ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Μαγκώνονται οι Τούρκοι – Αυτά υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία

Συμφωνία που επηρεάζει και τα Ελληνοτουρκικά

Συμφωνία από Ελλάδα και Γαλλία που επηρεάζει και τα Ελληνοτουρκικά
Συμφωνία από Ελλάδα και Γαλλία που επηρεάζει και τα Ελληνοτουρκικά
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ελληνοτουρκικά: Σημαντική είναι αυτή η περίοδος για τις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με τη Γαλλία, απόρροια της παραλαβής των πρώτων Rafale.

Το μομέντουμ για τις δύο χώρες είναι εξαιρετικό, όπως μαρτυρά και η επίσκεψη του στρατηγού Τιερί Μπουρχάρ στο ΓΕΕΘΑ.

Τον υποδέχθηκε ο Έλληνας ομόλογος Κωνσταντίνος Φλώρος, λίγους μήνες μετά το δικό του ταξίδι στη Γαλλία (Οκτώβριος).

Πριν από την επίσκεψη στο στρατόπεδο «Παπάγου», ο Γάλλος αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Συμφωνία που επηρεάζει και τα Ελληνοτουρκικά

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, καθώς και το επίσημο site του Γενικού Επιτελείου, η μεταξύ τους συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.

Μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Φλώρος και Μπουρχάρ συνομίλησαν για την κατάσταση ασφαλείας σε:

Παράλληλα, δεν παρέλειψαν να σχολιάσουν το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στην Μαδρίτη.

Όλα αυτά (και) με αφορμή την πρόσφατη συμμετοχή τους στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας.

Επίσης, οι Ελλάδα και Γαλλία αναφέρθηκαν στην «Στρατηγική Πυξίδα» (Strategic Compass) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2022.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω έγιναν στον απόηχο της υποδοχής των έξι Rafale και της προμήθειας των φρεγατών Belh@rra, γεγονότα που η Τουρκία δεν είδε με καλό μάτι.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, οι δύο αρχηγοί υπέγραψαν το κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», σε εφαρμογή της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» που υπεγράφη μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο Χωρών.

Η υπογραφή του κειμένου αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και Επιτελείου Άμυνας αντίστοιχα.

Αν μη τι άλλο, διαφάνηκε ξανά η ισχυρή κοινή πρόθεση των χωρών ως προς την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεών τους στον ρόλο που διαδραματίζουν ως εγγυήτριες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε video

Exit mobile version