ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δώρο Χριστουγέννων: Πότε μπαίνει φέτος – Ποιοι το δικαιούνται

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων προς τους εργαζομένους.
Δώρο Χριστουγέννων: Πότε μπαίνει φέτος – Ποιοι το δικαιούνται

Η ώρα της καταβολής για το Δώρο Χριστουγέννων προς τους εργαζομένους πλησιάζει και οι εργοδότες θα πρέπει να προχωρήσουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπονται, όλοι οι μισθωτοί οι οποίοι απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου και ανεξάρτητα από το αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, θα πρέπει να λάβουν το δώρο. Επιπλέον, δικαιούχοι είναι και οι επιδοτούμενοι άνεργοι.

Αυτό θα πρέπει να συμβεί μέχρι και την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2022, όπου και θα πρέπει να βλέπουν το σχετικό ποσό οι εργαζόμενοι.

Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.

Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί, πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες, τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Δώρο Χριστουγέννων: Πως υπολογίζεται

Προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος του ποσού που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος, λαμβάνεται υπόψιν ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή μισθό. Η χρονική περίοδος κατά την οποία υπολογίζουμε το δώρο είναι η 1η Μαϊου μέχρι και  τις 31 Δεκεμβρίου.

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Υπολογίστε το ποσό που θα λάβετε στον σύνδεσμο: kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.

Η μη καταβολή του δώρου, αλλά και η περίπτωση να το ζητήσει ο εργοδότης πίσω αποτελεί ποινικό αδίκημα.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δώρο Χριστουγέννων: Πότε μπαίνει φέτος – Ποιοι το δικαιούνται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.