ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έγκλημα στα Τέμπη: Από τις πρώτες ώρες ξεκίνησε το «μπάζωμα» στοιχείων – Μόλις μια σελίδα Α4 η πρώτη αυτοψία, τελείωσε σε 2,5 ώρες!

Τέμπη: «Ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσατε» τα στελέχη της Πυροσβεστικής έγραψαν μια ελλιπέστατη και πρόχειρη έκθεση μιας σελίδας, για 57 νεκρούς!
Έγκλημα στα Τέμπη: Από τις πρώτες ώρες ξεκίνησε το «μπάζωμα» στοιχείων – Μόλις μια σελίδα Α4 η πρώτη αυτοψία, τελείωσε σε 2,5 ώρες!

Έγκλημα στα Τέμπη: Δεν σταματούν να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας απίστευτες αβλεψίες και «περίεργες» παραλείψεις από τους χειρισμούς των Αρχών, τα πρώτα 24ωρα μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Από δημοσίευμα του δημοσιογραφικού site «iEidiseis», προκύπτει ότι η πρώτη έκθεση αυτοψίας που συντάχθηκε από χαμηλόβαθμα (!) στελέχη της Πυροσβεστικής στον τόπο της τραγωδίας ήταν όλη κι όλη ΜΙΑ σελίδα! Δηλαδή οι παρατηρήσεις για ένα ολόκληρο μακελειό που αποτελούσε το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ελληνική ιστορία και αφορούσε τον θάνατο (τουλάχιστον) 57 ανθρώπων, δεν ξεπέρασε μια κόλλα Α4!

Είναι βέβαιο πως ακόμα και για ένα τροχαίο δυστύχημα στον δρόμο που θα αφορούσε 1-2 νεκρούς, περισσότερα θα έγραφαν οι υπεύθυνοι για την αυτοψία απ’ όσα έγραψαν για τα Τέμπη!

Η βιασύνη και η προχειρότητα των Αρχών φαίνεται ακόμα περισσότερο από τον ελάχιστο χρόνο που τους πήρε για να συντάξουν την έκθεση. Ξεκίνησαν την αυτοψία στη 1.55 τα ξημερώματα της 1ης Μαρτίου 2023 (λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση) και στις 4.25 (δυόμιση ώρες μετά) ολοκλήρωσαν την έρευνα κλείνοντας την έκθεση!

Δηλαδή σε μόλις 2μισι ώρες, η Πυροσβεστική «έκλεισε» μια επιτόπια έρευνα που τελικά κρατάει εδώ και ένα χρόνο, με όλο και νέα στοιχεία να προστίθενται! Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αρχική αυτοψία της Πυροσβεστικής έπαιζε τεράστιο ρόλο για τη μετέπειτα έρευνα, καθώς ήταν το πρώτο Σώμα που είδε άθικτο τον τόπο του εγκλήματος, έτσι ακριβώς όπως έμειναν στο πεδίο όλα τα στοιχεία και οι ενδείξεις της σύγκρουσης.

Μάλιστα το έγγραφο της Πυροσβεστικής κάνει μια εντελώς τυπική και ελλιπέστατη καταγραφή του πεδίου που δεν διαφωτίζει καμία πτυχή της υπόθεσης. Στην παράγραφο με τίτλο «εστία φωτιάς» αναφέρεται ότι δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί η αρχική εστία της φωτιάς καθώς το συμβάν «ήταν σε εξέλιξη και υπήρχε ταυτόχρονα συνεχόμενη διαδικασία ανάσυρσης νεκρών».

Για τα «αίτια φωτιάς», τα στελέχη της Πυροσβεστικής γράφουν μια απίστευτη γενικολογία που δεν θα έγραφε ούτε μαθητής Δημοτικού, συμπληρώνοντας στην έκθεση ότι: «τα αίτια της φωτιάς οφείλονται στην πρόσκρουση των δύο αμαξοστοιχιών». Είναι αυτονόητο ότι χωρίς τη σύγκρουση δεν θα είχαμε και πρόκληση πυρκαγιάς. Το θέμα είναι τι πυροδότησε τη φωτιά, από που ξέσπασε και προς τα που επεκτάθηκε, σύμφωνα με τα ίχνη της στο πεδίο! Γι’ αυτά όμως δεν αναφέρεται τίποτα!

Στις διαπιστώσεις αναφέρεται επίσης ότι: «Από τη φωτιά κάηκαν ολοσχερώς μία ηλεκτράμαξα η άμορφη μάζα πρόσκρουσης των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας, έλαια (ψύξης) πλαστικά και μονωτικά υλικά των βαγονιών από αυτά που μπορούσαμε να αντιληφθούμε μέχρι την ώρα της αποχώρησης μας, χωρίς περαιτέρω ενέργειες. Τα βαγόνια της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας δεν είχαν αναφλεγεί. Επίσης, διαπιστώσαμε ότι ήταν κομμένο το ηλεκτροφόρο καλώδιο της γραμμής».

Στην έκθεση δεν καταγράφεται αναλυτικά το τι είδαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, και δεν γίνεται ούτε καν καταμέτρηση των βαγονιών. Πρόκειται για μια αυτοψία που έγινε περισσότερο για «τα μάτια του κόσμου», παρά γι’ αυτά που είδαν τα μάτια των πυροσβεστών. Η όλη προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το συμβάν από την Πυροσβεστική, έρχεται να προστεθεί στη συνολική διαχείρισή του από τις Αρχές, όπου κάθε κίνηση μαρτυρά ένα οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης και παράλειψης στοιχείων.

«Δεν κατέγραψαν το συμβάν όπως θα έπρεπε»

Μιλώντας στο «iEdiseis», ο στρατηγός ε.α. της Πυροσβεστικής και ειδικός πραγματογνώμονας, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, κάνει λόγο για πρωτοφανή αυτοψία (που υπογράφεται από χαμηλόβαθμα στελέχη του Π.Σ.), η οποία προκάλεσε την απόφαση του Εισαγγελέα να ελεγχθούν πειθαρχικά οι υπεύθυνοι από την Πυροσβεστική:

«Γεννώνται πολλά ερωτήματα. Έκλεισαν άρον – άρον την αυτοψία από σκοπιμότητα; Γιατί έκατσαν δυόμιση ώρες και έφυγαν; Οι ενέργειές τους δεν είναι σύμφωνες με όλα όσα προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Δεν ασχολήθηκαν με τα αίτια της φωτιάς, δεν κατέγραψαν καν το συμβάν, όπως θα έπρεπε (αναφέροντας αναλυτικά τι έβλεπαν, όπως τον αριθμό των βαγονιών, τη σειρά τους κοκ). Είναι μεγάλη η ευθύνη της Πυροσβεστικής και του επικεφαλής που άφησε τους υπευθύνους για την αυτοψία να φύγουν κάνοντας έκθεση μιας σελίδας.

Δεν έπρεπε κάποιος να τους ελέγξει και να τους ρωτήσει γιατί έκλεισαν άρον άρον την αυτοψία που ανέλαβαν να κάνουν; Επίσης, το αμέσως επόμενο λάθος, αφού τελείωσε η αυτοψία της μίας σελίδας, ήταν η αποδέσμευση της σκηνής, δηλαδή του τόπου του δυστυχήματος. Ο Εισαγγελέας έχει ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των υπευθύνων για την αυτοψία. Το θέμα είναι ότι η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη, καθώς πλέον είναι αργά και είναι δύσκολο να βρεθούν τα αίτια της έκρηξης. Θυμίζουμε ότι 30 από τα θύματα απανθρακώθηκαν. Η αιτία της φωτιάς ήταν η πρόσκρουση των αμαξοστοιχιών, όπως αναφέρεται στην αυτοψία;», καταλήγει ο πραγματογνώμονας.

Τέμπη: «Ψεκάστε - σκουπίστε - τελειώσατε» τα στελέχη της Πυροσβεστικής έγραψαν μια ελλιπέστατη και πρόχειρη έκθεση μιας σελίδας, για 57 νεκρούς!

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έγκλημα στα Τέμπη: Από τις πρώτες ώρες ξεκίνησε το «μπάζωμα» στοιχείων – Μόλις μια σελίδα Α4 η πρώτη αυτοψία, τελείωσε σε 2,5 ώρες!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.