ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα: Πάνω από μισό μισθό δίνουν οι Έλληνες για ενοικίαση – Τα ενοίκια εκτινάσσονται και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι

Εφιαλτική η κατάσταση με τα ενοίκια, ειδικά στα αστικά κέντρα - Χιλιάδες νοικοκυριά «ματώνουν» οικονομικά για να εξασφαλίσουν τη στέγη τους
Έρευνα: Πάνω από μισό μισθό δίνουν οι Έλληνες για ενοικίαση – Τα ενοίκια εκτινάσσονται και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι

Ενοίκια: Ολοένα και πιο εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα της κατοικίας στη χώρα μας, αφού η «ψαλίδα» μεταξύ του εισοδήματος και του κόστους στέγασης συνεχίζει να μεγαλώνει και η κυβέρνηση δεν διατίθεται να κάνει κανένα ουσιαστικό βήμα για να βελτιώσει την κατάσταση.

Με τα τωρινά δεδομένα, εάν κάποιος ψάχνει σπίτι για να νοικιάσει, ουσιαστικά έχει δύο επιλογές. Είτε να πληρώσει σχεδόν όλο τον μισθό του για ένα αξιοπρεπές και απλό σπίτι ή να δώσει παραπάνω από το μισό του μισθό για να ζήσει σε ένα σπίτι – «τρύπα», με χαρακτηριστικά γκαρσονιέρας, που συνήθως θα είναι σε κάποια παλιά πολυκατοικία μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς.

Τα ενοίκια των ακινήτων αυξάνονται πολύ ταχύτερα από τις αυξήσεις των μισθών που με το «σταγονόμετρο» εγκρίνει η κυβέρνηση. Και επιπλέον τις όποιες αυξήσεις γίνονται σε μισθούς, τις «ροκανίζει» συνεχώς η τρομακτική ακρίβεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Η πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή κατοικία έχει μετατραπεί σε εφιάλτη, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων έχουν «ξεφύγει» και τα νοικοκυριά μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων ζουν σε συνθήκες αφόρητης οικονομικής πίεσης και επισφάλειας.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται απόλυτα και από σχετική έρευνα της βρετανικής εταιρείας Online Mortage Advisor, όπου διαπιστώνεται ότι ένας μέσος εργαζόμενος που δεν έχει δικό του σπίτι στην Αθήνα χρειάζεται σήμερα να δαπανήσει το 55,9% του εισοδήματός του για την πληρωμή του ενοικίου, από 42,4% το 2018.

Ακόμα και αυτό το τόσο τρομακτικό ποσοστό μπορούμε να πούμε ότι είναι «κολακευτικό» μπροστά στην πραγματικότητα και την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες στο θέμα της στέγασης. Η έρευνα της βρετανικής εταιρείας εξετάζει την αναλογία μισθού – ενοικίου, λαμβάνοντας υπόψιν τον μέσο μισθό στην Ελλάδα. Αν όμως εξετάσουμε ότι περίπου το 20% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εισπράττουν κάτω από 600 ευρώ καθαρά το μήνα, τότε συμπεραίνουμε ότι για ένα τεράστιο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, ένας μισθός ισοδυναμεί με ένα νοίκι. Αν βέβαια μιλάμε για πολυπρόσωπο νοικοκυριό, τότε σίγουρα χρειάζεται και μέρος ενός δεύτερου μισθού.

Η Αθήνα παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς στην πρωτεύουσα τα ενοίκια έχουν αυξηθεί περισσότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που παρουσιάζει η «Καθημερινή», τη δεύτερη χειρότερη εικόνα παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, όπου για να νοικιάσει κάποιος ένα σπίτι χρειάζεται να αποδίδει το 53,55% του (μέσου) μισθού, ενώ στην Πάτρα απαιτείται το 46,36% και στο Ηράκλειο το 45%.

Καταλαβαίνει κανείς ότι όταν το ενοίκιο κοστίζει το ήμισυ της μηνιαίας αμοιβής σου (στην καλύτερη περίπτωση) και σε αυτό το ποσό προστίθενται και οι ανελαστικές δαπάνες των λογαριασμών, τότε σου μένουν ελάχιστες επιλογές για τις υπόλοιπες δαπάνες διαβίωσης. Και έτσι, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά περιορίζουν τη θέρμανση, «κόβουν» τα ψώνια για ρουχισμό κλπ, αγοράζουν τρόφιμα κακής ποιότητας και αναγκάζονται να παραλείπουν ακόμα και γεύματα. Αυτή είναι η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας, που σήμερα έχει φτάσει να δίνει από τον μισό μέχρι ολόκληρο τον μισθό, μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει το «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι του…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έρευνα: Πάνω από μισό μισθό δίνουν οι Έλληνες για ενοικίαση – Τα ενοίκια εκτινάσσονται και οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.