ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οπαδική βία: Λουκέτο στους συνδέσμους μέχρι 31 Ιουλίου – Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Όλα τα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση για την οπαδική βία.
Οπαδική βία: Λουκέτο στους συνδέσμους μέχρι 31 Ιουλίου – Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Λουκέτο στους συνδέσμους μέχρι το τέλος του Ιουλίου είναι η απόφαση που πήρε η Ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να καταπολεμηθεί η οπαδική βία.

Όπως είχατε διαβάσει νωρίτερα από το Sportime, το κλείσιμο των συνδέσμων αποτελούσε ειλημμένη απόφαση η οποία επιβεβαιώθηκε με την επίσημη ανακοίνωση των μέτρων την οποία έκανε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο Υφυπουργός αθλητισμού ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων των οπαδών μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022 ενώ γνωστοποίησε ακόμη πως για την σύσταση ενός συνδέσμου θα χρειάζεται πλέον η εγγεγραμμένη παρουσία 50 ενηλίκων που θα πρέπει να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο.

Ακόμη, ανακοίνωσε πως αν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή δύο εξ’ αυτών σε επεισόδια ή υποθέσεις που αφορούν αθλητική βία, ναρκωτικά, όπλα ή ανθρωποκτονία από πρόθεση θα υπάρχει ανάκληση της άδειας του συνδέσμου από την Αστυνομία και με αυτόν τον τρόπο θα μπαίνει οριστικό λουκέτο.

Οπαδική βία: Λουκέτο στους συνδέσμους μέχρι 31 Ιουλίου - Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Οπαδική βία: Χωρίς αναστολή οι ποινές – Απευθείας στην φυλακή οι δράστες

Απευθείας στην φυλακή θα οδηγούνται οι δράστες των επεισοδίων καθώς η Κυβέρνηση αποφάσισε την επαναφορά και την αυστηροποίηση του ιδιώνυμου κάτι που σημαίνει πως μετά και την ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αναστολής των ποινών.

Οπαδική βία: Λουκέτο στους συνδέσμους μέχρι 31 Ιουλίου - Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Αυστηροποίηση του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου

Ακόμη, οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων.

Παράλληλα, υπάρχει και αλλαγή των προτεινόμενων διατάξεων καθώς αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου.

Έτσι, στα αδικήματα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 6 μήνες μέχρι 5 έτη.

Αντίστοιχα, όπου σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 1 έτος, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 3 μήνες μέχρι 5 έτη.

Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 2 μέχρι 5 έτη.

Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή.

Τέλος οι κουκούλες από τα γήπεδα

Την απόφαση να τιμωρείται η χρήση κουκούλας στα γήπεδα, που αποκρύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου κάθε οπαδού πήρε η Κυβέρνηση, προκειμένου να γίνει καλύτερη χρήση του συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης.

Μια λέσχη φιλάθλων ανά ΠΑΕ και ΚΑΕ

Την σύσταση μιας λέσχης φιλάθλων ανά ΠΑΕ και ΚΑΕ ανακοίνωσαν οι κυβερνώντες, με τις ιδιοκτήτριες εταιρείες να έχουν και την ευθύνη να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό μητρώο μελών.

Ως έδρα της Λέσχης, θα ορίζεται υποχρεωτικά πλέον η έδρα του ερασιτεχνικού σωματείου, της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη.

Ένας φίλαθλος που θα θελήσει να εγγραφεί σε μια «λέσχη φιλάθλων» θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο ενώ οι κυρώσεις που θα επιβάλλονται στις ανώνυμες εταιρείες θα είναι πολύ πιο αυστηρές.

Αποκλειστική είσοδος στις θύρες των οργανωμένων με διαρκείας

Μόνο όσοι έχουν αγοράσει εισιτήρια διαρκείας από το ξεκίνημα της εκάστοτε αγωνιστικής περιόδου θα μπορούν να εισέρχονται στις θύρες όπου βρίσκονται οι οργανωμένοι οπαδοί. Αυτό θα συμβεί ούτως ώστε ο κάθε φίλαθλος να μπαίνει στις συγκεκριμένες θύρες με ονομαστικό εισιτήριο.

Monitoring από την Αστυνομία

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αναβάθμιση των ποινών που αφορούν τους κεκλεισμένους αγώνες που θα επιβάλλονται ως τιμωρία στις ομάδες ενώ παράλληλα έχει αποφασιστεί πως την παρακολούθηση της πορείας μέτρων θα αναλάβει μικτή επιτροπή της διοργανώτριας αρχής της Super League και της Πολιτείας.

Ακόμη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος θα υποδείξει έναν ανώτατο αξιωματικό της Ελληνική Αστυνομίας που θα είναι υπεύθυνος για το έργο του monitoring.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Οπαδική βία: Λουκέτο στους συνδέσμους μέχρι 31 Ιουλίου – Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Λευτέρης Παυλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.