ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυβέρνηση: Ψίχουλα για να ζεσταθεί ο κόσμος – Επίδομα θέρμανσης μόνο στο ρεύμα, μόνο σε ευάλωτους, και από 15 ευρώ το μήνα!

Το επίδομα αφορά μόνο τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και ξεκινά από τα 45 ευρώ - Στον «αέρα» όσοι χρησιμοποιούν άλλους τρόπους θέρμανσης
Κυβέρνηση: Ψίχουλα για να ζεσταθεί ο κόσμος – Επίδομα θέρμανσης μόνο στο ρεύμα, μόνο σε ευάλωτους, και από 15 ευρώ το μήνα!

Σε κοροϊδία μεγατόνων εξελίσσεται το φετινό επίδομα θέρμανσης, αφού βρισκόμαστε ήδη στο Νοέμβριο και προς το παρόν έχουν αναγγελθεί επιδοτήσεις μόνο για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν. Το τεράστιο ποσοστό νοικοκυριών που χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, πέλετ ή οτιδήποτε άλλο, βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα» και καλούνται να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια ροκανίζει ανελέητα τα εισοδήματά τους.

Ήδη έπεσε ένα εκκωφαντικό «άκυρο» για την κρατική επιδότηση στην αντλία, με την κυβέρνηση να αφήνει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στα κρύα του λουτρού, αφού έλαβε την απόφαση αυτή διότι όπως υποστηρίζει «οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι -στην έναρξη της χειμερινής περιόδου-, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, διαμορφώνονταν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις επικρατούσες εκτιμήσεις για την τιμή εκκίνησης του καυσίμου τον προσεχή Οκτώβριο, αν και η εν λόγω αγορά έχει πάντοτε τις δικές της αβεβαιότητες».

Η κυβέρνηση βέβαια λησμονεί ότι την ίδια περίοδο πέρυσι, οι τιμές ήταν χαμηλότερες κατά 5-6 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, μετά την απευθείας επιδότηση στην αντλία.

Αλλά και όσον αφορά το περιβόητο επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα, αποδεικνύεται άνθρακας ο θησαυρός, αφού πρόκειται για ψίχουλα που για πολλούς πολίτες δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε το 1/10 ενός λογαριασμού ρεύματος! Συγκεκριμένα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τα περιβόητα «στοχευμένα μέτρα» για τη μείωση του ενεργειακού κόστους που είχαν πολυδιαφημιστεί από την κυβέρνηση ως… ενίσχυση των ευάλωτων.

Τελικά αυτή η ενίσχυση ξεκινά από… 15 ευρώ τον μήνα και αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Δηλαδή συνολικά στο τρίμηνο ξεκινά από τα 45 ευρώ για άγαμους που έχουν έως 16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, και φτάνει έως τα 480 ευρώ για οικογένειες με τρία παιδιά που έχουν εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης αλλά δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο (π.χ. πετρέλαιο). Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από τον Ιανουάριο και το ποσό θα το δουν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Καταλαβαίνει κανείς ότι ειδικά τα μονοπρόσωπα και ολιγομελή νοικοκυριά, με αυτό το επίδομα δεν μπορούν να καλύψουν σχεδόν τίποτα από τα ανελαστικά έξοδα της θέρμανσης. Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι περισσότερο επικοινωνιακά – παρά ουσιαστικά, και αφήνουν εκτός βοήθειας ένα γιγαντιαίο κομμάτι των νοικοκυριών που ήδη αναγκάζονται να ψαλιδίσουν τις δαπάνες για θέρμανση ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να βγάζουν όπως – όπως το μήνα για να προμηθεύονται τα απαραίτητα τρόφιμα.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κυβέρνηση: Ψίχουλα για να ζεσταθεί ο κόσμος – Επίδομα θέρμανσης μόνο στο ρεύμα, μόνο σε ευάλωτους, και από 15 ευρώ το μήνα!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.