Υπερβολική αύξηση στην κατανάλωση ναρκωτικών «έδειξε» η ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας κατά την περίοδο του lockdown.

Υπερβολική αύξηση στην κατανάλωση ναρκωτικών «έδειξε» η ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας κατά την περίοδο του lockdown.

Πρωτοφανή ευρήματα από την ανάλυση των αστικών αποβλήτων του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας.

Μιλώντας στο DailyPharmaNews, ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, καθηγητής Νικόλαος Θωμαΐδης, τονίζει πως η ψυχολογική πίεση και ο εγκλεισμός είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η χρήση ναρκωτικών και αντικαταθλιπτικών ουσιών από τους Έλληνες!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Απίστευτο: Πούλησε το μετάλλιο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή για να αγοράσει κοκαΐνη

Συγκεκριμένα, μέσω της ανάλυσης των αστικών αποβλήτων, από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, που εκπονεί η ομάδα του από το 2010 διαρκώς έως σήμερα, διαπιστώθηκε υπέρμετρη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010, καθώς αγγίζει τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα, αλλά και αύξηση 650% στην αμφεταμίνη και 37% στη μεθαμφεταμίνη!

Χαρακτηριστικά, λέει ο κος Θωμαΐδης: «Ειδικότερα στις ναρκωτικές ουσίες παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση στην κατανάλωση κοκαΐνης, που αγγίζει τα 800 γραμμάρια ανά ημέρα, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2010 έως σήμερα. Όσον αφορά την αμφεταμίνη, η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατά 650%(!), σε σύγκριση με το 2019. Επίσης αυξημένη κατά 37% είναι και η κατανάλωση της μεθαμφεταμίνης».

Σε ό,τι αφορά αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα, ο καθηγητής χαρακτηρίζει αναμενόμενη την αύξηση της κατανάλωσής τους, διότι αποτέλεσαν τα κύρια μέσα αντιμετώπισης της πανδημίας.