ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετά από 2 μήνες που το ΕΣΥ έχει «γονατίσει» από τις ιώσεις, ο Θ. Πλεύρης παραδέχθηκε πως υπάρχει ορατός κίνδυνος πίεσης

Ο Θ. Πλεύρης επιτέλους αποφάσισε να παραδεχθεί τα χάλια του ΕΣΥ, άλλα δεν έκανε ούτε λόγο για δημιουργία επιπλέον κλινών και πρόσληψη προσωπικού
Μετά από 2 μήνες που το ΕΣΥ έχει «γονατίσει» από τις ιώσεις, ο Θ. Πλεύρης παραδέχθηκε πως υπάρχει ορατός κίνδυνος πίεσης

Έπρεπε να περάσουν βδομάδες επί εβδομάδων κατά τις οποίες ο άπραγος υπουργός Υγείας έκανε τον «τροχονόμο» των ιώσεων που γεμίζουν τα νοσοκομεία, για να παραδεχθεί τελικά χθες πως ο κίνδυνος πίεσης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι… ορατός. Ο Θάνος Πλεύρης δηλαδή, μετά από απανωτές προσπάθειες εβδομάδων να πείσει την κοινή γνώμη πως όλα βαίνουν… καλώς στο ΕΣΥ, «διαπίστωσε» δημόσια αυτό που είναι πασιφανές εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή το διαλυμένο Σύστημα Υγείας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κύμα των εποχικών ιώσεων και σε οποιαδήποτε μεγάλη υγειονομική πρόκληση παρουσιάζεται.

Πάνε τουλάχιστον δύο μήνες από τότε που γρίπη, covid – 19 και λοιπές ιώσεις άρχισαν να κάνουν θραύση στον πληθυσμό, δημιουργώντας συνθήκες συνεχούς «εμφράγματος» στις εφημερίες των παιδιατρικών άλλα και των υπόλοιπων νοσοκομείων. Ιδιαίτερα η εγκατάλειψη της Βορείου Ελλάδας άλλα και της νησιωτικής Ελλάδας που στερούνται παιδιατρικών νοσοκομείων και κλινικών προκαλεί τεράστια προβλήματα και κινδύνους για την υγεία πολλών παιδιών. Και ασφαλώς η πρωταρχική αιτία που συμβαίνει το αδιαχώρητο στα νοσοκομεία είναι η ανεπαρκής λειτουργία στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα που δείχνουν πως η δημόσια Υγεία στην χώρα μας όχι απλά νοσεί αλλά βρίσκεται στην «εντατική», ο Θάνος Πλεύρης επιστράτευσε κάποιες προτάσεις που βγήκαν κατευθείαν από το «χρονοντούλαπο» της διετίας της πανδημίας. Αρχικά διαβεβαίωσε πως τα νοσοκομεία θα αντέξουν και στη συνέχεια πρότεινε την «λύση» της ενίσχυσης των νοσοκομείων με… ιδιώτες γιατρούς!

Ούτε κουβέντα δηλαδή για προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά προσωπικού στο ΕΣΥ. Η μόνη «λύση» για τον υπουργό είναι σε κάθε υγειονομική κρίση να ανοίγει διάπλατη την πόρτα για τους ιδιώτες ώστε να ξεκινά ένα ακόμα πάρτι κέρδους για τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Την ώρα που ο Θάνος Πλεύρης δεν διανοείται καν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κλινών σε νοσοκομεία, το βράδυ της Τρίτης (10/1) στο νοσοκομείο «Αττικόν» δημιουργήθηκε ένα απίστευτο μπλοκάρισμα με περίπου 700 άτομα να προσέρχονται στην εφημερία του, 210 άτομα να κάνουν εισαγωγή και περίπου 100 ράντζα να στήνονται σε χώρους του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης επιπλέον κλινών. Σύμφωνα με εργαζόμενους του νοσοκομείου, ήταν τόσο δυσανάλογες οι ανάγκες νοσηλείας σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες της δομής, που δεν έμεινε διαθέσιμο ούτε ένα φορείο για την μεταφορά ασθενών, καθώς όλα χρησιμοποιήθηκαν ως… ράντζα!

Μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα ντροπής, ο Θάνος Πλεύρης ούτε λίγο – ούτε πολύ δήλωσε πως ο κόσμος πρέπει να δεχθεί στωικά αυτήν την τριτοκοσμική κατάσταση: «Όταν σε μια εφημερία έρχονται 800 άτομα, θα υπάρξουν και ράντσα και ταλαιπωρία, δυστυχώς» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σαν να μην του αναλογεί καμία ευθύνη στο ότι οι υπάρχουσες δημόσιες δομές Υγείας δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες.

«Δεν λέω ότι πάντα υπήρχαν ράντσα για να το δικαιολογήσω. Δεν πρέπει να υπάρχουν. Ράντσα κάθε νοσοκομείο αναπτύσσει στην εφημερία. Το θέμα είναι, όταν τελειώνει η εφημερία, να πηγαίνει ο κόσμος σε κανονικές κλίνες», είπε ακόμα.

Σχετικά δε με τα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ Παίδων που διαθέτει το ΕΣΥ (μόλις 55 σε ολόκληρη την Ελλάδα), ο υπουργός Υγείας με την στάση του ουσιαστικά απέκλεισε κάθε σενάριο για δημιουργία περισσότερων κλινών, λέγοντας πως το βάρος θα πέσει στις γρήγορες διακομιδές των παιδιών.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μετά από 2 μήνες που το ΕΣΥ έχει «γονατίσει» από τις ιώσεις, ο Θ. Πλεύρης παραδέχθηκε πως υπάρχει ορατός κίνδυνος πίεσης», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.