ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός – Εμβόλια: Ποιες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Ο κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει στην Ελλάδα. Με την μελέτη της Com-COV στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να επισημαίνει πως όταν κάποιος έχει κάνει δύο δόσεις από το Astrazenca, μία τρίτη από της Pfizer μπορεί να έχει λίγο πιο έντονες παρενέργειες.
Κορονοϊός – Εμβόλια: Ποιες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

O κορονοϊός συνεχίζει να καλπάζει και στην Ελλάδα με τα εμβόλια για την τρίτη δόση να είναι ήδη διαθέσιμα για τον ενήλικο πληθυσμό. Με το ερώτημα να είναι αν προκαλούν παρενέργειες.

Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι ήπιες και βραχυχρόνιες, ανεξάρτητα με ποιο εμβόλιο έχει κάνει ο καθένας. Με την τρίτη δόση μάλλον να γίνεται με την Pfizer.

Για το όλο θέμα, είναι σε εξέλιξη η μελέτη της Com-COV, από το πανεπιστήμιο στην Οξφόρδη. Σ’ αυτήν πήραν μέρος στην Αγγλία 830 εθελοντές που είναι πάνω από 50 ετών.

Όλοι αυτοί έκαναν δύο δόσεις από το εμβόλιο της Astrazeneca ή της Pfizer. Είτε δύο δόσεις, μία από το καθένα. Στην συνέχεια ρωτήθηκαν και το 78% αισθανόταν κούραση όταν έκαναν το εμβόλιο από την Αstrazeneca την μία φορά και την άλλη από την Pfizer.

Αντίθετα το ποσοστό αυτό μειωνόταν σε 53% όταν έκαναν τις δύο δόσεις μόνο με την Pfizer. To ίδιο συνέβαινε και με τους πονοκεφάλους που τους ανέφερε ένα ποσοστό 65% όταν έκανε δύο διαφορετικές δόσεις, σε σχέση με το 42% που έκανε και τις δύο φορές το ίδιο.

Επίσης στην περίπτωση των δύο διαφορετικών εμβολίων, τα άτομα ανέφεραν άλλες παρενέργειες όπως πόνο στις αρθρώσεις, πυρετό και μυαλγίες, που ήταν ήπιες και διαρκούσαν το πολύ 48 ώρες.

Έτσι το συμπέρασμα που έβγαλαν ήταν πως το εμβόλιο της Pfizer μετά από χορήγηση του αντίστοιχου της Astrazeneca στις δύο πρώτες δόσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς πιο έντονες παρενέργειες στην τρίτη δόση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κορονοϊός – Εμβόλια: Ποιες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.