ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λαθρεμπόριο Ρωσικού πετρελαίου στον Λακωνικό κόλπο από «αόρατα» τάνκερ

Βόμβα με λαθρεμπόριο Ρωσικού πετρελαίου στον Λακωνικό κόλπο;
Λαθρεμπόριο Ρωσικού πετρελαίου στον Λακωνικό κόλπο από «αόρατα» τάνκερ

Το πετρέλαιο (συγκεκριμένα η πώλησή του από τη Ρωσία) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στην παγκόσμια ατζέντα, με το λαθρεμπόριο να έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα αναφέρει το Πρώτο θέμα της Κυριακής και ο δημοσιογράφος Μηνάς Τσαμόπουλος, ρεπορτάζ της Bloomberg αναφέρει περίεργη κίνηση στον Λακωνικό κόλπο από «αόρατα» τάνκερ.

Πιο συγκεκριμένα, ο νοτιότερος κόλπος της Πελοποννήσου, της ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης αποτελεί σημείο αναφοράς και φαίνεται πως εκεί έχουν καταγραφεί μεταφορές καυσίμων από πλοίο σε πλοίο που έχουν κλειστά συστήματα αναγνώρισης.

Μάλιστα, υπολογίζει πως 23 εκατ. βαρέλια έχουν περάσει κάτω από τα ραντάρ ενώ οι Δυτικοί σιωπηρά επιτρέπουν την εξαγωγή ρωσικού αργού με πλαφόν 60 δολάρια το βαρέλι.

Λαθρεμπόριο Ρωσικού πετρελαίου στον Λακωνικό κόλπο από «αόρατα» τάνκερ

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν και οι κάτοικοι, 310 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, έχει γίνει πλέον συνήθεια το θέαμα δύο δεξαμενόπλοιων σταθμευμένων ενώ περιμένουν άλλα 12!

Τα εν λόγω δεξαμενόπλοια είναι κοινό μυστικό πως αποτελούν κομμάτι ενός αόρατου στόλου που μεταφορτώνουν ρωσικής προέλευσης πετρέλαιο παρακάμπτοντας τις όποιες κυρώσεις.

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι λιμενικές αρχές δεν έχουν κανένα δικαίωμα ελέγχου των δραστηριοτήτων στον Λακωνικό κόλπο!

Θυμίζουμε πως οι ελληνικές εταιρείες αρνήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

Πηγές του Reuters «υποστηρίζουν ότι αυτές οι εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν στόλο με περισσότερα από 100 τάνκερ με συνολική ικανότητα μεταφοράς 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023».

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Λαθρεμπόριο Ρωσικού πετρελαίου στον Λακωνικό κόλπο από «αόρατα» τάνκερ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.