Στέλιος Κυριακίδης: Ο άνθρωπος που έτρεξε για να χορτάσει επτά εκατ. Έλληνες

Στέλιος Κυριακίδης: Ο άνθρωπος που έτρεξε για να χορτάσει επτά εκατ. Έλληνες - «Ήρθα να τρέξω για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Ελληνες»
Στέλιος Κυριακίδης: Ο άνθρωπος που έτρεξε για να χορτάσει επτά εκατ. Έλληνες

Στέλιος Κυριακίδης: Ο άνθρωπος που έτρεξε για να χορτάσει επτά εκατ. Έλληνες – «Ήρθα να τρέξω για επτά εκατομμύρια πεινασμένους Ελληνες», ήταν τα πρώτα λόγια του Ελληνα μαραθωνοδρόμου, Στέλιου Κυριακίδη, του πρώτου αθλητή εκτός Αμερικής-Καναδά που νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Για να καταφέρει να μαζέψει τα χρήματα για να πάει στην Αμερική πούλησε όλα του τα έπιπλα. Όμως άξιζε ο κόπος.

Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο σπαράσσονταν από τον εμφύλιο και ο Στέλιος Κυριακίδης με τη νίκη του έγινε η αιτία που το μίσος άφησε για λίγο την θέση του στην χαρά της κοινής νίκης.

Ο Στέλιος Κυριακίδης φέρεται να ακολούθησε την συμβουλή του μεγάλου νικητή του μαραθωνίου των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, του Σπύρου Λούη. Ο Σπύρος Λούης λέγεται ότι τον συμβούλεψε να συνεχίσει να τρέχει γιατί όπως του είπε «οι Ελληνες γεννηθήκαμε για να τρέχουμε». Ο Κυριακίδης ήταν και ο άνθρωπος που κατέρριψε την πανελλήνια επίδοση του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο, μετά από περίπου 40 χρόνια.

Ο μεγάλος Ελληνας μαραθωνοδρόμος γλύτωσε λίγα χρόνια πριν την επιτυχία του στην Βοστώνη την εκτέλεση από τους Γερμανούς εξαιτίας της κάρτας διαπίστευσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου που είχε στο πορτοφόλι του. Είχε λάβει μέρος με την Ελλάδα στους αγώνες του 1936 στην Γερμανία. «Μια άλλη φορά, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στο σπίτι μας, βρήκαν ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. “Χάιλ Χίτλερ” είπαν και εξαφανίστηκαν. Έτσι εδόθη εντολή να μην πηγαίνει κανείς στο σπίτι του Κυριακίδη. Από τότε ο πατέρας μου έκρυβε στο υπόγειό μας τους συμμάχους που έπεφταν με τα αλεξίπτωτα και έφευγαν αργότερα στην Αίγυπτο», ανέφερε σε συνέντευξή του ο γιός του Δημήτρης.

«ΜΗΝ ΠΑΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ»

«Είσαι τρελός; Ετσι κοκαλιάρης όπως είσαι θα πεθάνεις!», αυτή ήταν η φράση που άκουσε μόλις ανακοίνωσε την απόφασή του να τρέξει στον διάσημο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Ξεκίνησε προπονήσεις, πολλές από τις οποίες έγιναν μέσα στο χιόνι ενώ λέγεται πως κάποια στιγμή λυποθύμησε από την εξάντληση. Όμως ο Κυριακίδης το είχε αποφασίσει. Θα έτρεχε για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Για να του επιτραπεί να τρέξει στον διάσημο Μαραθώνιο ο «κοκκαλιάρης Έλληνας», όπως τον αποκαλούσαν οι αμερικανικές εφημερίδες, υπέγραψε χαρτί, σύμφωνα με το οποίο αναλάμβανε ο ίδιος την ευθύνη για ότι του συνέβαινε. Κατάφερε τελικά να πάρει πέντε κιλά πριν τον αγώνα με την βοήθεια του Ελληνοαμερικανού μάγειρα του ξενοδοχείου στην Αμερική όπου διέμενε.

Στις 20 Απριλίου 1946, ο Κυριακίδης έμελλε να γράψει ιστορία τρέχοντας με το νούμερο 77. Ο ίδιος είχε ζητήσει να του δώσουν το αγαπημένο του 7 όμως τελικά πήρε το 77 και στάθηκε δύο φορές τυχερός.

Πριν τον αγώνα κάποιος έδωσε στον Κυριακίδη ένα διπλωμένο χαρτάκι με την προτροπή να το διαβάσει λίγο πριν την έναρξη του μαραθωνίου.
Ο Κυριακίδης άκουσε την προτροπή του αγνώστου. Ανοιξε το χαρτί λίγο πριν την έναρξη του μαραθωνίου. Από την μια πλευρά έγραφε «Ή ταν ή επί τας» και από την άλλη «Νενικήκαμεν». Είχε πάρει την δύναμη που χρειαζόταν το εξασθενισμένο από τις κακουχίες κορμί του. Θα έτρεχε για όλους τους Ελληνες, ζωντανούς και πεθαμένους.

Μεγάλος του αντίπαλος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης ήταν ο κορυφαίος Αμερικανός δρομέας Τζόνι Κέλι. Ο Κυριακίδης αφού έμεινε πίσω τα πρώτα χιλιόμετρα για να εξοικονομήσει ενέργεια άρχισε να ανεβάζει ταχύτητα και να προσπερνάει τους υπόλοιπους δρομείς μεταξύ των οποίων στο 40ο χιλιόμετρο και τον μεγάλο του αντίπαλο.

«Για την Ελλάδα, Στέλιο μου, για τα παιδιά σου», του φώναξε ένας Ελληνοαμερικανος θεατής λίγο πριν τον τερματισμό. Και ο Κυριακής δεν απογοήτευσε τα επτά εκατ. Ελλήνων εντός της Ελλάδας και τόσους ακόμα εκτός.

Τερμάτισε πρώτος με ρεκόρ αγώνων, το οποίο διατηρήθηκε για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Αργότερα, όταν ρώτησαν το φαβορί του αγώνα, Τζον Κέλι, για το πως έγινε και έχασε από τον Στέλιο Κυριακίδη, ο Αμερικανός παραδέχτηκε πως θα ήταν αδύνατο να τον νικήσει γιατί ο ίδιος αγωνιζόταν για τον εαυτό του, ενώ ο Κυριακίδης για «μία ολόκληρη πατρίδα».

ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Ο Κυριακίδης με το τέλος του αγώνα απέδειξε πως όντως δεν έτρεχε για τον εαυτό του αλλά για τους Ελληνες. Ζήτησε αντί για προσωπικά δώρα να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους πεινασμένους συμπατριώτες του, στην σπαραζόμενη από τον εμφύλιο Ελλάδα.

Η μεγάλη βοήθεια που συγκεντρώθηκε και από τους ομογενείς έφτασε στην Ελλάδα με την ονομασία το «πακέτο Κυριακίδη».

Ο Στέλιος Κυριακίδης συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και του Λονδίνου όπου τερμάτισε 11ος και 18ος αντίστοιχα ενώ στο μαραθώνιο της Βοστώνης έτρεξε και το 1947 όπου τερμάτισε 10ος.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στέλιος Κυριακίδης: Ο άνθρωπος που έτρεξε για να χορτάσει επτά εκατ. Έλληνες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.