ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Ολυμπιακός παρασύρθηκε από την επίθεση και χάθηκε στην άμυνα

Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός στη Μόσχα έπαιξε με ένα τρόπο που ούτε του ταιριάζει ούτε τον εκφράζει αλλά ούτε και μπορούσε να τον οδηγήσει στη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ.
Ο Ολυμπιακός παρασύρθηκε από την επίθεση και χάθηκε στην άμυνα

Το γράψαμε και μετά τον αγώνα σχετικά με τον τρόπο που ο Ολυμπιακός προσέγγισε την αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ.

Κι επισημάναμε ότι όχι μόνο ο Ολυμπιακός αλλά και οποιαδήποτε ομάδα δε μπορεί με τον τρόπο αυτό να νικήσει την ΤΣΣΚΑ. Ακόμα και την ελλιπή ΤΣΣΚΑ που πάντως είναι ομάδα με ποιότητα, με σκληράδα, με εμπειρία και φυσικά με υπερηφάνεια.

Σκληράδα ο Ολυμπιακός δεν έβγαλε σ’ έναν αγώνα που… επιβαλλόταν. Χωρίς τους Μιλουτίνοφ, Γκριγκόνις και Σενγκέλια οι Ρώσοι θα… δάγκωναν καρωτίδες. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν αντίστοιχη αντίδραση που είχαμε δει στα τέσσερα προηγούμενα ματς.

Κι έτσι είναι… Το επιθετικό κρεσέντο του πρώτου εξαλέπτου, έκανε πιο σκληρή την ΤΣΣΚΑ και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε λάθος λογική: Την ΤΣΣΚΑ δεν τη νικάς ούτε με one man show (τεράστια εμφάνιση του Ντόρσεϊ) ούτε φυσικά χωρίς να παίζεις άμυνα. ΜΟΝΟ με την επίθεσή σου δεν τη νικάς κι αυτό είναι σίγουρο.

Ας δούμε όμως τη μοναξιά του Τάιλερ Ντόρσεϊ.

Τάιλερ Ντόρσεϊ: Στους προηγούμενους τέσσερις αγώνες είχε 38 πόντους και 7/18 τρίποντα συνολικά. Κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε 32 πόντους με 7/10 τρίποντα! Στους προηγούμενους αγώνες είχε μέσο όρο 23 λεπτά ενώ στη Ρωσία έπαιξε 30.

Κώστας Σλούκας: Έμεινε στους 2 πόντους με 1/3 προσπάθειες και 2 λάθη (και μία ασίστ) σε 12’35’’. Δεν έχει παίξει ούτε κι έχει σκοράρει λιγότερο στους πέντε πρώτους αγώνες.

Σάσα Βεζένκοφ: Για πρώτη φορά μονοψήφιος (6 πόντοι) κι επίσης για πρώτη φορά δεν ευστόχησε ούτε σε ένα τρίποντο. Παρεμπιπτόντως σε μια πολύ παραγωγική σεζόν (όπως εξελίσσεται) το κακό του σημείο είναι τα τρίποντα: 5/19 έχει… Παραδόξως, μάλιστα, αφού πέρυσι σούταρε με 43% και πρόπερσι με 46%.

Μέχρι και πριν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό οι τρεις τους πετύχαιναν το 46% των πόντων της ομάδας. Για την ακρίβεια το 18% ο Βεζένκοφ, το 16% ο Σλούκας και το 12% ο Ντόρσεϊ.

Στη Ρωσία οι τρεις τους πέτυχαν το 48% των πόντων. Με μια μεγάλη διαφορά όμως: Ο Ντόρσεϊ είχε το 39%, ο Βεζένκοφ το 7% και ο Σλούκας το 2%.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός είχε τέτοια… χαοτική διαφορά του πρώτου σκόρερ από το δεύτερο (32 ο Ντόρσεϊ και 11 ο Ζαν Σαρλ). Προσέξτε τους άλλους αγώνες.

Προσέξτε:

Στους 75 κόντρα στην Μπασκόνια ο Βεζένκοφ είχε 16, ο Φαλ είχε 11 ενώ ο Σλούκας πρόσθεσε άλλους 10.

Στους 74 πόντους με την Ρεάλ ο Βεζένκοφ είχε 16, ο Ντόρσεϊ 12 ενώ Παπανικολάου και Σλούκας ήταν στους 9 και ο Λαρεντζάκης στους 8.

Στους 78 πόντους με την Μπαρτσελόνα ο Σλούκας είχε 14, οι Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ από 12, ο Φαλ 11 και ο ΜακΚίσικ 10.

Στους 83 με την Ζαλγκίρις ο Σλούκας είχε 17 πόντους, ο Λαρεντζάκης 13, ο Βεζένκοφ 12 και ο Παπανικολάου 10.

Ολυμπιακός: Χάθηκε η άμυνα…

Η αλήθεια είναι ότι το παθητικό των 66 πόντων με το οποίο πήγε ο Ολυμπιακός να παίξει στη Μόσχα έγινε… θρύψαλα! Η ΤΣΣΚΑ πέτυχε 88, δηλαδή έξι περισσότερους από το μέσο όρο της ενώ δέχθηκε περίπου στο… μέσο όρο της άμυνας της (είχε 80,8 και δέχθηκε 82).

Το διάστημα από το 6’ ως το 27’ ήταν καταστροφικό. Μέχρι το έκτο λεπτό ο Ολυμπιακός είχε εγκλωβίσει την ΤΣΣΚΑ στους 6 πόντους και είχε πετύχει 18 με 6/6 σουτ.

Απ’ εκείνο το σημείο και μετά ο αγώνας άλλαξε…

Πρώτον, η ΤΣΣΚΑ έγινε περισσότερο σκληρή στην άμυνά της, πίεσε τον Ολυμπιακό που προφανώς παρασυρόμενος από τον επιθετικό οίστρο, έχασε τον προσανατολισμό του.

Η άμυνα άρχισε να «μπάζει» από παντού. Τα λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο. Απέναντι στη σκληράδα της ΤΣΣΚΑ ο Ολυμπιακός δεν απάντησε. Οι Ρώσοι μέσα σε 4 λεπτά πέτυχαν 14 πόντους και μάλιστα τους 6 από λάθη των Πειραιωτών και τους τέσσερις από επιθετικά ριμπάουντ.

Τα 7/8 δίποντα της ΤΣΣΚΑ στο πρώτο μέρος δείχνουν το πρόβλημα. Τα 15/19 στο ημίχρονο μαζί με τους 28 πόντους στη δεύτερη περίοδο, δείχνουν ακόμα περισσότερα.

Ειδικά το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν ναυάγιο για τον Ολυμπιακό. Με τον Ντόρσεϊ στον πάγκο, έμεινε σε 13 πόντους στην επίθεση, αλλά η άμυνά του ήταν ακόμα χειρότερη.

Στο διάστημα αυτό η ΤΣΣΚΑ πέτυχε 28 πόντους με 8/11 δίποντα και 3/4 τρίποντα. Έκανε μόλις ένα λάθος ενώ είχε και 5 ασίστ. Στο τέλος του ημιχρόνου, οι γηπεδούχοι ήταν στους 48 πόντους έχοντας 11 από λάθη του Ολυμπιακού…

Μέχρι το 27’ όταν και η ΤΣΣΚΑ προηγήθηκε 66-49 το επιμέρους σκορ, από το 6’ όταν ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά με 18-6, προκαλεί ανατριχίλα: 60-31 για τους Ρώσους (σε 21 λεπτά). Και μέχρι το 27΄η ΤΣΣΚΑ είχε 18/26 δίποντα αφού η ρακέτα του Ολυμπιακού έμοιαζε με αφύλαχτη διάβαση.

Ο Ζαν Σαρλ έδεσε την άμυνα (σπουδαία δουλειά δίδυμο με τον Φαλ) ενώ έδωσε και λύσεις επιθετικά. Ο Ολυμπιακός συνήλθε αλλά η ΤΣΣΚΑ παρουσίασε αυτό που αναφέραμε παραπάνω: Πλουραλισμό… Όταν ο Ολυμπιακός μείωσε στους τρεις, η ΤΣΣΚΑ πήρε λύσεις από τον Λούντμπεργκ, από τον Μπόλομποι αλλά και τον Σβεντ… Ο Ολυμπιακός είχε μόνο τον Ντόρσεϊ…

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Ο Ολυμπιακός παρασύρθηκε από την επίθεση και χάθηκε στην άμυνα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College