ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξοικονομώ: Η σημαντική αλλαγή της τελευταίας στιγμής που αφορά πολλούς

Ξεκινάει το νέο «Εξοικονομώ» - Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις.
Εξοικονομώ: Η σημαντική αλλαγή της τελευταίας στιγμής που αφορά πολλούς

Με μια σημαντική αλλαγή αναμένεται αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ», τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το eleftherostypos.gr, η κυβέρνηση αποφάσισε την άρση του ανώτατου εισοδηματικού κριτηρίου για την ένταξη στο πρόγραμμά , προκειμένου να αιτηθούν ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους ολοένα και περισσότεροι πολίτες, άσχετα από την οικονομική τους κατάσταση.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρξει ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν τις τελευταίες πινελιές, μεταξύ αυτών το… πράσινο φως συμμετοχής όσων κατοικιών αποκτήθηκαν το 2021 – κάτι που μέχρι πρότινος δεν προβλεπόταν.

Εξοικονομώ – Δικαίωμα συμμετοχής

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία.

Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα / επικαρπία / ψιλή κυριότητα) του αιτούντος θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2020) όπως και κατά την υποβολή της αίτησης.

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων (συγκυρίων) σε επιλέξιμη κατοικία:

▪ Αν η κύρια χρήση τής υπό αίτηση κατοικίας γίνεται από έναν εκ των συγκυρίων, δικαίωμα συμμετοχής έχει μόνον ο συγκύριος που την ιδιοκατοικεί.

▪ Αν η κύρια χρήση τής υπό αίτηση κατοικίας γίνεται από έτερο πρόσωπο μη συγκύριο, δικαίωμα συμμετοχής έχει οποιοσδήποτε με εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας / επικαρπίας (όχι ψιλή κυριότητα), με τη συναίνεση των υπολοίπων.

▪ Δεν γίνεται δεκτή αίτηση ενεργειακής αναβάθμισης σε κατοικία της οποίας το εμπράγματο δικαίωμα αποκτήθηκε μετά τις 31/12/2020 (πρόσφατη απόκτηση ακινήτου). Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως αυτό το κριτήριο να αλλάξει.

▪ Στις περιπτώσεις που, σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς, η κατοικία ενοικιάζεται ή παραχωρείται δωρεάν ή είναι κενή, δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχει μόνον ο πλήρης κύριος ή ο επικαρπωτής.

▪ Δεν είναι επιλέξιμες κατοικίες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κατοικίες που επιδοτούνται

Στα πλαίσια του προγράμματος υπάρχουν δύο διακριτοί τύποι αιτήσεων:

▪ Αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας.

▪ Αίτηση πολυκατοικίας (συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων των διαμερισμάτων ως μέρους αίτησης σε πολυκατοικία).

▪ Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

▪ Μια κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

▪ Υφίσταται νόμιμα.

▪ Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

▪ Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Εξοικονομώ: Η σημαντική αλλαγή της τελευταίας στιγμής που αφορά πολλούς», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.