ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώστας Βαξεβάνης: Κάνουν τα πάντα για θάψουν το σκάνδαλο Novartis – Ο ρόλος της ανακρίτριας

Απίστευτο! Ξημερώματα έκλεισε την υπόθεση Novartis η ανακρίτρια - Τι αναφέρει ο Κώστας Βαξεβάνης.
Κώστας Βαξεβάνης: Κάνουν τα πάντα για θάψουν το σκάνδαλο Novartis – Ο ρόλος της ανακρίτριας

Κώστας Βαξεβάνης: Μέσα από το Sportime είχατε διαβάσει για τις πιέσεις της ανακρίτριας να τελειώσει την απολογία του σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis.

Αυτή τη φορά, όπως αναφέρει ο γνωστός δημοσιογράφος η ανακρίτρια προχώρησε στο κλείσιμο της υπόθεσης χωρίς να προβεί σε σημαντικές ανακριτικές πράξεις για τη διακρίβωση της αλήθειας.

Από το ξεκίνημα της απολογίας του, οι συνήγοροι  Γιάννης Μαντζουράνης και Βασίλης Καπερνάρος, έχουν καταθέσει πολλά αιτήματα για να γίνουν κατά την Ανάκριση πράξεις, που προβλέπονται από το νόμο.

Όταν μάλιστα αποκάλυψε με στοιχεία στην απολογία του (μηνύματα και συνομιλίες) πως ο Νίκος Μανιαδάκης υπήρξε πηγή του Documento ως προστατευόμενος μάρτυρας ο οποίος όπως έλεγε, είχε απειληθεί από το Στουρνάρα για να αλλάξει τις καταθέσεις του, ζήτησε να εξεταστεί ο Μανιαδάκης κατ αντιπαράσταση μαζί του.

Αντί της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης που θα αποκάλυπτε την αλήθεια (αυτό δεν είναι το ζητούμενο για τη Δικαιοσύνη;) η κυρία Αλεβιζοπούλου, κάλεσε το Μανιαδάκη σε μια βελούδινη κατάθεση. Ήταν μια κατάθεση φιλικής συζήτησης , η οποία έγινε επειδή βοούσε το σύμπαν μετά τις αποκαλύψεις μου. Για να πει δηλαδή η Ανακρίτρια πως κάλεσε το Μανιαδάκη.

Σε αυτή την εξέταση Μανιαδάκη, η Ανακρίτρια δεν τον ρωτά για όσα μου είπε και κατέγραψα για τους εκβιασμούς Στουρνάρα. Δεν του παραθέτει όσα κατέθεσα ότι είπε στη μαγνητοφωνημένη συζήτηση μαζί μου για να απαντήσει. Τον ακούει απλώς να λέει «στις συζητήσεις με το Βαξεβάνη του έλεγα διάφορες υπερβολές για να είμαι αρεστός» αλλά δεν τον ρωτάει ποιες ήταν οι υπερβολές και ποια η αλήθεια;

Τον ακούει να ομολογεί πως «ο Βαξεβάνης προσπαθούσε να μου αποσπάσει πληροφορίες για τη Novartis» και δεν τον ρωτάει «μα εσείς κύριε λέγατε πως επιχειρούσε να χειραγωγήσει και τώρα ομολογείται πως αναζητούσε πληροφορίες ως δημοσιογράφος και εσείς του δίνατε»; Δεν του διάβασε ούτε ένα από τα μηνύματα που κατέθεσα, τα οποία αποδεικνύουν πως μου έδινε πληροφορίες. Δεν τον ρώτησε για το «μισό» μήνυμα που κατέθεσε για να παραπλανήσει την ανάκριση.

Ο Μανιαδάκης καταθέτει πάνω από εννέα ώρες, αλλά καταγράφονται μόλις 14 σελίδες κατάθεσης. Το κυριότερο, ο Μανιαδάκης παραδέχεται στην εξέτασή του ότι υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI και κατέθεσε για τη Novartis στις Αμερικανικές Αρχές, αλλά δεν τον ρωτάει τίποτα γι αυτό, ούτε θεωρεί πως υπάρχει αντίφαση στο να μιλάει στην Ελλάδα για σκευωρία και στις ΗΠΑ για σκάνδαλο.

Μετά την κατάθεση Μανιαδάκη και αφού έλαβα γνώση του περιεχομένου της, ζήτησα και πάλι να γίνει κατά αντιπαράσταση εξέταση μαζί του, για να αναγκαστεί να απαντήσει στα πραγματικά ερωτήματα. Η Ανακρίτρια ΔΕΝ απάντησε στο αίτημα.

Εδώ και μια εβδομάδα, έχουμε πληροφορηθεί πως η κυρία Αλεβιζοπούλου θα έστελνε τυπικές κλήσεις στους κατηγορούμενους για να κλείσει η Ανάκριση. Χρησιμοποίησε έναν άθλιο νομικισμό για να ξεφύγει από τις ευθύνες της. Σε κάθε αίτημα που κάναμε κατά την Ανάκριση, ούτε το απέρριπτε, ούτε το δεχόταν, αλλά απαντούσε πως επιφυλάσσεται να απαντήσει. Ο σκοπός ήταν να κλείσει την Ανάκριση χωρίς να αναγκαστεί να κάνει ανακριτικές πράξεις που αποκάλυπταν το στημένο κατηγορητήριο.

Αν απαντούσε στα αιτήματα όπως όφειλε, τότε αν οι απαντήσεις ήταν αρνητικές, μπορούσαμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο, το οποίο είχε δικαίωμα να την αναγκάσει να κάνει δεκτό το αίτημα. Για να μην συμβεί αυτό, η κυρία Ανακρίτρια «επιφυλλασσόταν». Μαζί με το κλείσιμο της Ανάκρισης, απορρίπτει και τα αιτήματά μου, γνωρίζοντας πως η προσφυγή στο Συμβούλιο πλέον είναι άνευ αντικειμένου.

Υπάρχει μία ακόμη λεπτομέρεια στις μεθοδεύεις της Ανακρίτριας που αποκαλύφθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Όταν κατέθεσα στην Ανάκριση τις συνομιλίες μου με το Μανιαδάκη από τις οποίες αποδεικνύεται ότι τον εκβίαζε (όπως έλεγε) ο Στουρνάρας σε συνεννόηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά, δημοσιεύτηκαν κάποια «ρεπορτάζ» τα οποία υποστήριζαν πως η υπόθεση του εκβιασμού του Μανιαδάκη από τον Στουρνάρα είχε εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη και είχε αρχειοθετηθεί.

Πράγματι, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, είχαν καταθέσει πως ο Μανιαδάκης όταν ήταν προστατευόμενος μάρτυρας , τους είχε αποκαλύψει πως τον εκβίαζε ο Στουρνάρας, αλλά δε μπορούσε να το καταθέσει επίσημα γιατί έτσι θα αποκαλύπτονταν η ταυτότητά του. Η υπόθεση εξετάστηκε από την Εισαγγελία Πειραιά και αρχειοθετήθηκε, χωρίς βέβαια τα στοιχεία που αποκάλυψα, αφού προηγήθηκε.

Επειδή υπήρχαν τα στοιχεία των συνομιλιών μου με το Μανιαδάκη ο οποίος έκανε παραδοχή εκβιασμού, με αίτημά μου στην Ανακρίτρια ζήτησα να κάνει η ίδια αίτημα για να ενταχθεί η συγκεκριμένη διάταξη αρχειοθέτησης στη δικογραφία. Μέχρι χθες, δεν μας είχε γνωστοποιήσει αν προχώρησε στο αίτημα να πάρει τη διάταξη. Στις 17:30 το απόγευμα το site newsbreake.gr αποκάλυψε πως σε αυτή τη διάταξη αρχειοθέτησης υπάρχει η παραδοχή πως ο Μανιαδάκης εκβιάστηκε από τον Στουρνάρα, αλλά η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί το αδίκημα είναι κατ έγκληση. Δηλαδή η διάταξη έκανε παραδοχή εκβιασμού, πράγμα που δεν είν αι ευχάριστο για αυτούς που έστησαν τις διώξεις σήμερα.

Το κλείσιμο της δικογραφίας, ρίχνει πέπλο σε αυτή τη σημαντική πλευρά, που αποκαλύπτει όχι τη σκευωρία Novartis, αλλά στο σκάνδαλο και τη συνωμοσία της κάλυψής του.

Είναι αναμφίβολα σημειολογικό ότι η Ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου, έστειλε κλήση πέρατος της Ανάκρισης, πρωί πρωί σήμερα. Έδειξε τη σπουδή τους να δημιουργήσει τετελεσμένα και φυσικά να συμβαδίζει με το πνεύμα των Στρατοδικείων που (και) με τη συμβολή της, αναβιώνει στη Δικαιοσύνη. Τα Στρατοδικεία πάντα τελείωναν τις εκκρεμότητες με τις εκτελέσεις, ξημερώματα.

Η κυρία Αλεβιζοπούλου συνειδητά παίρνει μέρος σε μια προσπάθεια εξόντωσής μου, ως προέκταση μιας πολιτικής μεθόδευσης που δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς αυτήν. Λέω συνειδητά, γιατί συνέταξε ένα κατηγορητήριο με ψεύδη και κατασκευές. Έγραψε σε νομικό κείμενο δίωξης, ψέματα, πως προστατευόμενη μάρτυρας είχε πει σε κατάθεσή της πράγματα που δεν είπε, και πως συνάδελφός της, η Ανακρίτρια Ζαμανίκα, είχε κάνει «εντελώς αβάσιμη» αναφορά, την οποία όμως ουδέποτε είχε δει.

Αν η κυρία Αλεβιζοπούλου είχε υποπέσει σε λάθος κάνοντας επιπόλαιο χειρισμό, θα μπορούσε να ανασκευάσει. Κατά τη διάρκεια της απολογίας μου, παρέθεσα όλα τα στοιχεία της αλήθειας και την έφερα σε αδιέξοδο. Αντί να αναθεωρήσει, με νομικισμούς, και κουτοπονηριές «περάτωσης της ανάκρισης», υπερασπίστηκε και απέδειξε ταυτόχρονα, τον μηχανισμό που λειτουργεί με πολιτικό κέντρο και τις δικές της υποχρεώσεις. Άλλωστε ο ίδιος ο Μητσοτάκης με αποκάλεσε συμμορίτη και εγκληματία στη Βουλή, αμέσως μόλις το κατηγορητήριο της κυρίας Αλεβιζοπούλου άρχισε να αμφισβητείται. Δήλωσε έτσι τη συμπαράστασή του. Η κυρία Αλεβιζοπούλου και όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη συνωμοσία, δεν θα είναι υπόλογοι μόνο απέναντι στην Ιστορία. Το υπόσχομαι.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κώστας Βαξεβάνης: Κάνουν τα πάντα για θάψουν το σκάνδαλο Novartis – Ο ρόλος της ανακρίτριας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.