ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΔΡΩΝΗΣ

Εξωτερική πολιτική της φάπας: Οι Σκοπιανοί έχουν κάνει «σουρωτήρι» τις Πρέσπες και ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι «έχει ανησυχίες»!

Απλά «ανήσυχος» δηλώνει ο Μητσοτάκης για τα «όργια» αλυτρωτισμού των Σκοπιανών - Τόσο δουλική διπλωματία δεν έχει ξαναγίνει
Εξωτερική πολιτική της φάπας: Οι Σκοπιανοί έχουν κάνει «σουρωτήρι» τις Πρέσπες και ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι «έχει ανησυχίες»!

Οι διπλωματικοί τεμενάδες του Γεραπετρίτη δεν ήταν απλά μια ενστικτώδης κίνηση υποτέλειας. Αυτή η δουλική συμπεριφορά πηγάζει από μια ολόκληρη σχολή (μη) σκέψης που λεκτικοποιείται συνεχώς στη διπλωματική γλώσσα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είναι γνωστό ότι στη διπλωματία κάθε λέξη που θα ειπωθεί, έχει τη σημασία της. Και τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.

Όταν τον περασμένο Μάιο, οι Τούρκοι τίμησαν την ιστορία τους ως πολιτισμικοί κατσαπλιάδες που είναι, και «εξισλάμισαν» το βυζαντινό αριστούργημα που λέγεται Μονή της Χώρας, η μοναδική αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να δηλώσει ότι αυτή η ενέργεια ήταν… «αχρείαστη». Το ίδιο ημιθανείς ήταν και οι δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος χαρακτήρισε ως… «απογοητευτική εξέλιξη» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

Δηλώσεις που δείχνουν τρομακτική αδιαφορία για την υπεράσπιση των δικαίων μας, έως και δυσφορία των κυβερνώντων που τα γεγονότα τους φέρνουν σε θέση να πρέπει να ψελλίσουν δυο λόγια διαμαρτυρίας για τα προσχήματα, και να μην το πράττουν ούτε αυτό.

Και αν κανείς υποστήριζε ότι η δειλή γλώσσα της κυβέρνησης οφείλεται στο ειδικό βάρος της Τουρκίας, πώς εξηγεί ότι η ίδια ακριβώς γλώσσα χρησιμοποιείται και για το αδύναμο κρατίδιο των Σκοπίων (αλλά και για την Αλβανία);

Την ώρα που τα Σκόπια δίνουν καθημερινές αφορμές για να καταγγελθεί το κουρελόχαρτο των Πρεσπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει και να κρύβεται πίσω από το «φουστάνι» της Ευρώπης, όπως ακριβώς κάνει και με το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη.

Αρνούμενος να παράγει έστω και ένα δράμι ανεξάρτητης ελληνικής πολιτικής, ο Μητσοτάκης αρκείται μόνο σε άψυχους κουτσαβακισμούς που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, οι οποίοι σε διπλωματικό επίπεδο έχουν την ίδια δυναμική με το γάβγισμα ενός Τσιουάουα. Ψέματα, το γάβγισμα του Τσιουάουα είναι πιο αποτελεσματικό.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, προτού παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, έκανε διακήρυξη «μακεδονισμού» από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Δείχνοντας έτσι και έκλεψαν το όνομα, και κέρδισαν την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ με την ελληνική προδοσία της Μακεδονίας, και εκμεταλλεύονται στο έπακρο την εύνοια των ΗΠΑ στα Σκόπια, σε συνδυασμό με το αμερικανόδουλο πνεύμα του Μητσοτάκη.

Την ίδια μέρα που ο Μίτσκοσκι μιλούσε από την καρδιά των ΗΠΑ για «επενδύσεις της Μακεδονίας», για «πολίτες της Μακεδονίας» και «μακεδονική διασπορά», τα εγχώρια ΜΜΕ της λίστας Πέτσα διέδιδαν ότι ο Μητσοτάκης θα απαντούσε… σκληρά σε αυτές τις προκλήσεις, όντας κι εκείνος στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

«Έχω… ανησυχίες»

Και ποια ήταν τελικά η… φοβερή και τρομερή παρέμβαση του πρωθυπουργού για τις προκλήσεις των Σκοπιανών; Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Council of Foreign Relations με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, ο Μητσοτάκης είπε ότι «έχει σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία» και ότι «δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο» της γειτονικής χώρας, οι συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τι να πει κανείς γι’ αυτή τη γλώσσα γεμάτη δειλία και αδυναμία; Οι Σκοπιανοί κάνουν διακήρυξη «μακεδονισμού» σε όλα τα επίπεδα και ο πρωθυπουργός το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι έχει… «ανησυχίες»; Ο ελληνικός λαός τον εξέλεξε για να κάνει εθνική πολιτική ή για να του κάνουν ψυχανάλυση οι νατοϊκοί για τις ανησυχίες του και τα άγχη του; Μιλάει σαν να είναι ήδη ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν είχε ποτέ καμία σχέση με την Ελλάδα και απλά καταθέτει τις… ανησυχίες του. Ακόμα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιο αυστηρή ανακοίνωση θα εξέδιδε. Μιλάμε για κατευνασμό σε σημείο αηδίας. Δεν έχει υπάρξει ξανά στην ιστορία της μεταπολίτευσης τόσο ανθελληνική στάση.

Για το μόνο πράγμα που δεν έχει καθόλου «ανησυχίες» ο Μητσοτάκης, είναι να μπαίνει εδώ και 2 χρόνια στο μάτι μιας πυρηνικής υπερδύναμης (της Ρωσίας) που υπήρξε παραδοσιακός σύμμαχός μας, και να ξεδοντιάζει τον οπλισμό των ελληνικών νησιών για χάρη της Ουκρανίας. Γι’ αυτά που όντως θα έπρεπε να ανησυχεί αλλά και να τρέμει ο πρωθυπουργός που μας παίρνει στο λαιμό του, δείχνει μια παρανοϊκή ψυχραιμία.

Πόσο ποιο ξεκάθαρα να πούνε οι Σκοπιανοί στον Μητσοτάκη ότι έσκισαν το χαρτί των Πρεσπών και μας κάνουν ολομέτωπη επίθεση αλυτρωτισμού; Η πρόεδρος ορκίστηκε στο όνομα της Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός μιλάει συνεχώς στο όνομα της Μακεδονίας, προωθούν στην Ελλάδα μακεδονική γλώσσα, μιλούν για μακεδονική μειονότητα και Μακεδόνες του Αιγαίου, πλασαρίζονται ως Μακεδονία σε διεθνείς εκθέσεις, σε διαγωνισμούς, σε αθλητικά δρώμενα και σε εμπορικά προϊόντα.

Αλλά τι διπλωματικό μαρκάρισμα να κάνει στα Σκόπια ο Μητσοτάκης, εφόσον έχει δηλώσει εξαρχής (από τότε που η νέα ηγεσία των Σκοπίων ποδοπάτησε και επίσημα τις Πρέσπες) ότι δεν πρόκειται να καταγγείλει τη συμφωνία. Ο δε Γεραπετρίτης, είπε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τροποποιείται ούτε καταργείται μονομερώς».

Με τέτοιο αυτογκόλ από τα αποδυτήρια, τι ακριβώς να πει ο Μητσοτάκης στο ΝΑΤΟ και ποιος να τον πάρει σοβαρά; Ακόμα και αν δεν σκόπευαν να καταγγείλουν ποτέ τις Πρέσπες, θα μπορούσαν έστω να «παίξουν» επικοινωνιακά με μερικές τεχνητές απειλές. Δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε αυτό. Από την αρχή ήθελαν να δηλώσουν την ολοκληρωτική υποδούλωσή τους στα αμερικανικά συμφέροντα. Και τώρα μας λένε ότι μάχονται για τα εθνικά μας συμφέροντα…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εξωτερική πολιτική της φάπας: Οι Σκοπιανοί έχουν κάνει «σουρωτήρι» τις Πρέσπες και ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι «έχει ανησυχίες»!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.