ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαύρη γη για τους «επενδυτές»: Αιολικό πάρκο έχει σχεδιαστεί στην περιοχή που κάηκαν τα Πιέρια Όρη!

Η γνωστή εταιρεία ΤΕΡΝΑ είχε πάρει άδεια για Αιολικό Πάρκο στα Πιέρια Όρη – Αναγκάστηκε να την αποσύρει μετά από αντιδράσεις
Μαύρη γη για τους «επενδυτές»: Αιολικό πάρκο έχει σχεδιαστεί στην περιοχή που κάηκαν τα Πιέρια Όρη!

Η πυρκαγιά που έκαιγε για πέντε μέρες τα Πιέρια όρη μπορεί να οριοθετήθηκε τελικά (καίγοντας περίπου 2500 στρέμματα), αλλά στην Ελλάδα μαίνεται μια άλλη «φωτιά» που καταστρέφει συστηματικά τον δασικό μας πλούτο. Είναι τα διεφθαρμένα σχέδια των «επενδυτών» πράσινης ενέργειας και οι εμπρησμοί που «όλως τυχαίως» βολεύουν την επίτευξή τους.

Τα τελευταία χρόνια είδαμε να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία στον Έβρο, αλλά και στα Γεράνεια Όρη, και στην Εύβοια και αλλού. Μεγάλες πυρκαγιές που προκύπτουν από το «πουθενά», καταστρέφουν βουνοκορφές και κατόπιν αποκαλύπτεται ότι – «όλως τυχαίως πάντα – , για τις ίδιες περιοχές έχουν κατατεθεί μελέτες για κατασκευή αιολικών πάρκων.

Το ίδιο έγινε τώρα και για τα Πιέρια όρη. Η γνωστή εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. είχε λάβει άδεια για να κατασκευάσει αιολικό πάρκο ανάμεσα σε Βελβεντό και Κατερίνη. Και μάλιστα σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Natura, όπως ακριβώς είχε γίνει και στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι είχε προκληθεί σάλος με αυτή την είδηση, όταν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχε καταγγήλει ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης έδωσε άδεια για αιολικά εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή Natura (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου», εντός των κρίσιμων βιότοπων αρπακτικών, όπως ο μαυρόγυπας.

Λόγω του ντόρου που είχε δημιουργηθεί, η κυβέρνηση είχε αναστείλει τις επενδυτικές δραστηριότητες για έναν χρόνο, προφανώς για να ξεχαστεί το θέμα και οι «επενδυτές» να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο τους την κατάλληλη στιγμή.

Και για τα Πιέρια όρη, με γενικές συνελεύσεις και διαμαρτυρίες κάθε είδους οι ντόπιοι εκδήλωναν συνεχώς την αντίθεσή τους για την καταστροφή του δασικού οικοσυστήματος σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Natura. Πέρα από αυτές τις κινητοποιήσεις, και η διεύθυνση δασών Πιερίας είχε εκδώσει δική της αρνητική γνωμοδότηση. Η ΤΕΡΝΑ απέσυρε τη μελέτη πέρυσι, αλλά μια πολύ «περίεργη» πυρκαγιά είδαμε ότι ξέσπασε φέτος.

Το μοτίβο του οικολογικού εγκλήματος φαίνεται να παραμένει ίδιο:

Πρώτα ξεσπούν αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την πρόθεση των εταιρειών να λεηλατήσουν ένα οικοσύστημα τοποθετώντας ανεμογεννήτριες. Έπειτα το έργο πηγαίνει πίσω για λίγο καιρό για τα μάτια του κόσμου, και κάποια στιγμή ξεσπούν φωτιές κοντά στα σημεία «ενδιαφέροντος». Έπειτα έχουμε νέες αντιδράσεις του κόσμου, αφού αποκαλύπτεται εκ νέου ότι τα οικόπεδα της – καμένης πλέον –  γης, βολεύουν τις μελέτες των εταιρειών. Το έργο μπλοκάρεται και πάλι για τα μάτια του κόσμου και μετά συνεχίζεται κανονικά αν δεν το σταματήσουν οι ντόπιοι.

Ένα από τα καταστροφικά έργα που συνοδεύουν το βιογραφικό της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είναι η υπογραφή της στο να μπορούν να χτιστούν αιολικά πάρκα πάνω σε προστατευόμενες περιοχές. Με τις πλάτες της κυβέρνησης, ο δασικός μας πλούτος καταστρέφεται μεθοδικά, γιατί κάποιοι έχουν βάλει στοίχημα με τους «επενδυτές», να κάνουν την Ελλάδα μια άγονη «μπαταρία» της Ευρώπης.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μαύρη γη για τους «επενδυτές»: Αιολικό πάρκο έχει σχεδιαστεί στην περιοχή που κάηκαν τα Πιέρια Όρη!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.