ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο απόλυτος θρίαμβος του ελληνικού μπάσκετ

Το μπάσκετ επιστρέφει για τα καλά και στην Κωνσταντινούπολη ξημέρωσε η νέα εποχή. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης
Ο απόλυτος θρίαμβος του ελληνικού μπάσκετ

Το πλέον ευχάριστο μήνυμα μετά τις δύο νίκες επί των Τούρκων είναι η επισημοποίηση της αφύπνισης του συνολικού οικοδομήματος του ελληνικού μπάσκετ.

Κι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ο μπάσκετ επιστρέφει για τα καλά από τη στιγμή κατά την οποία βλέπουμε τέτοιες εικόνες: Συνεργασίας, θετικής διάθεσης και συσπείρωσης. Στους δύο πολύ κρίσιμους αγώνες κόντρα στην Τουρκία, το ελληνικό μπάσκετ πέτυχε απόλυτη συσπείρωση σε όλα τα επίπεδα κι έβγαλε στην επιφάνεια τις αντιστάσεις που πάντα υπάρχουν αλλά είχαν απενεργοποιηθεί για διάφορους λόγους.

Είναι αυτές οι αντιστάσεις που αναδεικνύουν τις αρετές της συνεργασίας κι αποβάλλουν την τοξικότητα, την εμπάθεια, την προσωπική ατζέντα. Και δείχνουν ότι ΕΝΩΜΕΝΟΙ μπορούμε να πάμε πολύ μπροστά.

Το «γιατί» ήταν τόσο σημαντικό αυτό το 2/2 της Ελλάδας επί της Τουρκίας το εξηγήσαμε αμέσως μετά τον αγώνα κι αναλύσαμε το δρόμο μέσα από τον οποίο η Εθνική ομάδα θα πάει εκ του ασφαλούς στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, που θα γίνει σε Ινδονησία, Φιλιππίνες και Ιαπωνία.

Κατ’ αρχήν θα σας παραθέσουμε μερικά στοιχεία, για να καταλάβετε τι τραβάνε κάποιες άλλες ομάδες.

Στον Γ’ Όμιλο η Κροατία απλώς απέφυγε τον αποκλεισμό από τη δεύτερη φάση μετά από διπλή παράταση στη Σουηδία. Με 0-4 (είχε χάσει εντός από τους Σουηδούς) θα ήταν ήδη εκτός δεύτερης φάσης. Αλλά και να περάσει, το πολύ να πάει με ένα εύθραυστο 3-3, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Κι εκεί θα πάει σε διασταύρωση με τον Δ’ Όμιλο όπου η 8η στο Παγκόσμιο του 2019, Πολωνία, αγκομαχά να περάσει στην επόμενη φάση (ρεκόρ 1-3).

Όπως επίσης στον ΣΤ’ Όμιλο, η 6η στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, Τσεχία, βρίσκεται καθηλωμένη στο 1-3 και (αν περάσει) θα μπει σε έναν Όμιλο όπου η Γαλλία και η Λιθουανία έχουν μεγάλο προβάδισμα (4-0 ήδη και οι δύο). Το πρόβλημα είναι ότι έχει εκτός έδρας αγώνα στη Λιθουανία άρα δύσκολα θα πάει πάνω από 2 νίκες (ο άλλος είναι εντός με τους Βόσνιους από τους οποίους έχει χάσει με 7 πόντους διαφορά στο Σαράγεβο).

Αυτά λένε πολλά και ουσιαστικά καθορίζουν τη συνέχεια που θα έχει το ελληνικό μπάσκετ σε μεγάλη διοργάνωση. Όμως υπάρχουν κάποια άλλα που λένε πολλά περισσότερα.

Διότι στους δύο αγώνες με την Τουρκία το ελληνικό μπάσκετ φάνηκε ΔΥΝΑΤΟ, ΕΝΩΜΕΝΟ, με πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης και κυρίως με την Εθνική ομάδα να είναι ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ όπως και πρέπει να γίνεται.

Η διάθεση συνεργασίας ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ και όχι στα λόγια (και) από τις δύο μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ, όπως και η ειλικρινής συμπεριφορά της νέας διοίκησης της ΕΟΚ αποτελούν το θεμέλιο για το μέλλον.

Οι παίκτες έδειξαν διάθεση, χαρά, ευτυχία να αγωνίζονται στη Εθνική ομάδα. Έβλεπες τη «δίψα» στα μάτια τους και το κίνητρο. Κι ας είχαν οι παίκτες του Ολυμπιακού άλλον αγώνα, μόλις 18 ώρες πριν το πρώτο ματς με τους Τούρκους. Κι ας έτρεχε ο Παπαγιάννης για να είναι και δίπλα στην ομάδα του που συνειδητά τον στερήθηκε στον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα.

Επισημάναμε την πολύ όμορφη ατμόσφαιρα στα Άνω Λιόσια όπου το ΣΥΝΟΛΟ του ελληνικού μπάσκετ παρουσιάστηκε ΕΝΩΜΕΝΟ και κυρίως ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟ.

Είδαμε το πάρτι στα αποδυτήρια του Σινάν Ερντέμ στο οποίο πρωτοστάτησε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, αλλά και το πώς έγιναν ΟΛΟΙ «ένα σώμα και μια ψυχή»!

Το ελληνικό μπάσκετ είναι ΠΑΛΙ ΕΔΩ! Επιστρέφει δυνατό μα κυρίως ΕΝΩΜΕΝΟ. Και δείχνει την προοπτική που υπάρχει από τη στιγμή κατά την οποία δίνονται όλες οι παραπάνω εγγυήσεις.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο απόλυτος θρίαμβος του ελληνικού μπάσκετ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College