ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροσβέστες βάζουν φωτιές στα δάση για να τα σώσουν – Πώς γίνεται

Η εφαρμογή της τακτικής του «αντιπυρός» νομιμοποιήθηκε πέρσι και εφαρμόζεται από φέτος στη χώρα μας.
Πυροσβέστες βάζουν φωτιές στα δάση για να τα σώσουν – Πώς γίνεται

Μία διαδεδομένη μέθοδο αρχίζει να χρησιμοποιεί η πυροσβεστική και στην Ελλάδα για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Πυροσβέστες βάζουν φωτιές στα δάση πριν αυτά γίνουν παρανάλωμα του πυρός.

Σας ακούγεται τρελό, κι όμως το καλύτερο όπλο ενάντια στη φωτιά είναι… η ίδια η φωτιά. Η μέθοδος του «αντιπυρός» είναι ευρέως διαδεδομένη κυρίως στις ΗΠΑ ενώ χρησιμοποιείται εκτενώς και σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία. Τρεις μεσογειακές χώρες που έχουν τον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας με την Ελλάδα ως προς την εκδήλωση πυρκαγιών.

Στις φετινές φωτιές της Αττικής, 10 «κομάντος» της Πυροσβεστικής περιόρισαν κάποιες από τις φωτιές που ξέσπασαν βάζοντας και οι ίδιοι φωτιά στο δάσος.

Όπως αποκαλύπτει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, με κοινή υπουργική απόφαση τον Ιούνιο του 2022 νομιμοποιήθηκε η χρήση της φωτιάς για την κατάσβεση της φωτιάς δίνοντας το έναυσμα για την έναρξη της διαδικασίας και στην Ελλάδα.

Έτσι, 10-12 στελέχη της πυροσβεστικής πραγματοποίησαν εκπαίδευση στην Καλιφόρνια από Αμερικανούς συναδέλφους τους για την χρήση της μεθόδου. Η μέθοδος του «αντιπυρός» φυσικά θέλει μεγάλη μελέτη και εξάσκηση για να εφαρμοστεί με ασφαλή τρόπο.

Τα παραπάνω στελέχη, τα οποία ήδη εφάρμοσαν τις νέες γνώσεις τους φέτος, αναμένεται να είναι επικεφαλείς και εκπαιδευτές των υπόλοιπων που θα αναλάβουν τη συγκεκριμένη δουλειά.

Περίπου 590 πυροσβέστες των νεοσύστατων Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων, γνωστοί και ως «δασοκομάντος», θα είναι υπεύθυνοι για τη χρήση της μεθόδου.

Πως λειτουργεί η μέθοδος όπου οι πυροσβέστες βάζουν οι ίδιοι φωτιές

Για όποιον έχει γνώσεις από τις πυροσβεστικές μεθόδους του εξωτερικού ή έχει δει την χολιγουντιανή ταινία «Ριψοκίνδυνοι Άντρες», η μέθοδος της φωτιάς από πυροσβέστες είναι γνωστή.

Ο τρόπος που η συγκεκριμένη ομάδα των πυροσβεστών αντιμετωπίζει τη φωτιά δεν είναι με νερό αλλά με ελεγχόμενη και υπό συγκεκριμένη διαδικασία φωτιά.

Η ομάδα αυτή φροντίζει να βάλει φωτιά στην εσωτερική λωρίδα μια αντιπυρικής ζώνης ή όπου υπάρχει ασυνέχεια της καύσιμης ύλης (π.χ. βράχια, ποτάμια κτλπ).

Ο στόχος είναι η συνένωση με το κεντρικό μέτωπο με απώτερο σκοπό την κατάσβεση της φωτιάς μειώνοντας την καύσιμη ύλη. Ουσιαστικά οι πυροσβέστες καίνε ελεγχόμενα εκτάσεις πριν η πυρκαγιά φτάσει σε αυτές με αποτέλεσμα όταν ένα ανεξέλεγκτο μέτωπο φτάσει εκεί να μην έχει υλικό να κάψει και να περιοριστεί.

Η πυροσβεστική, πέρα από τη διάδοση της παραπάνω μεθόδου, εξετάζει και την περίπτωση των ελεγχόμενων καύσεων τον χειμώνα, εκτός αντιπυρικής περιόδου για σκοπούς διαχείρισης των δασών κάτι που ωστόσο φέρει αντιρρήσεις από δασαρχεία.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πυροσβέστες βάζουν φωτιές στα δάση για να τα σώσουν – Πώς γίνεται», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ευαγγελία Κουτσιανούδη

Η Ευαγγελία Κουτσιανούδη γεννήθηκε το 1994 στην Αλεξανδρούπολη και τα τελευταία χρόνια ζει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία λατρεύει τον αθλητισμό. Παρακολουθεί ιδιαίτερα μπάσκετ, ποδόσφαιρο, Formula 1 ενώ η μεγάλη της αδυναμία είναι το Τένις