×

Τελευταία Νέα

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

Live Games•LIVE

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Μαγειρίτσα: Γιατί την τρώμε το βράδυ της Ανάστασης;


Sportime Team

Μαγειρίτσα: Γιατί την τρώμε το βράδυ της Ανάστασης;


Μαγειρίτσα: Το έδεσμα που απολαμβάνουν σχεδόν όλοι στο οικογενειακό τραπέζι το βράδυ της Ανάστασης.

Για τους περισσότερους είναι το πρώτο πιάτο που περιέχει κρέας, μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Η Παρασκευή του περιλαμβάνει λαχανικά, άνηθο, εντόσθια του αρνιού (συκωταριά) και ρύζι.Γιατί όμως  τρώμε τη μαγειρίτσα τη συγκεκριμένη ημέρα (και νύχτα);

Οτιδήποτε έχει επικρατήσει σαν παράδοση, πέρα από γευστικό ή εθιμοτυπικό χαρακτήρα, έχει πάντα και έναν καλά μελετημένο σκοπό. Η μαγειρίτσα προετοιμάζει το έδαφος. Είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη 40ήμερη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Μία «γέφυρα» ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και την επιστροφή στην κρεοφαγία, πριν έρθει το αρνάκι, το κατσίκι και ό,τι άλλο τρώει κάποιος ανήμερα του Πάσχα.

Διαβάστε για την πρώτη Ανάσταση

Γι’ αυτό και επιλέχθηκε να τρώγεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και καθιερώθηκε ως έθιμο.

Όσο για τη συνταγή; Η μαγειρίτσα είναι η σούπα που περιλαμβάνει τα εντόσθια και τη συκωταριά (παράδοση ότι δεν πρέπει να μείνει τίποτα από το αρνί του Πάσχα),φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι (όχι πάντα), μαρούλι, αυγά, άνηθο, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Τα συκώτια και τα εντόσθια περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες χοληστερόλης και λίπους. Σημαντικό είναι από την προηγούμενη μέρα να έχουν μπει στο νερό με ξύδι και λεμόνι μέχρι να ασπρίσουν. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών ή ενός μόνο κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει την ποσότητα της χοληστερόλης!

Εδώ μπορείτε να δείτε μία συνταγη και την εκτέλεσή της.