ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Kορονοϊός: Να ξεχάσουμε την ανοσία της αγέλης – Πιθανή η τέταρτη δόση σε όλους

Προ των πυλών βρίσκεται η 4η δόση για χορήγησή της στον γενικότερο πληθυσμό από το Φθινόπωρο.
Kορονοϊός: Να ξεχάσουμε την ανοσία της αγέλης – Πιθανή η τέταρτη δόση σε όλους

Kορονοϊός: Είναι ένα σενάριο το οποίο κυκλοφορεί όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Οι εμβολιασμοί κατά του Covid-19 είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν το Φθινόπωρο με τη χορήγηση 4ης δόσης στο γενικό πληθυσμό.

O ιός όλα δείχνουν πως δε θα μας εγκαταλείψει μόνιμα, τουλάχιστον σύντομα. Το θέμα τώρα βρίσκεται στο ποια μορφή θα έχει και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε εμείς με τη λύση ενός «παλαιωμένου» εμβολίου σε πολλές δόσεις να μη πείθει. Το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή ίσως είναι ο εμβολιασμός κάθε χρόνο κατά του Κορονοϊού όπως γίνεται με τη γρίπη.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μίλησε στο ΣΚΑΪ και έδωσε τις δικές του προβλέψεις και εκτιμήσεις αναφορικά με τη πορεία της πανδημίας αλλά και των εμβολιασμών.

Η εκτίμηση του κ. Τζανάκη είναι πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί αν θα χορηγηθεί 4η δόση από το Φθινόπωρο στο γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σίγουρα μία σκέψη η οποία είναι πιθανό να συμβεί σε μέρος του πληθυσμού ή σε όλο το πληθυσμό.

Όπως ανέφερε οι καινούργιες μεταλλάξεις ξεφεύγουν σε σημαντικό βαθμό ως προς τη μόλυνση από τα εμβόλια ιδιαίτερα με την όμικρον δύο την οποία κολλάνε ακόμη και άτομα που μόλις είχαν κολλήσει την όμικρον.

Οι προβλέψεις για τις επόμενες 2 εβδομάδες δεν είναι καλές καθώς τα κρούσματα δε θα πέσουν και θα κινηθούν στα 20.000 την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά το τείχος ανοσίας και την «ανοσία αγέλης» για την οποία έχουμε τόσα ακούσει τα τελευταία δύο χρόνια, ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο για να εξαλειφθεί ο Kορονοϊός.

«Το τείχος ανοσίας, υπό την έννοια του να μην μολύνεται κάποιος είναι κάτι το οποίο ήταν εξ αρχής λάθος. Ο ιός αλλάζει συνεχώς και δημιουργεί νέα στελέχη που καταφέρνουν και μολύνουν όχι μόνο αυτούς που εμβολιάζονται αλλά και αυτούς που έχουν νοσήσει πρόσφατα με άλλο στέλεχος.

Η ανοσία της αγέλης, που λέγαμε παλιά, θα πρέπει να ξεχαστεί και πρέπει να αρκεστούμε στην προστασία από βαριά νόσο που προσφέρουν τα εμβόλια.», ήταν οι δηλώσεις του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Kορονοϊός: Να ξεχάσουμε την ανοσία της αγέλης – Πιθανή η τέταρτη δόση σε όλους», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.