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι έμαθε το ποδόσφαιρο στη Ισπανία, επειδή έφυγε από τη Ρουμανία με την οικογένειά του όταν ήταν παιδί».

Επειδή τον Γκανέα έχουμε προλάβει να τον δούμε σε κάποια ματς, μήπως η θέση του δεν είναι αυτή του αριστερού μπακ τελικά; Γιατί συζητιέται αυτό.

«Πέρυσι στη Βιτορούλ έπαιζε κυρίως ως εξτρέμ στο 4-3-3. Ωστόσο, θεωρώ πως πιο καλά μπορεί να αγωνιστεί ως αριστερό μπακ σε άμυνα των τεσσάρων, αλλά μπορεί να παίξει και ως χαφ στο 4-4-2 ή το 3-5-2. Δεν είναι εξτρέμ. Είναι σαν τον Τζόρντι Άλμπα της Μπαρτσελόνα. Προτιμάει να έρχεται από πίσω με την ταχύτητά του. Έχει καλό πόδι, σουτάρει και με τις σέντρες του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Είναι καλός και στα στημένα. Εάν τον πιστέψουν και τον στηρίξουν είμαι σίγουρος πως θα πάει πολύ καλά στον Άρη».

Πείτε μας δύο λόγια και για εσάς. Ποια είναι η φιλοσοφία σας και τι σκέφτεστε για το μέλλον;

«Ασχολούμαι επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο για πάνω από 40 χρόνια ως παίκτης, προπονητής και τεχνικός διευθυντής. Δούλεψα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία. Ακόμα και τώρα παρακολουθώ τα πάντα και ψάχνομαι αρκετά. Το ποδόσφαιρο εξελίσσεται διαρκώς. Μου αρέσουν οι Γκουαρντιόλα, Μπιέλσα, Κλοπ και Μουρίνιο για τον τρόπο που προσεγγίζουν τα ματς και κοουτσάρουν.

Γενικώς είμαι ένας κόουτς που βασίζομαι πολύ στην τακτική. Θέλω οι ομάδες μου να παίζουν δυναμικά, γρήγορα, επιθετικά και με ταχύτητα στην αντεπίθεση. Ταυτόχρονα μου αρέσει να δουλεύω με νεαρούς και όσο ήμουν στην Ομοσπονδία της Ρουμανίας πολλοί έκαναν το ντεμπούτο τους. Τώρα περιμένω το επόμενο project που θα με ικανοποιήσει. Απέρριψα κάποιες προτάσεις από τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία γιατί θέλω να γυρίσω στην Ευρώπη».

Κλείνοντας, να σας περιμένουμε κάποια στιγμή και στην Ελλάδα;

«Γιατί όχι; Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Η Ελλάδα είναι μία ποδοσφαιρική χώρα με φανατικούς οπαδούς. Θα ήταν ωραίο να κοουτσάρω και στην Ελλάδα και πιστεύω ότι η φιλοσοφία μου ταιριάζει με το ποδόσφαιρό σας. Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν έχουν περάσει αρκετοί Ρουμάνοι προπονητές από εκεί. Στέφαν Κόβατς, Άνχελ Ιορντανέσκου, Εμερίκ Γένεϊ, Λάσλο Μπόλονι, Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, και φυσικά ο Ραζβάν Λουτσέσκου, που πήρε και το νταμπλ με τον ΠΑΟΚ το 2019».

Αντώνης Τσιράκης

Το μόνο πιο δυνατό από το πάθος του για το ρεπορτάζ και την είδηση, είναι η αγάπη του για τη Λίβερπουλ. Από τα αμφιθέατρα του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι το… Πανεπιστήμιο των γηπέδων, μια ντρίμπλα δρόμος ήταν μόνο. Ξεκίνημα και «αγροτικό» στον Αδέσμευτο Τύπο, μετά Sport24 και a-sports, άλλου τύπου «Πανεπιστήμια» κι αυτά. Και το 2017, ήρθε το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα. Έκτοτε βρίσκεται στην οικογένεια του Sportime.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Μαριάννα Παπαμακαρίου: «Επιζητώ γνησιότητα»

Μαριάννα Παπαμακαρίου: «Επιζητώ γνησιότητα»

Συνέντευξη με μια απ’ τις πιο προικισμένες ερμηνεύτριες των ημερών μας.

ExtraTime
Συνέντευξη: Φεράντο: «Μόνο τα καλύτερα μπορώ να πω για τον Αχιλλέα Μπέο, θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα»

Φεράντο: «Μόνο τα καλύτερα μπορώ να πω για τον Αχιλλέα Μπέο, θέλω να γυρίσω στην Ελλάδα»

Ο Χουάν Φεράντο μιλάει στο Sportime.gr για όσα βίωσε στην Ελλάδα, την επιθυμία του να επιστρέψει, τις εμπειρίες του στην Ινδία και το Μουντιάλ 2022.

Συνέντευξη
Συνέντευξη: Μάρβιν Πίρσμαν: Το αντίο του μέσω του Sportime.gr στον ΠΑΣ Γιάννινα, οι λόγοι της αποχώρησης και η ατάκα για το μέλλον του

Μάρβιν Πίρσμαν: Το αντίο του μέσω του Sportime.gr στον ΠΑΣ Γιάννινα, οι λόγοι της αποχώρησης και η ατάκα για το μέλλον του

Ο Μάρβιν Πίρσαν μίλησε στο Sportime.gr για τη διετία του στον ΠΑΣ Γιάννινα, την απόφασή του για τη συνέχεια και τις στιγμές που δεν θα ξεχάσει.

Συνέντευξη
Συνέντευξη: Ρούσσης: «Δώσαμε τα πάντα, νιώθω ευλογημένος που ήρθε ο τίτλος»

Ρούσσης: «Δώσαμε τα πάντα, νιώθω ευλογημένος που ήρθε ο τίτλος»

Ο Σωτήρης Ρούσσης μιλάει στο Sportime.gr για την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον Απόλλωνα Λεμεσού και τη φετινή του εμπειρία στην Κύπρο.

Συνέντευξη
Συνέντευξη: Επισκοπή: Από τους Έιμπραχαμ και Μάουντ στη Super League 2 – Ο Ντάριλ Γουίλαρντ αποκαλύπτεται στο Sportime

Επισκοπή: Από τους Έιμπραχαμ και Μάουντ στη Super League 2 – Ο Ντάριλ Γουίλαρντ αποκαλύπτεται στο Sportime

Ντάριλ Γουίλαρντ και Ρικάρντο Ντε Βίβο μιλούν στο Sportime.gr για τη νέα πρόκληση που παρουσιάζεται στην καριέρα τους, την Επισκοπή, και εξηγούν πώς και γιατί έγιναν κάτοικοι Κρήτης.

Συνέντευξη
Συνέντευξη: Καραχάλιος: «Ιδανική σεζόν, δεν ξεχνιέται το χειροκρότημα στον Βόλο»

Καραχάλιος: «Ιδανική σεζόν, δεν ξεχνιέται το χειροκρότημα στον Βόλο»

Ο Ζήσης Καραχάλιος μιλάει στο Sportime.gr για τη φετινή σεζόν του ΠΑΣ Γιάννινα, τα μυστικά της επιτυχίας, τις στιγμές που δεν θα ξεχάσει και τη στήριξη του κόσμου.

Συνέντευξη
Συνέντευξη: Συνέντευξη: Όλες οι απαντήσεις για το κρυπτονόμισμα

Συνέντευξη: Όλες οι απαντήσεις για το κρυπτονόμισμα

Τι είναι το κρυπτονόμισμα που όλο και περισσότερο προωθείται το τελευταίο διάστημα; Τι  πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος; Όλες οι απαντήσεις

Συνέντευξη
Συνέντευξη: Ghetto Queen: Η Ελληνίδα που ραπάρει για τις γυναίκες

Ghetto Queen: Η Ελληνίδα που ραπάρει για τις γυναίκες

Ghetto Queen: Μπορεί να ζούμε πλέον σε έναν κόσμο που οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες ωστόσο ακόμη και τώρα στο έτος 2021

Συνέντευξη
Συνέντευξη: Παντελίδης: «Δύσκολα όταν πήγαμε στον Ατρόμητο, προς το τέλος φάνηκε η δουλειά μας»

Παντελίδης: «Δύσκολα όταν πήγαμε στον Ατρόμητο, προς το τέλος φάνηκε η δουλειά μας»

Ο συνεργάτης του Σάββα Παντελίδη μιλάει στο Sportime.gr για τη φετινή χρονιά στον Ατρόμητο και το νέο του βιβλίο

Συνέντευξη