ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μύκονος: Άγρια ζώα γίνονται «ντεκόρ» για την ματαιοδοξία της «ελίτ» – Αυτόν τον τουρισμό θέλουμε;

«Θηριοτροφείο» η Μύκονος, για να διασκεδαστεί η... πλήξη της «high society»; Τρία αιλουροειδή κακοποιούνται για να γίνουν «διακοσμητικά» σε ιδιωτικό πάρτι!
Μύκονος: Άγρια ζώα γίνονται «ντεκόρ» για την ματαιοδοξία της «ελίτ» – Αυτόν τον τουρισμό θέλουμε;

Μύκονος: Ενώ για άλλη μια χρονιά η τουριστική διαφήμιση στην Ελλάδα προβάλλει υπερβολικά την Μύκονο σαν «βιτρίνα» της, και η «αφρόκρεμα» της showbiz παρελαύνει στο νησί των ανέμων, μια ασυνήθιστη είδηση που αφορά τα δρώμενα στο νησί, προσφέρει υλικό για σοβαρούς προβληματισμούς.

Συγκεκριμένα, οι τελωνειακοί στον Προμαχώνα πραγματοποίησαν τυπικό έλεγχο σε κλειστό φορτηγό, όπου εντόπισαν… δύο λιοντάρια και μια τίγρη κλεισμένα σε κλουβιά. Τα άγρια ζώα έρχονταν από την Σλοβενία και έγιναν… παραγγελία για την Μύκονο!

Μετά από την επίδειξη σχετικών εγγράφων διαπιστώθηκε ότι τα ζώα κατέχονταν νόμιμα, και οι τελωνειακές αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν την είσοδο των ζώων στη χώρα. Ωστόσο, μιλάμε για προστατευόμενα άγρια ζώα και όχι για… εμπόρευμα, επομένως τίθεται θέμα κακοποίησης και εκμετάλλευσης ζώων (προφανώς) για ευτελείς σκοπούς.

Φημολογείται έντονα πως η παρουσία δύο λιονταριών και μιας τίγρης στη Μύκονο, είναι για να χρησιμοποιηθούν σαν… ζωντανό ντεκόρ σε κάποιο ιδιωτικό πάρτι! Και αναρωτιέται κανείς: αυτό είναι το επίπεδο τουρισμού που θέλουμε και που αξίζει για την Ελλάδα; Έτσι… εκσυγχρονίζεται τουριστικά η χώρα μας; Για τις ανάγκες ενός… πάρτι να μοστράρονται αιλουροειδή για το θεαθήναι, σα να ζούμε στη Ρωμαϊκή περίοδο ή στην αρχαία Αίγυπτο;

Τα πιο περήφανα ζώα του ζωικού βασιλείου, να πέφτουν θύματα τέτοιας κακομεταχείρισης λόγω των εκκεντρικοτήτων κάποιου πλουσίου; Δεν έχει μείνει ίχνος σεβασμού για την φύση πια; Όλα για το χρήμα και όλα για να ικανοποιούν την… αφόρητη πλήξη της «ελίτ»; Ως που μπορεί να φτάσει η ματαιοδοξία, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Μύκονο, αν όχι την πολιτιστική και πολιτισμική καταστροφή της;

Θλιβερό θέαμα – Θλιβερό επίπεδο τουρισμού

Η κατοχή εξωτικών ζώων (και ειδικά η χρήση τους για λόγους επίδειξης) είναι ένα θέαμα που όχι μόνο είναι θλιβερό, άλλα δεν αποδεικνύει και καμία πολυτέλεια. Αντιθέτως δείχνει παθολογικό εγωισμό, κακογουστιά και τεράστια ασέβεια προς τα ζώα. Η μόνη θέση αυτών των ζώων είναι στο φυσικό τους περιβάλλον ή σε κάποιο προστατευόμενο καταφύγιο που ζουν όπως ορίζει η φύση τους. Σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων που εκδόθηκε το 1978 στο Παρίσι, απαγορεύεται η εκμετάλλευση ζώων, για λόγους διασκέδασης των ανθρώπων.

Οφείλουμε να αναλογιστούμε σοβαρά το που οδεύουν οι τουριστικοί προορισμοί που αποτελούν πόλους έλξης της λεγόμενης «ελίτ». Η Μύκονος έχει πλέον μετατραπεί σε ένα «κράτος εν κράτει» όπου κυριαρχεί η ματαιοδοξία, η αποκτήνωση, η ανομία και η δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Και στον βωμό του χρήματος αρχίζουν να επιτρέπονται ακρότητες και γραφικότητες που υποβαθμίζουν την εικόνα της Ελλάδας.

Οι ιστορικές Κυκλάδες δεν είναι ούτε θηριοτροφεία, ούτε «πασαρέλες» για την κενοδοξία των πλουσίων.

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μύκονος: Άγρια ζώα γίνονται «ντεκόρ» για την ματαιοδοξία της «ελίτ» – Αυτόν τον τουρισμό θέλουμε;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.